Το Σαββατοκύριακο 11-12 Σεπτεμβρίου, η κινεζική Global Times χαρακτήρισε τον George Soros «παγκόσμιο οικονομικό τρομοκράτη», σε ένα άρθρο που έφερε στον νου την αντιπαράθεση ΗΠΑ - Κίνας.
Η εφημερίδα κατηγόρησε τον δισεκατομμυριούχο επενδυτή για τη βοήθεια που προσέφερε στον φυλακισμένο ιδιοκτήτη εφημερίδας του Χονγκ Κονγκ Jimmy Lai, προκειμένου αυτός να υποκινήσει κύμα διαμαρτυρίας και ταραχές κατά του Πεκίνου.
Υπενθυμίζεται επίσης ότι ο Soros είχε ψέξει, με άρθρο του στους Financial Times, τον επενδυτικό κολοσσό BlackRock, διότι με τις επενδύσεις του στη χώρα του Δράκου θέτει σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.
Ο Soros είπε ότι δείκτες όπως ο MSCI's ACWI, ο ESG Leaders Index και ο ESG Aware της BlackRock, έχουν «ωθήσει εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια που ανήκουν σε Αμερικανούς επενδυτές σε κινεζικές εταιρείες των οποίων η εταιρική διακυβέρνηση δεν πληροί ούτε κατ’ ελάχιστον τις απαιτούμενες προδιαγραφές, αφού το κινεζικό κράτος παρεμβαίνει ωμά στην εταιρική διακυβέρνηση και δεν είναι υπόλογο σε καμία διεθνή αρχή».
Προηγουμένως, πάλι με άρθρο του στους Financial Times, o Soros είχε κατακρίνει τον Κινέζο πρόεδρο Xi Jiping για τις παρεμβάσεις του στην ιδιωτική οικονομία, καθώς «προκαλεί σημαντική επιβράδυνση»
Πολλοί αναφέρουν ότι το ξέσπασμα του Soros οφειλόταν στο γεγονός ότι είχε διαθέσει μεγάλο χρηματικό ποσό σε κινεζικά assets.
Το χρονικό των σχέσεων με την Κίνα
Τον Σεπτέμβριο του 2001, ο Soros κλήθηκε να επισκεφθεί την Κίνα και συναντήθηκε με τον τότε Κινέζο πρωθυπουργό στο Πεκίνο.
Μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, ο μεγαλοεπενδυτής είπε στα ΜΜΕ ότι η Κίνα θα ανέβει στην κορυφή ως ηγέτις μιας νέας παγκόσμιας οικονομικής τάξης.
Στη συνέχεια, τον Ιανουάριο του 2016, είπε σε δείπνο στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός ότι «μια σκληρή προσγείωση είναι πρακτικά αναπόφευκτη» για την κινεζική οικονομία. Λίγες μέρες αργότερα, η People’s Daily της Κίνας προειδοποίησε ότι «ο πόλεμος του Soros στο γιουάν δεν θα πετύχει - γι 'αυτό δεν υπάρχει αμφιβολία».
Τον Ιανουάριο του 2019, ο Soros είπε ότι ο Κινέζος πρόεδρος «είναι ο πιο επικίνδυνος εχθρός» των ελεύθερων κοινωνιών.
«Η Κίνα δεν είναι το μοναδικό αυταρχικό κράτος στον κόσμο, αλλά είναι το πιο πλούσιο, ισχυρότερο και τεχνολογικά πιο προηγμένο».
Είπε επίσης ότι οι κινεζικοί τηλεπικοινωνιακοί γίγαντες ZTE και Huawei δεν πρέπει να κυριαρχήσουν.
Από την άλλη, ο χαρακτηρισμός «οικονομικός τρομοκράτης» από τους Global Times είναι μια νέα κλιμάκωση της διαμάχης.
«Αυτός ο παγκόσμιος οικονομικός τρομοκράτης επιβουλεύεται την Κίνα!» επειδή έχασε χρήματα στις Tencent Music, Baidu και Vishop.
Το άρθρο προσθέτει ότι το ίδρυμα του Soros Open Society χρηματοδοτεί την οργάνωση Human Rights Watch, που διαδίδει κακόβουλες φήμες κατά της Κίνας.
Τέλος, οι Global Times κατηγορούν τον Soros ότι υποδαύλισε την έγχρωμη επανάσταση» στο Χονγκ Κονγκ το 2019 και καταλήγουν στο ότι είναι «το πιο κακό άτομο στον κόσμο» και «γιος του Σατανά».
Δεν είναι η πρώτη φορά…
Δεν είναι η πρώτη φορά που μια χώρα στρέφεται κατά του Soros χαρακτηρίζοντάς τον Σατανά…
Πριν από χρόνια, στη γενέτειρα του, την Ουγγαρία, τον κατηγόρησαν ότι μισεί τις παραδόσεις και τον πολιτισμό της χριστιανικής Ευρώπης».
Ο τότε υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης András Aradszki είχε πει ότι είναι χριστιανικό καθήκον μας να πολεμήσουμε ενάντια στο σχέδιο του Σατανά Soros, προσθέτοντας «o Soros και οι σύντροφοί του θέλουν να καταργήσουν την ανεξαρτησία και τις αξίες των εθνικών κρατών με σκοπό να μειώσουν το χριστιανικό πνεύμα της Ευρώπης.
Ο αγώνας ενάντια στον Σατανά είναι χριστιανικό καθήκον.
Είναι άγγελος της άρνησης, επειδή αρνείται αυτό που ετοιμάζεται να κάνει – αν και είναι προφανές».
Σε ό,τι αφορά τις κεφαλαιαγορές, σε κάθε περίπτωση, η BlackRock δεν συμμερίζεται τις απόψεις του Soros…
www.bankingnews.gr
Global Times: Ο Soros είναι ένας παγκόσμιος οικονομικός τρομοκράτης, γιος του Σατανά
Ο χαρακτηρισμός «οικονομικός τρομοκράτης» από τους Global Times είναι μια νέα κλιμάκωση της διαμάχης Soros - Κίνας
Σχόλια αναγνωστών