Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στρος Καν: Αναγκαίοι οι νέοι κανόνες της Βασιλείας- Τι εκτιμά η Bank of Canada

Στρος Καν: Αναγκαίοι οι νέοι κανόνες της Βασιλείας- Τι εκτιμά η Bank of Canada
Προς τη σωστή κατεύθυνση κινήθηκαν οι νέοι κανόνες που πρότεινε η Επιτροπή Βασιλείας για τον χρηματοπιστωτικό κλάδο την Κυριακή, εκτιμά ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ΔΝΤ  Ντομινίκ Στρος-Καν, επισημαίνοντας την ανάγκη της αναθεώρησης του θεσμικού πλαισίου που διέπει τον κλάδο.
Ο Στρος Καν δήλωσε ότι αυτό είναι μόνο ένα βήμα για τη σωστή λειτουργία των τραπεζών, χωρίς να παραλείπει να επιστήσει την προσοχή των αρχών στην ανάγκη αυστηρής εποπτείας του κλάδου. “Υπήρχε μεγάλη ανάγκη αναθεώρησης των κανόνων του χρηματοοικονομικού κλάδου”, δήλωσε χαρακτηριστικά. Για ακόμη μία φορά ο επικεφαλής του ΔΝΤ δήλωσε ότι οι πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να έχουν τα νέα μέτρα είναι σαφώς λιγότερες σε σχέση με τη σημαντικότητα αυτών των κανόνων, θεωρώντας υπερβολικές τις ανησυχίες των τραπεζιτών για την επίδραση της πιθανής “αναδίπλωσης” των τραπεζών εις βάρος της ανάπτυξης.
Τέλος, ο Στρος Καν υπενθύμισε, όπως άλλωστε και σε συνέντευξή του προ ημερών, ότι προτεραιότητα των οικονομικών παραγόντων στο εξής θα πρέπει να είναι η ενίσχυση της αγοράς εργασίας, ώστε να βγουν οι οικονομίες από το τούνελ της κρίσης και της ύφεσης.

Τι εκτιμά η Bank of Canada


Το σταθεροποιητικό κλίμα που προσφέρεται από τους νέους κανόνες για τις τράπεζες κατά την εφαρμογή της Βασιλείας ΙΙΙ θα γ΄’στην εξοικονόμηση 10 χιλ. δισ. ευρώ, δήλωσε από το Βερολίνο ο Διοικητής της Bank of Canada, M. Carney.
"Αν συνυπολογιστούν τα μακροπρόθεσμα πλεονεκτήματα από την αραιότερη εκδήλωση οικονομικών κρίσεων, τότε καταλήγουμε στο επίπεδο της Ομάδας των G20, σε ένα 'καθαρό' πλεονέκτημα ίσον με το 30% της αξίας του τρέχοντος παγκόσμιου ΑΕΠ, δηλαδή ίσον με 10 χιλ. δισ. ευρώ", υπογράμμισε ο αξιωματούχος.
Ο ίδιος ανέφερε επίσης στην ομιλία του ότι δηλαδή εξαιτίας της βαθιάς οικονομικής κρίσης που έχει προηγηθεί, τα έτη 2009-2012 θα 'χαθεί', σωρευτικά, το 16% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ και το 9% του καναδικού ΑΕΠ, μακροπρόθεσμα δε αυτά τα ποσοστά θα γίνουν, αντίστοιχα, 40% και 30%.
Αυτό θα γίνει επειδή η κρίση εκδηλώθηκε συγχρόνως σε πολλές μεγάλες οικονομίες" στον πλανήτη, αιτιολόγησε ο αξιωματούχος. "Άρα, κατ' ανάγκην θα πρέπει να αποφασίσουμε να θυσιάσουμε ορισμένα πράγματα" επισήμανε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης