Δεν αποτελεί προάγγελο ενός Ψυχρού Πολέμου με την Κίνα ούτε συνιστά προδοσία για τη Γαλλία υποστήριξε ο υπουργός Άμυνας της Μ. Βρετανίας, Ben Wallace αναφερόμενος στις αντιδράσεις που υπήρξαν σε Πεκίνο και Παρίσι για το νέο σύμφωνο ασφαλείας ανάμεσα σε ΗΠΑ, Μ. Βρετανία και Αυστραλία.
Το σύμφωνο αυτό προβλέπει ότι ΗΠΑ και Μ. Βρετανία θα διαθέσουν την τεχνογνωσία τους έτσι ώστε η Αυστραλία να αναπτύξει 8 πυρηνικά υποβρύχια.
Η εξέλιξη αυτή όπως ήταν αναμενόμενο προκάλεσε έντονες αντιδράσεις.
Η Κίνα κάλεσε ΗΠΑ – Μ. Βρετανία – Αυστραλία να αποτινάξουν την ψυχροπολεμική τους νοοτροπία, ενώ η Γαλλία, η οποία είδε να ακυρώνεται ένα συμβόλαιο της τάξης των 50 δις ευρώ για την κατασκευή υποβρυχίων για την Αυστραλία, έκανε λόγο για έλλειψη συνοχής στη συμμαχία.
Δεν πρόκειται για μήνυμα στην Κίνα
Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι το σύμφωνο συνιστά μέρος ενός νέου Ψυχρού Πολέμου με την Κίνα, ο Wallace απάντησε αρνητικά.
«Όχι, δεν το πιστεύω και πιστεύω ότι το να τον αποκαλούμε Ψυχρό Πόλεμο είναι απαρχαιωμένο.
Δεν πρόκειται για ένα μήνυμα προς την Κίνα» υπογράμμισε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας, ο οποίος υποστήριξε πως μίλησε και με τη Γαλλίδα ομόλογο του.
Δεν είναι προδοσία για τη Γαλλία
«Δεν πρόκειται για μια στρατηγική διαφορά ανάμεσα στην Βρετανία και τη Γαλλία.
Κατανοώ την απογοήτευση της Γαλλίας για το βιομηχανικό της συμβόλαιο.
Η βρετανική αμυντική βιομηχανία θα ενισχυθεί από το νέο σύμφωνο για την ανταλλαγή τεχνολογίας των ΗΠΑ και της Βρετανίας με την Αυστραλία.
Θα υπάρξει μια ενίσχυση για τη βρετανική αμυντική βιομηχανία με αυτή τη συνεργασία επειδή εμείς έχουμε συστήματα υποβρυχίων που δεν έχει η Αυστραλία και θα μπορέσουμε να προσφέρουμε πράγματα πάνω σε αυτό» τόνισε ο Wallace, επισημαίνοντας ότι το σύμφωνο δεν συνιστά «προδοσία» σε βάρος των Γάλλων.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών