Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βαρβιτσιώτης: Τα Δυτικά Βαλκάνια πρέπει να προχωρήσουν προς την ενταξιακή τους πορεία

Βαρβιτσιώτης: Τα Δυτικά Βαλκάνια πρέπει να προχωρήσουν προς την ενταξιακή τους πορεία
Εποικοδομητικό και φιλικό χαρακτήρισε τον διάλογο που διεξήχθη ο υφυπουργός Εξωτερικών της Σλοβενίας, προεδρεύουσας χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης

«Τα Δυτικά Βαλκάνια πρέπει να προχωρήσουν προς την ενταξιακή τους πορεία, για να δημιουργηθεί αυτό που πάντοτε ελπίζανε οι άνθρωποι που έκτισαν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, η Ευρώπη να γίνει μία ήπειρος ειρήνης, συνεργασίας και προκοπής», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για Ευρωπαϊκά Θέματα, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης μετά την ολοκλήρωση της υπουργικής συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στο Βελλίδειο συνεδριακό κέντρο της ΔΕΘ, στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης με τίτλο «Τα Δυτικά Βαλκάνια συμμετέχουν στο διάλογο για το Μέλλον της Ευρώπης - (The Western Balkans join the dialogue on the future of Europe)».
«Η Ελλάδα προσκαλεί τα Δυτικά Βαλκάνια στον διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης και σήμερα με την παρουσία των υπουργών Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων ενώνουμε τη φωνή μας από τη Θεσσαλονίκη για την ανάγκη η ατζέντα της Θεσσαλονίκης, που ήταν η διεύρυνση της Ευρώπης προς τα Δυτικά Βαλκάνια να γίνει πράξη, μέσα από ειλικρινή διάλογο, μέσα από την επίλυση των διμερών θεμάτων.
Είχαμε μία εξαιρετική ευκαιρία όχι μόνο της συνάντησης, αλλά και της ανταλλαγής απόψεων, ενός ανοιχτού διαλόγου για το μέλλον της Ευρώπης και της περιοχής», τόνισε ο κ. Βαρβιτσιώτης.
Στην κλειστή υπουργική συνάντηση συμμετείχαν o αναπληρωτής πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα, Νίκολα Ντιμιτρόφ(Nikola Dimitrov), ο υφυπουργός Εξωτερικών της Σερβίας αρμόδιος για την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση, Μίροσλαβ Γκάτσεβιτς (Miroslav Gacevic), ο υπουργός Εξωτερικών του Μαυροβουνίου, Τζώρτζε Ραντούλοβιτς (Đorđe Radulović), η υφυπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, αρμόδια για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Μέγκι Φίνο (Megi Fino), ο εκτελών χρέη υφυπουργού Εξωτερικών της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, Μπάκιρ Σάντοβιτς (Bakir Sadović) και η Κοσοβάρα αναπληρώτρια πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών και Διασποράς, Ντονίκα Γκερβάλα Σβαρτζ (Donica Gërvalla-Schwarz). Συμμετείχε επίσης ο υφυπουργός Εξωτερικών της Σλοβενίας, προεδρεύουσας χώρας της ΕΕ, Γκάσπερ Ντόβζαν (Gašper Dovžan).
Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε την ολοκλήρωση των εργασιών της κλειστής συνάντησης ο κ. Βαρβιτσιώτης κάλεσε στο βήμα τους υπουργούς υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα ανέκαθεν ήταν δεσμευμένη στην προοπτική διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ενταξιακής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων με στόχο την ολοκλήρωση της γεωγραφικής ενότητας της ΕΕ.
Ο κ. Βαρβιτσιώτης αναφέρθηκε στο ιστορικό της διεύρυνσης της ΕΕ από τη δεκαετία του '80 παρατηρώντας πως τελικά «η ΕΕ πάντα προχωρά». «Για εμάς η ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ, δεν αποτελεί θέμα συζήτησης, αλλά θέμα χρόνου και πρέπει να το κάνουμε, να το κάνουμε πιο γρήγορα, και θα συμπεριλάβουμε τις φωνές των ανθρώπων που έρχονται από τα Δυτικά Βαλκάνια στον διάλογο για το κοινό μας μέλλον», είπε αν. Υπουργός, αναφερόμενος στη «Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης», το κοινό εγχείρημα που ανέλαβαν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και η Επιτροπή προκειμένου να αφουγκραστούν την γνώμη των Ευρωπαίων για το μέλλον της Ευρώπης μέσα από διαλόγους και συζητήσεις που καθοδηγούν οι ίδιοι οι πολίτες.

Διάλογος σε καλό κλίμα- Προσήλωση των χωρών των Δ. Βαλκανίων στην ευρωπαϊκή τους πορεία

Εποικοδομητικό και φιλικό χαρακτήρισε τον διάλογο που διεξήχθη ο υφυπουργός Εξωτερικών της Σλοβενίας, προεδρεύουσας χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), Γκάσπερ Ντόβζαν, υπογραμμίζοντας τη βούληση των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων να προχωρήσουν στις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής τους πορείας.
Διαβεβαίωσε δε, ότι ως το τέλος του έτους, η Σλοβενία ως προεδρεύουσα του Συμβουλίου της ΕΕ θα χρησιμοποιήσει κάθε ευκαιρία στη διάθεσή της προς διευκόλυνση της συνεργασίας της Ένωσης και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων σε πολλούς τομείς, όπως η ασφάλεια, η παράνομη μετανάστευση, το περιβάλλον, η παραγωγικότητα, οι οικονομικές συνέπειες της πανδημίας κ.ά.
Ο Σλοβένος υφυπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι «είναι σημαντικό ν' ακούγεται και η φωνή των Δυτικών Βαλκανίων» στο πλαίσιο της συζήτησης για το μέλλον της Ευρώπης, παρά το γεγονός ότι οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων δεν είναι επίσημα μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά:
«Έχουμε ένα μέλλον κι αυτό είναι το κοινό μας μέλλον».
Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα, Νίκολα Ντιμιτρόφ αναφέρθηκε στον «σημαντικό συμβολισμό» της Θεσσαλονίκης για όλα τα Βαλκάνια λόγω της Συνόδου του 2003, όπου δόθηκε η υπόσχεση για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.
Χαρακτήρισε δε ρεαλιστική την πεποίθηση ότι η υπόσχεση αυτή θα υλοποιηθεί, επισημαίνοντας ότι «για την Ελλάδα και άλλα μέλη -αλλά όχι για όλα- είναι ξεκάθαρο ότι αυτή η περιοχή είναι τμήμα της Ευρώπης».
Υπογράμμισε ότι «τώρα είναι η ώρα ν' αρχίσει να υπάρχει πρόοδος σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής», αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Έχουμε συζητήσει επί μακρόν, δουλέψαμε σκληρά, το αξίζουμε και η αναγνώριση αυτής της προόδου θα αποτελέσει έμπνευση για πολλούς άλλους και νομίζω πως θα είναι ένα καλό βήμα για να αποκατασταθεί η αξιοπιστία της υπόσχεσης που δόθηκε στη Σύνοδο της Θεσσαλονίκης».
Επισήμανε δε, ότι προκειμένου να γίνει αυτό «θα χρειαστεί μια ηγεσία του είδους που η ελληνική κυβέρνηση και ο κ. Βαρβιτσιώτης καθώς και η σλοβενική προεδρία στο Συμβούλιο της ΕΕ επέδειξαν σήμερα με το να μας καλέσουν εδώ για να συζητήσουμε το μέλλον της Ευρώπης».
Στη Σύνοδο της Θεσσαλονίκης και τη σημασία της αναφέρθηκε, από την πλευρά της και η υφυπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, αρμόδια για ευρωπαϊκές υποθέσεις, Μέγκι Φίνο, υπογραμμίζοντας ότι τότε δόθηκε μια ξεκάθαρη ευρωπαϊκή προοπτική στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και ευχαριστώντας την Ελλάδα, που τότε είχε την προεδρία της Ένωσης.
«Το μέλλον της Ευρώπης θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο και για τις έξι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων», είπε και σημείωσε πως «το μάθημα του 2003 παραμένει βάσιμο έως σήμερα: δεν μπορεί κάποιος να προβλέψει το μέλλον της Ευρώπης χωρίς τα Δυτικά Βαλκάνια».
Χαρακτήρισε «στρατηγικό ζήτημα» τη διεύρυνση της ΕΕ με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και υπογράμμισε την ανάγκη, η συζήτηση αυτή να προχωρήσει πέραν από τα θέματα τεχνικής υφής προς τη διαμόρφωση του κοινού μέλλοντος των χωρών της περιοχής. Αυτό, όπως είπε, «θα ενισχύσει την αίσθηση του ανήκειν».
Τη σημασία που αποδίδει η Σερβία στη συμμετοχή των πολιτών της στον διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης υπογράμμισε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, αρμόδιος για την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση, Μίροσλαβ Γκάτσεβιτς.
«Είναι επωφελής για όλους η συμμετοχή των Δυτικών Βαλκανίων στη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης καθώς θ’ αυξήσει σημαντικά το αίσθημα του ανήκειν», τόνισε, επισημαίνοντας πως «θεωρούμε τη συμμετοχή των πολιτών μας στον διάλογο αυτό όχι μόνο ως δικαίωμα αλλά και υποχρέωσή τους και τους ενθαρρύνουμε προς αυτή την κατεύθυνση». Στο πλαίσιο αυτό σημείωσε πως θα υπάρξει μια ψηφιακή πλατφόρμα όπου όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη -εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών, του επιχειρηματικού κόσμου, της αυτοδιοίκησης κ.ά.- θα μπορούν να εκφράζουν τις θέσεις και απόψεις τους.
Η αναπληρώτρια πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών και Διασποράς του Κοσόβου Ντονίκα Γκερβάλα Σβαρτζ εξήρε τις πρωτοβουλίες της Ελλάδας για την περιφερειακή συνεργασία, που φέρνει όλη την περιοχή πιο κοντά στην ευρωπαϊκή ενσωμάτωση, επισημαίνοντας την στρατηγική της θέση στα Βαλκάνια, καθώς όπως είπε «η Ελλάδα είναι η πιο στρατηγικά τοποθετημένη χώρα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης εντός των γεωγραφικών συνόρων της ΕΕ».
«Ειλικρινά, θεωρούμε αυτόν τον ενεργό ρόλο μια συνεισφορά όχι μόνο ως όχημα για την περιφερειακή συνεργασία αλλά περαιτέρω για την ειρήνη και σταθερότητα στα Βαλκάνια», τόνισε.
Ανέφερε επίσης πως στόχος του Κοσόβου δεν είναι να ανταγωνίζεται τις χώρες της ΕΕ αλλά να συνεργάζεται μαζί τους, ενώ χαρακτήρισε την ΕΕ τον θεμέλιο λίθο του μέλλοντος της Ευρώπης.
Τη σημασία που έχει για την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων η στήριξη από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών του Μαυροβουνίου Τζώρτζε Ραντούλοβιτς.
«Για την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, η αποφασιστική στήριξη από την πλευρά της ΕΕ είναι απαραίτητη», τόνισε, επισημαίνοντας παράλληλα την ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων.
«Μια πιο ενεργή πολιτική διεύρυνσης από την πλευρά της ΕΕ μπορεί να δώσει νέα ώθηση στα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων», τόνισε ο Μαυροβούνιος υπουργός Εξωτερικών, επισημαίνοντας τη σημασία της συνέχισης αυτής της κρίσιμης διαδικασίας για τη δημοκρατική σταθερότητα και την οικονομική ευημερία στην περιοχή.
Χαρακτήρισε βασικό στόχο της εξωτερικής πολιτικής του Μαυροβουνίου την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και υπογράμμισε ότι η χώρα του είναι προσηλωμένη στις αρχές της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή καθώς και στις ευρωπαϊκές αξίες.
Σημείωσε δε, ότι η συμμετοχή των χωρών της περιοχής στον διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης είναι ένα καθαρό μήνυμα προς όλους τους πολίτες ότι η φωνή τους θα ακουστεί και ότι οι πόρτες των ευρωπαϊκών θεσμών είναι πάντα ανοιχτές σε όλους.
«Η Σύνοδος ΕΕ- Δυτικών Βαλκανίων, το 2003, στη Θεσσαλονίκη έγραψε ιστορία», τόνισε ο εκτελών χρέη υφυπουργού Εξωτερικών της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης, Μπάκιρ Σάντοβιτς , αναφερόμενος στη Σύνοδο της Θεσσαλονίκης και τα θεμέλια που μπήκαν τότε για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων. Σημείωσε, μάλιστα, πως όπως διαπιστώθηκε από τη σημερινή συνάντηση «το πνεύμα της Θεσσαλονίκης παραμένει ζωντανό μεταξύ όλων των φίλων μας».
«Σχεδόν είκοσι χρόνια αργότερα, όλοι μαζί συνεισφέρουμε στις συνεχιζόμενες συζητήσεις για το μέλλον της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης», σημείωσε και πρόσθεσε πως «μια ολοκληρωμένη στρατηγική προσέγγιση από όλους μας θα δημιουργήσει τις συνθήκες για το κοινό μας μέλλον».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης