Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τεκτονικές αλλαγές στο γεωπολιτικό σκηνικό από τη συμφωνία AUKUS - Τα σχέδια Biden και η αντίδραση του Πεκίνου

Τεκτονικές αλλαγές στο γεωπολιτικό σκηνικό από τη συμφωνία AUKUS - Τα σχέδια Biden και η αντίδραση του Πεκίνου

Η Κίνα κατέθεσε αίτηση ένταξης στη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου για την περιοχή του Ειρηνικού CPTPP - Η Ταϊβάν καλεί τις Βρυξέλλες για ταχεία έναρξη εμπορικών συνομιλιών

Σχετικά Άρθρα
Περισσότερο από κάθε άλλη φορά, η αντιπαράθεση με την Κίνα αναδεικνύεται ως η κορυφαία διεθνής προτεραιότητα του J. Biden.

Και ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής πορεύεται ψυχρά, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει πρόκληση παράπλευρων ζημιών μεταξύ των συμμάχων του.
Την ίδια ώρα, η Κίνα προχώρησε σε κατάθεση αίτησης για την ένταξή της στη Συνολική και Προοδευτική Συμφωνία για τη Διασυνοριακή Εταιρική Σχέση στην Περιοχή του Ειρηνικού (CPTPP), όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου, καθώς η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία σε παγκόσμια επίπεδο θα επιδιώξει την ενίσχυση της επιρροής της στον εμπορικό τομέα.
Ο υπουργός Εμπορίου της Κίνας Wuangh Wuedau κατέθεσε τη σχετική αίτηση συμμετοχής στην αναφερόμενη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, μέσω μιας επιστολής προς τον υπουργό Εμπορίου της Νέας Ζηλανδίας Damien O’ Konor, όπως ανέφερε σε μία ανακοίνωσή του το κινεζικό υπουργείο αργά το βράδυ της Πέμπτης.
Η CPTPP έχει υπογραφεί από 11 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Αυστραλίας, του Καναδά, της Χιλής, της Ιαπωνίας και της Νέας Ζηλανδίας το 2018.
Στο προηγούμενο χρονικό διάστημα, η συμφωνία ήταν γνωστή ως το Σύμφωνο Συνεργασίας των Δύο Πλευρών του Ειρηνικού (TPP) και θεωρούνταν ως ένα σημαντικό οικονομικό αντίβαρο στην άσκηση περιφερειακής επιρροής από την Κίνα.
Η Ιαπωνία, που ασκεί την προεδρία της CPTPP κατά τη χρονιά που διανύουμε, ανακοίνωσε ότι θα διαβουλευτεί με τις χώρες-μέλη για να αντιδράσει στο αίτημα της Κίνας, χωρίς ωστόσο, να ανακοινώσει ένα πιθανό χρονοδιάγραμμα.

Κίνδυνοι στο γεωπολιτικό σκηνικό

Οι κινήσεις στη νέα ψυχροπολεμική σκακιέρα ανεβάζουν πυρετό στις αντιμαχόμενες ηγεσίες και κινδύνους στο γεωπολιτικό σκηνικό.
Η αιφνίδια ανακοίνωση την Τετάρτη της συγκρότησης στρατηγικής σύμπραξης (AUKUS) μεταξύ των ΗΠΑ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Αυστραλίας στην περιοχή του Ινδικού-Ειρηνικού που προβλέπει την απόκτηση από την Αυστραλία πυρηνοκίνητων υποβρυχίων και αμερικανικών πυραύλων, είναι η τελευταία εκδήλωση αυτού του διπλωματικού πραγματισμού όταν πρόκειται να αποτρέψει τις αυξανόμενες φιλοδοξίες του Πεκίνου:
Η AUKUS είναι επιζήμια για τη Γαλλία, η οποία βρέθηκε αποκλεισμένη και χαμένη από την ακύρωση μιας τεράστιας παραγγελίας υποβρυχίων που επρόκειτο να πουλήσει στην Καμπέρα.
«Η προτεραιότητα είναι ο ανταγωνισμός με την Κίνα», συνοψίζει ο B. Haddat, του αμερικανικού think tank Atlantic Council.
«Όλα τα άλλα είναι απλά περισπασμός».
Αυτός ο Γάλλος ερευνητής που εδρεύει στις ΗΠΑ θεωρεί τη συμφωνία αυτή ως «μια μορφή συνέχειας» του συνθήματος «Πρώτα η Αμερική πρώτα», το αγαπημένο σύνθημα του Ρεπουμπλικάνου πρώην προέδρου D. Trump, αλλά και «όλο και περισσότερο μιας μονόπλευρης μεθόδου».

Τι κρύβεται πίσω από την κίνηση του Biden

Αναλυτές εκτιμούν ότι σηματοδοτεί το νέο δόγμα της Ουάσινγκτον, σε σύμπραξη με τη Βρετανία και την Αυστραλία, να στήσει οδόφραγμα στην επιρροή και την επέκταση της Κίνας στην περιοχή του Ινδο - Ειρηνικού.
Ο P. Jenings , διευθυντής του Ινστιτούτου Στρατηγικής Πολιτικής της Αυστραλίας εξηγεί: «Το βασικό μήνυμα είναι ότι όλα όσα έκανε το Πεκίνο την τελευταία μισή δεκαετία ήταν αντιπαραγωγικά για τα μακροπρόθεσμα συμφέροντά του.
Ο μόνος λόγος που συμβαίνει αυτή η συμμαχία AUKUS ήταν επειδή οι δημοκρατίες αισθάνονται ότι πρέπει να αποκρούσουν την Κίνα».
Η στάθμευσή των υποβρυχίων στην Αυστραλία ουσιαστικά δημιουργεί μια αμερικανική βάση στην περιοχή, και δείχνει τη μετατόπιση του στρατηγικού ενδιαφέροντος των Ηνωμένων Πολιτειών από τη Μέση Ανατολή, λίγες μόνο μετά από την αποχώρηση από το Αφγανιστάν
Ο Scot Lucas, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Πανεπιστημίου Μπέρμιγχαμ αναφέρει: «Και για τις ΗΠΑ είναι ένα μήνυμα στον απόηχο της αποχώρησης από το Αφγανιστάν ότι "έχουμε συμμαχίες, είμαστε οι ηγέτες του κόσμου"».
Για το Λονδίνο, η εξέλιξη συνιστά μια ευκαιρία επιστροφής στις παγκόσμιες εξελίξεις.
«Για το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μια ευκαιρία μετά το Brexit και την απομόνωση από την Ευρώπη, να πει ότι είμαστε μια παγκόσμια Βρετανία, είμαστε πολύ σημαντικοί», τονίζει ο Lucas.
Μεγάλη χαμένη είναι η Γαλλία, λόγω της ακύρωσης ενός τεράστιου συμβολαίου με την Αυστραλία, αλλά και συνολικά η Ευρωπαϊκή Ένωση, που έμεινε για ακόμα μια φορά εκτός εξελίξεων.
«Η ΕΕ δεν ενημερώθηκε γι' αυτήν την πρωτοβουλία.
Είμαστε σε επαφή με τους εταίρους μας για να μάθουμε περισσότερα», δήλωσε ο P. Stano, εκπρόσωπος της ΕΕ.
Αναλυτές διεθνών σχέσεων «βλέπουν» την εν λόγω σύμπραξη, ως «ένα μικρό ΝΑΤΟ» στον Ινδο-ειρηνικό και το επόμενο ερώτημα που προκύπτει είναι πώς θα αντιδράσει η Κίνα και που θα ψάξει με τη σειρά της για συμμαχίες - αντίβαρο στην AUKUS. Ενώ ερώτημα είναι ποιά θα είναι και η στάση της Ρωσίας, που τηρεί στάση αναμονής.
Η νέα συμφωνία πάντως προκαλεί ανησυχία στους ειδικούς για το πώς θα επηρεάσει το τοπίο της πυρηνικής ενέργειας παγκοσμίως την ώρα που αναμένεται η αντίδραση της Τεχεράνης και κατά πόσο θα επιχειρήσει να προσπεράσει τις εγγυήσεις της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας.

Πρόκληση του αιώνα

Ο Biden υιοθέτησε αμέσως την ίδια σθεναρή στάση με τον προκάτοχό του απέναντι στον ασιατικό κολοσσό, που έχει χαρακτηριστεί ως «η μεγαλύτερη γεωπολιτική πρόκληση του 21ου αιώνα» από τον υπουργό Εξωτερικών του A. Blinken.
Αλλά το αρχικό μήνυμα του 78χρονου προέδρου «Η Αμερική επέστρεψε» «πίσω» στους συμμάχους της ήθελε να σπάσει τις μονομερείς ενέργειες και τον σοβινισμό του Ρεπουμπλικάνου δισεκατομμυριούχου.
Οι πρώτοι μήνες του στην προεδρία φάνηκαν να δίνουν δεσμεύσεις προς αυτή την κατεύθυνση, με μεγαλύτερη επίδειξη σεβασμού προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, και τη διακηρυγμένη βούληση για οικοδόμηση ενός κοινού αντι-κινεζικού διατλαντικού μετώπου.
Η αποχώρηση από το Αφγανιστάν, ωστόσο, έδειξε τα όρια αυτής της προσέγγισης.
Παρά τη διεξαγωγή διαβουλεύσεων για αυτή την ευαίσθητη απόφαση, αρκετοί Ευρωπαίοι σύμμαχοι, Γερμανοί και Βρετανοί κυρίως, δεν έκρυψαν τη δυσαρέσκειά τους για την αμερικανική πολιτική τετελεσμένων γεγονότων.
«Ο κόσμος αλλάζει.
Είμαστε σε έναν κρίσιμο ανταγωνισμό με την Κίνα», απάντησε ο πρόεδρος Biden την επόμενη μέρα μετά την αποχώρηση του τελευταίου Αμερικανού στρατιώτη από το Αφγανιστάν, εξηγώντας ότι ο μακροβιότερος πόλεμος στην ιστορία των ΗΠΑ είχε μετατραπεί στην πραγματικότητα ένας περισπασμός που η Ουάσινγκτον δεν μπορούσε πλέον να τον αντέξει.
Από την άφιξή του στον Λευκό Οίκο πριν από οκτώ μήνες, ο Δημοκρατικός κατέστησε σαφές ότι αυτός είναι ένας στόχος που υπερκαλύπτει όλους τους άλλους.
Και στην εσωτερική πολιτική, τα μεγάλα σχέδια οικονομικών επενδύσεων αιτιολογούνται από την αναγκαιότητα αντιμετώπισης του κινεζικού δράκου.
Όμως, μετά την ανακοίνωση της συμμαχίας με Αυστραλία και Βρετανία, που τορπίλισε τη συμφωνία του Παρισιού με την Καμπέλα για την παράδοση υποβρυχίων, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Le Drian μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό France Info, είπε χθες ότι «αυτή η μονομερής, ωμή, απροσδόκητη απόφαση, μοιάζει πολύ με αυτά που έκανε ο κ. Trump».

«Μεταβαλλόμενη γεωμετρία»

Και όταν προέκυψαν απρόβλεπτα γεγονότα στην πρακτική της διεθνούς του στρατηγικής, όπως ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας την περασμένη άνοιξη ή η ξαφνική κατάρρευση του αφγανικού στρατού το καλοκαίρι, ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ φάνηκε μπερδεμένος -ως και ενοχλημένος από οτιδήποτε μπορεί να τον βγάλει από την πορεία του.
Από τη σκοπιά της Ουάσινγκτον, η συμμαχία AUKUS δεν είναι κατ' ανάγκη αντιφατική με την πολυμερή προσέγγιση που αναδεικνύει ο Biden.
«Τονίζει τη σημασία που δίνεται στις συμμαχίες και τις συνεργασίες», υποστηρίζει ο W. Lohman, διευθυντής ασιατικών σπουδών στο συντηρητικό ινστιτούτο Heritage Foundation.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η αντιμετώπιση της «κινεζικής πρόκλησης» απαιτεί «κάθε καλή θέληση».
Από αυτή την άποψη, η προμήθεια στην Αυστραλία πυροκίνητων υποβρυχίων, λιγότερο εύκολα ανιχνεύσιμων από το Πεκίνο, είναι ένα «πολύ σημαντικό» βήμα προς τα εμπρός, το οποίο κατά την άποψη του Lohman αξίζει αυτή τη μικρή προδοσία στη γαλλοαμερικανική σχέση.
«Στο τέλος της ημέρας, οι Γάλλοι είναι μεγάλα παιδιά», «καταλαβαίνουν πώς λειτουργούν οι πωλήσεις όπλων καλύτερα από οποιονδήποτε», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Θα το ξεπεράσουν».
«Αλλά θα είναι σημαντικό να διατηρηθεί ένας ρόλος για τη Γαλλία στο μέλλον στη στρατηγική σκέψη των ΗΠΑ στην περιοχή, ίσως παράλληλα», εξηγεί.
Οι δυτικές χώρες μάλλον πρέπει να συνηθίσουν σε αυτές τις μεταβαλλόμενες σχέσεις.
Η κυβέρνηση Biden θα ευνοήσει πράγματι «συμμαχίες με μεταβαλλόμενη γεωμετρία ανάλογα με τα συμφέροντα της», προειδοποιεί ο Haddat, ο οποίος ωστόσο φοβάται ότι η Ευρώπη «περνά όλο και περισσότερο σε δεύτερη μοίρα».
Παρά την ιρλανδική καταγωγή του και το φιλοευρωπαϊκό και ατλαντικό πρίσμα που τον χαρακτηρίζει εδώ χρόνια, ο Αμερικανός πρόεδρος φαίνεται να επιβεβαιώνει περισσότερο από ποτέ τον «άξονα» απέναντι την Ασία που ξεκίνησε πριν από δέκα χρόνια ο B. Obama – στην κυβέρνηση του οποίου ήταν αντιπρόεδρος.

Η Κίνα προσπαθεί να οργανώσει διεθνή αλυσίδα διοικητικής υποστήριξης της εναέριας κυκλοφορίας

Οι αρμόδιες αρχές της πολιτικής αεροπορίας στην Κίνα προσπαθούν να οργανώσει μία ασφαλή και λειτουργική διεθνή αλυσίδα διοικητικής υποστήριξης της εναέριας κυκλοφορίας, σύμφωνα με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της Κίνας (CAAC).
Προωθώντας την αυστηρή πρόληψη της πανδημίας και τις πολιτικές για τον έλεγχό της, η κίνηση αυτή θα ενισχύσει την ταχέως αναπτυσσόμενη και υγιή ανάπτυξη της βιομηχανίας αεροπορικής διοικητικής υποστήριξης στην Κίνα, όπως ανέφερε η CAAC.
Η CAAC θα κάνει προσπάθειες για την ενίσχυση της υποστήριξης, τη βελτίωση της βιομηχανικής υποδομής και την ανάπτυξη ενός φιλικού περιβάλλοντος για τον τομέα της αεροπορικής διοικητικής υποστήριξης, το οποίο βοηθάει στη διατήρηση της εσωτερικής εφοδιαστικής αλυσίδας και εξυπηρετεί τον «διπλό κυκλικό χαρακτήρα» της εσωτερικής κινεζικής αγοράς και των διεθνών αγορών.
Η αεροπορική μεταφορά φορτίων έχει ένα σημαντικό ρόλο στην έκτακτη διανομή ιατρικών προμηθειών στη μάχη κατά της Covid-19, όπως επίσης και στη διατήρηση της εσωτερικής και της παγκόσμιας αλυσίδας εφοδιασμού.
Στο πρώτο εξάμηνο του 2021, η βιομηχανία της πολιτικής αεροπορίας στην Κίνα διαχειρίστηκε περισσότερους από 3,74 εκατομμύρια τόνους αεροπορικού φορτίου, καταγράφοντας αύξηση 6,4% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, πριν από την πανδημία.

Το Πεκίνο κατηγορεί την Ουάσινγκτον για «φτηνά πολιτικά παιχνίδια»

Η Κίνα κατηγόρησε τις ΗΠΑ για «φτηνά πολιτικά παιχνίδια» με την υποστήριξη της Ουάσινγκτον σε μια έκθεση φωτογραφίας έξω από την έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη με εικόνες δεκάδων ανθρώπων να αγνοούνται ή να φέρονται να κρατούνται σε κινεζικά στρατόπεδα κράτησης στη Σιντζιάνγκ.
Σε μια ανακοίνωση που έστειλε σε δημοσιογράφους, η διπλωματική αποστολή της Κίνας στη Γενεύη κατηγόρησε την Ουάσινγκτον ότι «επιχειρεί να αποκομίσει οφέλη διαδίδοντας παραπληροφόρηση για την Κίνα. Έχει ξεπεράσει τα υποτυπώδη ηθικά όρια επιτιθέμενη σε άλλους», υπογραμμίζει η ανακοίνωση.
«Η συμβουλή στις ΗΠΑ είναι να ενεργήσουν ως μια αξιοπρεπής δύναμη και να επενδύσουν τους πόρους τους στη βελτίωση της ευημερίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του αμερικανικού λαού, αντί να παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα άλλων χωρών και να παίζουν φτηνά πολιτικά παιχνίδια».

Η Ταϊβάν καλεί τις Βρυξέλλες για την ταχεία έναρξη εμπορικών συνομιλιών

Η κυβέρνηση της Ταϊβάν κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση για την ταχεία έναρξη εμπορικών συνομιλιών, μετά την επιδίωξη της ΕΕ για την επίτευξη μιας εμπορικής συμφωνίας, με το νησί που δίνει έμφαση στην τεχνολογία.
Η Ταϊπέι επιδιώκει επίσης, εδώ και καιρό, τη δρομολόγηση μιας τέτοιας εξέλιξης.
Η ΕΕ συμπεριέλαβε την Ταϊβάν στη λίστα με τους εμπορικούς συνεργάτες της για το ενδεχόμενο επίτευξης μιας διμερούς επενδυτικής συμφωνίας το 2015, χρονιά πριν από την ανάδειξη στην προεδρία της Ταϊβάν της Τσάι Ινγκ-βεν, αλλά από τότε, δεν έχει διεξαγάγει συνομιλίες με την Ταϊπέι για το ζήτημα αυτό.
Ανταποκρινόμενο στη στρατηγική της ΕΕ για την ενίσχυση της παρουσίας της, στην περιοχή της Ινδίας και του Ειρηνικού που εξαγγέλθηκε πρόσφατα, συμπεριλαμβανομένης και της επιδίωξης για μία εμπορική συμφωνία με την Ταϊβάν, το υπουργείο Εξωτερικών στην Ταϊπέι ανακοίνωσε σήμερα ότι οι συνομιλίες πρέπει να αρχίσουν σύντομα.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει ήδη υποστηρίξει την επίτευξη μιας εμπορικής συμφωνίας με την Ταϊβάν.

www.bankinngews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης