Απώλειες στη Wall Street
Στο κόκκινο έκλεισαν σήμερα 10/9 οι βασικές δείκτες της Wall Street την Παρασκευή, διαγράφοντας τα αρχικά τους κέρδη, σε μια συνεδρίαση που χαρακτηρίστηκε από έντονη μεταβλητότητα. αφού οι επενδυτές σταθμίζουν τις ανακοινώσεις του J. Biden για υποχρεωτικό εμβολιασμό κατά της covid-19 για τα 2/3 των εργαζομένων και τον αντίκτυπο τους στην εξέλιξη της πανδημίας, με τη ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα τον τελευταίο καιρό να προκαλεί ανησυχία όσον αφορά την περαιτέρω δυναμική της οικονομικής ανάπτυξης.
Ο δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά -0,78% στις 34.607,22Ο δείκτης S&P 500 σημείωσε απώλειες -0,77% στις 4.458,58 μονάδες
Ο δείκτης Nasdaq διολίσθησε κατά -0,87% στις 15.115,49 μονάδες
Σε εβδομαδιαία βάση ο Dow Jones απώλεσε -2,2%, ο S&P 500 σημείωσε πτώση -1,7% και ο Nasdaq έχασε -1,6%.
Ο Δημοκρατικός πρόεδρος υπέγραψε διάταγμα με το οποίο υποχρεώνει τους κυβερνητικούς υπαλλήλους να εμβολιαστούν, χωρίς να τους δίδεται δυνατότητα να καταφύγουν σε τακτικά διαγνωστικά τεστ, ενώ προβλέπονται πειθαρχικές κυρώσεις για αυτούς που δεν θα συμμορφωθούν, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.Το μέτρο αυτό αφορά επίσης τους υπαλλήλους υπεργολάβων των ομοσπονδιακών υπηρεσιών, το προσωπικό των οίκων ευγηρίας που λαμβάνουν ομοσπονδιακές επιδοτήσεις (17 εκατομμύρια ανθρώπους) και τα σχολεία ή σχολές που υπάγονται στον έλεγχο του ομοσπονδιακού κράτους.
«Συνολικά η υποχρέωση εμβολιασμού θα αφορά περίπου 100 εκατομμύρια Αμερικανούς», δήλωσε ο Biden σε ομιλία του.
Oι επενδυτές ανησυχούν ότι η συνεδρίαση της ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ στις 21-22 Σεπτεμβρίου θα σηματοδοτήσει τη μείωση των μηνιαίων αγορών περιουσιακών στοιχείων εκ μέρους της από τα 120 δισ. δολ. τον μήνα που είναι σήμερα και οι οποίες έχουν στηρίξει την παραμονή των επιτοκίων χαμηλά, αλλά και την οικονομική ανάκαμψη.
Στα μάκρο της ημέρας, άλμα 8,3% κατέγραψε ο δείκτης τιμών παραγωγού τον Αύγουστο 2021 σε ετήσια βάση.
Οι τιμές παραγωγού εκτοξεύτηκαν τον Αύγουστο στις ΗΠΑ, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ετήσια άνοδο από το 2010.
Όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή το υπουργείο Εργασίας, ο δείκτης τιμών παραγωγού ενισχύθηκε 0,7% σε μηνιαία βάση, πάνω από την πρόβλεψη των αναλυτών για κέρδη 0,6%.
Όπως μεταδίδει το Reuters, ο δείκτης κινήθηκε 8,3% υψηλότερα σε ετήσια βάση. Αυτή είναι η μεγαλύτερη ετήσια άνοδος από το 2010, όταν ξεκίνησε η καταγραφή των στοιχείων.
Εξαιρουμένων των τροφίμων, της ενέργειας και του εμπορίου, οι τιμές σημείωσαν κέρδη 0,3%. Σε ετήσια βάση ενισχύθηκαν 6,3%.
Στο κόκκινο τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Με απώλειες έκλεισαν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στον απόηχο χθεσινών αποφάσεων της Ευρωπαϊκή Κεντρικής Τράπεζας η οποία έκανε το πρώτο βήμα για την απόσυρση ενός μέρους της έκτακτης στήριξης πού πρόσφερε για να αντιμετωπιστεί η κρίση της πανδημίας.
Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχωρά σε μείωση του ρυθμού αγοράς ομολόγων μέσω του έκτακτου προγράμματος πανδημίας (PEPP).
Ωστόσο η πρόεδρος της ΕΚΤ Christine Lagarde ξεκαθάρισε ότι η επιβράδυνση των αγορών ομολόγων δεν συνιστά «tapering» (μείωση της στήριξης ) αλλά μια αναπροσαρμογή της νομισματικής τόνωσης για τους επόμενους τρεις μήνες.
Η επικεφαλής της ΕΚΤ έδωσε παράλληλα στη δημοσιότητα τις τελευταίες εκτιμήσεις των αναλυτών της τράπεζας για το 2021, 2022 και 2023 που ήταν ανοδικά αναθεωρημένες τόσο για την πορεία του ΑΕΠ όσο και για τον ετήσιο πληθωρισμό.
Στα επιμέρους ταμπλό, ο γερμανικός DAX έχασε 0,09% στις 15.609,81 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε πτώση της τάξης του 0,31% στις 6.633,77 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,07% στις 7.029,20 μονάδες.
Την ανάγκη να συνεχιστεί η υποστηρικτική δημοσιονομική πολιτική, αλλά και να ανοίξει η συζήτηση για το μέλλον της διακυβέρνησης της ευρωζώνης, προκειμένου να υπάρχει μια «βιώσιμη ανάπτυξη», υπογράμμισε ο Επίτροπος Οικονομίας Paolo Gentiloni, προσερχόμενος σήμερα στη συνεδρίαση του Eurogroup στη Σλοβενία.
Ο Gentiloni τόνισε ότι η οικονομική κατάσταση για την ευρωζώνη στο τέλος του καλοκαιριού έκλεισε θετικά, με κάποια αισιοδοξία, και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην επιτυχία των εμβολιαστικών εκστρατειών στην ΕΕ, αλλά και στην ισχυρή οικονομική απάντηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας που έδωσαν τα κράτη-μέλη και η ΕΕ στο σύνολό της.
«Μπορούμε να ξεκινήσουμε να συζητάμε για την επόμενη φάση με ένα ορισμένο βαθμό αισιοδοξίας», ανέφερε, σημειώνοντας ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή, τώρα που οι προχρηματοδοτήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης έχουν αρχίσει να φτάνουν στα κράτη-μέλη.
Τέλος, ο Επίτροπος Οικονομίας ανέφερε ότι αύριο το Ecofin θα συζητήσει για τους οικονομικούς κανόνες που συνδέονται με τις επενδύσεις, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η ανάγκη για την κλιματική μετάβαση.
Κέρδη στις ασιατικές αγορές
Με άνοδο έκλεισαν σήμερα 10/9 οι ασιατικές αγορές, με τις εξελίξεις στη νομισματική πολιτική και την πορεία της πανδημίας να βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +1,25%, ο δείκτης Shanhgai στην Κίνα στο +0,27%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο +1,83% και ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα στο +0,36%.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών