Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αβεβαιότητα και έλλειψη εμπιστοσύνης δείχνει ο δείκτης ZEW

Αβεβαιότητα και έλλειψη εμπιστοσύνης δείχνει ο δείκτης ZEW
Σε αρνητικό έδαφος υποχώρησε ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης ZEW της Γερμανίας το Σεπτέμβριο, καθώς ο δείκτης που δείχνει τις προσδοκίες για την οικονομική ανάπτυξη και τις επιχειρηματικές συνθήκες διαμορφώθηκε στις -4,3 μονάδες από 14 μονάδες τον Αύγουστο.
Ο δείκτης των τρεχουσών συνθηκών, ωστόσο αυξήθηκε στις 59,9 μονάδες το Σεπτέμβριο, από 43,3 μονάδες τον Αύγουστο, γεγονός που αποδεικνύει ότι ο επιχειρηματικός κόσμος της μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης προτιμούν βραχυπρόθεσμες επενδυτικές κινήσεις, και όχι μακροπρόθεσμες. Το μέλλον προφανώς της οικονομίας είναι αβέβαιο, αποτρέποντας τους επιχειρηματίες να δουν θετικά την πορεία της ανάκαμψης. Σημειώνεται εδώ ότι οι αναλυτές ανέμεναν το δείκτη των μελλοντικών συνθηκών να διαμορφωθεί στο 9 μονάδες.
Ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης Zew έπεσε στο 4,4 για την ευρωζώνη για το Σεπτέμβριο από 15,8 τον Αύγουστο. Η διαφαινόμενη λήξη της παρέμβασης της ΕΚΤ στα τέλη του χρόνου μια από τις πιθανές αιτίες μειωμένης εμπιστοσύνης και προσδοκιών.
To ποσοστο διπλής ύφεσης στη Γερμανία, πάντως, παραμένει χαμηλό. Οι αναλυτές του δείκτη αναμένουν καλυτέρευση από τον Οκτώβριο στα στοιχεία επιχειρηματικής εμπιστοσύνης. Ωστόσο, η πτώση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης που δείχνει ο δείκτης ZEW αντικατοπτρίζει την αβεβαιότητα της αγοράς αυτή τη στιγμή. Η βιομηχανική παραγωγή στην ευρωζώνη παρέμεινε αμετάβλητη. O Γενικός Γραμματέας του OPEC, Abdalla Salem El-Badri δεν θεωρεί πως έχει εξαλειφθεί η πιθανότητα παγκόσμιας οικονομικής επιβράδυνσης. Ο πληθωρισμός στη Μεγάλη Βρετανία κυμάνθηκε στα επίπεδα του 3,1% για το μήνα Αύγουστο, σχετικά ανησυχητικά υψηλά σε σύγκριση με το στόχο του 2% που έχει θέσει η Bank of England ως το τέλος του τρέχοντος έτους. Χαρακτηριστικά, "απογοητευτικό" έκρινε το αποτέλεσμα του πληθωρισμού της Μ. Βρετανίας ο οικονομολόγος της Societe Generale, Brian Hilliard.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης