Την Πέμπτη, 9 Σεπτεμβρίου 2021, οι αγορές θα πάρουν μια πρώτη γεύση στο πώς η ΕΚΤ θα καταργήσει το πρόγραμμα PEPP
Διότι τώρα που η ευρωπαϊκή οικονομία ανακάμπτει από την κρίση Covid-19, η πρόκληση που αντιμετωπίζει η πρόεδρος της ΕΚΤ είναι πώς η κεντρική τράπεζα θα χαλαρώσει την τεράστια νομισματική της στήριξης χωρίς να επηρεάσει την ανάκαμψη ή να τρομάξει την αγορά ομολόγων, ειδικά για τις χώρες της Νότιας Ευρώπης.
Και αυτό το κρίσιμο δίλημμα έχει εντείνει τις διαιρέσεις εντός της ΕΚΤ, αλλά την Πέμπτη, 9 Σεπτεμβρίου 2021, οι αγορές θα πάρουν μια πρώτη γεύση στο πώς θα καταργήσει το πρόγραμμα αγορών έκτακτης ανάγκης λόγω πανδημίας ύψους 1,85 τρισεκατομμυρίων ευρώ (PEPP), την εμβληματική πολιτική αγοράς ομολόγων για την προστασία των χρηματοπιστωτικών αγορών από την κρίση.
Τι θα ανακοινώσει η Lagarde
Ενώ οι επενδυτές αναμένουν από τη Lagarde να ανακοινώσει τη μείωση των αγορών μέσω της PEPP, οι αναλυτές λένε ότι το μεγαλύτερο ερώτημα που αντιμετωπίζει η κεντρική τράπεζα είναι ο πληθωρισμός.
Και αυτό διότι ο δείκτης έχει αυξηθεί σε υψηλό δεκαετίας σε μεγάλο βαθμό λόγω της έλλειψης αγαθών καθώς και της αναζωπυρωμένης ζήτησης.
«Από μακροοικονομική σκοπιά, αν από 80 δισεκατομμύρια ευρώ αγορές το μήνα θα φτάσει η ΕΚΤ τα 70 δισεκατομμύρια ευρώ ή τα 60 δισεκατομμύρια ευρώ δεν έχει μεγάλη σημασία», δήλωσε η Silvia Ardagna, επικεφαλής οικονομολόγος στη Barclays.
«Τα βασικά ερωτήματα είναι τι συμβαίνει με τις αγορές περιουσιακών στοιχείων μετά το τέλος του PEPP, ή τι περιμένουν από τον πληθωρισμό».
Η πιθανότητα του ανεξέλεγκτου πληθωρισμού τροφοδοτεί τις εντάσεις μεταξύ συντηρητικών «γερακιών» στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ και των πολυάριθμων «περιστεριών», που θέλουν να διατηρήσουν μια σημαντική στήριξη για να υποστηρίξουν την ανάκαμψη.
Τους τελευταίους 18 μήνες, γεράκια όπως ο Jens Weidmann της Γερμανίας, ο Klaas Knot της Ολλανδίας και ο Robert Holzmann από την Αυστρία υποστήριξαν στωικά την απάντηση της ΕΚΤ.
Έχουν γίνει όμως πιο έντονα επικριτικοί από τότε που το ΑΕΠ της ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 2% το δεύτερο τρίμηνο, ξεπερνώντας την Κίνα και τις ΗΠΑ για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας.
Ο πληθωρισμός αυξήθηκε επίσης στο υψηλό της δεκαετίας στο 3% τον Αύγουστο, πολύ πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ στο 2%.
Οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό
Τα γεράκια ανησυχούν ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να ξεπερνά τις προσδοκίες, καθώ τροφοδοτείται από τα προβλήματα της αλυσίδας εφοδιασμού, την αναζωπυρωμένη ζήτηση και τα νοικοκυριά που ξοδεύουν τις αποταμιεύσεις που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Φοβούνται ότι εάν η ΕΚΤ καθυστερήσει πολύ να ανταποκριθεί, θα πρέπει να συσφίξει ξαφνικά την πολιτική της για να αποτρέψει την υπερθέρμανση της οικονομίας.
«Οι κίνδυνοι έχουν αυξηθεί τώρα», προειδοποίησε ο πρόεδρος της Bundesbank Weidmann σε ομιλία του την περασμένη εβδομάδα.
"Εάν αυτοί οι μεταβατικοί παράγοντες οδηγήσουν σε υψηλότερες προσδοκίες για πληθωρισμό και επιτάχυνση της αύξησης των μισθών, ο ρυθμός πληθωρισμού θα μπορούσε να αυξηθεί αισθητά μακροπρόθεσμα", ανέφερε.
Παροδικός ο πληθωρισμός;
Η ΕΚΤ θα δημοσιεύσει τις νέες προβλέψεις την Πέμπτη.
Οι περισσότεροι αναλυτές αναμένουν ότι θα αυξήσει τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό φέτος και τα επόμενα χρόνια, αν και αναμένουν επίσης ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί απότομα το επόμενο έτος και θα παραμείνει κάτω από τον στόχο της ΕΚΤ καθ 'όλη τη διάρκεια του 2023.
Η Katharina Utermöhl της Allianz, δήλωσε ότι η πρόσφατη άνοδος του πληθωρισμού στην ευρωζώνη φαινόταν πιο μέτρια αν υπολογιζόταν κατά μέσο όρο για δύο χρόνια, γεγονός που τον μειώνει κάτω από το 1,5 %.
«Ο πληθωρισμός δεν είναι πληθωρισμός… αλλά ένα rollercoaster», ανέφερε.
Επίσης, οι θεωρούν ότι υπάρχουν ακόμη λίγα σημάδια ότι ο πληθωρισμός μπορεί να τροφοδοτήσει υψηλότερους μισθούς, αν και το γερμανικό συνδικάτο Verdi ζήτησε πρόσφατα αύξηση μισθού 5% για 1,1 εκατ. εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα.
"Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια αποσύνδεση μεταξύ των μισθολογικών δεδομένων, τα οποία παραμένουν σταθερά, και των στοιχείων για υψηλότερες μισθολογικές απαιτήσεις", δήλωσε ο Jacob Nell, επικεφαλής ευρωπαϊκών οικονομικών στη Morgan Stanley.
Η συζήτηση για την τροχιά του πληθωρισμού θα είναι καθοριστική για να αποφασιστεί το άλλο μεγάλο ερώτημα που επικρατεί στην ΕΚΤ: πόσα κίνητρα θα πρέπει να παραμείνουν στην οικονομία όταν το PEPP τελειώσει το επόμενο έτος.
Κρίσιμη η συνεδρίαση του Δεκεμβρίου
Το μέγεθος της ενίσχυσης είναι απίθανο να αποφασιστεί πριν από τον Δεκέμβριο, αλλά ένα πιο αμφιλεγόμενο ερώτημα είναι πόσο από την επιπλέον ευελιξία του PEPP θα μεταφερθεί στο τρέχον πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων της ΕΚΤ.
Αυτή η ευελιξία θα επέτρεπε στην ΕΚΤ να υπερβεί το όριο στην κατοχή περισσότερων από το ένα τρίτο των επιλέξιμων ομολόγων οποιασδήποτε χώρας, κάτι που είναι κοντά να κάνει ήδη στη Γερμανία και την Ολλανδία.
Μέχρι στιγμής, οι κυβερνήσεις έχουν καταφέρει να αυξήσουν σημαντικά τα επίπεδα του χρέους τους χωρίς να ανησυχούν πολύ για το κόστος.
Αλλά εάν η δύναμη πυρός της ΕΚΤ να αγοράσει περισσότερα ομόλογα περιοριστεί, το άγχος των επενδυτών θα μπορούσε να αυξήσει τις αποδόσεις απότομα.
Θα υπερβεί η ΕΚΤ την εντολή της
Εν τω μεταξύ, τα γεράκια ανησυχούν ότι η αύξηση των ορίων στις αγορές κρατικών ομολόγων θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου, με την ΕΚΤ να δέχεται κατηγορίες για παραβίαση της απαγόρευσης της ΕΕ για νομισματική χρηματοδότηση των κυβερνήσεων, μια κατηγορία που εν μέρει επιβεβαιώθηκε από το συνταγματικό δικαστήριο της Γερμανίας πέρυσι.
«Αυτή είναι η βασική συζήτηση που έχουν: όχι αν θα ενισχύσουν το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων για να συνεχίσουν το PEPP αλλά πόση ευελιξία θα υπάρχει», δήλωσε ο Σπύρος Ανδρεόπουλος, ανώτερος οικονομολόγος στην BNP Paribas.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών