Νευρικότητα στη Wall Street μετά το διήμερο ράλι
Η Fed έχει ξεκινήσει να στρώνει το έδαφος για μια λιγότερο υποστηρικτική νομισματική πολιτική από το 2022, αν και απέφυγε την Τετάρτη να ανακοινώσει κάποια δραματική αλλαγή στις εκτιμήσεις της για την πορεία του πληθωρισμού, επαναλαμβάνοντας ότι οι ανοδικές πιέσεις είναι παροδικές.
Η επικεφαλής της Cleveland Federal Reserve, Loretta Mester δήλωσε σήμερα ότι η ίδια θα επιθυμούσε η Fed να ξεκινήσει να επιβραδύνει τις αγορές των ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης για την τόνωση της οικονομία το Νοέμβριο και να τις σταματήσει κάποια στιγμή πριν τον Ιούνιο του 2022, όπως μεταδίδουν ξένα πρακτορεία.
Στο μεταξύ, οι επενδυτές συνεχίζουν να παρακολουθούν τις εξελίξεις γύρω από τον κινεζικό κολοσσό των ακινήτων China Evergrande που έχει βρεθεί τις τελευταίες εβδομάδες στο μάτι του κυκλώνα λόγω των υπέρογκων χρεών που τον βαραίνουν.
Η προθεσμία για την πληρωμή 83,5 εκατ. δολαρίων σε τόκους στο ομόλογο της Evergrande πέρασε χωρίς η κινεζική εταιρεία να πληρώσει τους ομολογιούχους ή να κάνει κάποια ανακοίνωση για τις προθέσεις της.
Η εταιρεία έχει μια περίοδο χάριτος 30 ημερών για να κάνει τις πληρωμές, αλλιώς θα κηρυχθεί σε πτώχευση.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της WSJ, οι κινεζικές αρχές έχουν ήδη αποστείλει οδηγίες σε φορείς των τοπικών κυβερνήσεων και σε κρατικές επιχειρήσεις για την αντίδραση τους στην περίπτωση που η Evergrande δεν καταφέρει να διαχειριστεί τις υποθέσεις της με συντεταγμένο τρόπο.
Ο δείκτης Dow Jones σημείωσε κέρδη +0,1% στις 34.798 μονάδες
Ο δείκτης S&P 500 κατέγραψε άνοδο +0,15% κοντά στις 4.445,48 μονάδες
Ο δείκτης Nasdaq υποχώρησε -0,03% στις 15.047,7 μονάδες
Πτώση -9,99% κατέγραψε η μετοχή της Nike αφότου η εταιρεία υποβάθμισε την πρόβλεψή της για τα έσοδα όσον αφορά το οικονομικό έτος 2022.
Ο γίγαντας των αθλητικών ειδών δήλωσε ότι πλέον αναμένει μονοψήφιο νούμερο αύξησης των ετήσιων πωλήσεων, λόγω των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα, μειώνοντας την προηγούμενη εκτίμησή της για διψήφια ανάπτυξη.
Απώλειες στις ευρωαγορές σε κλίμα επιφυλακτικότητας
Με αρνητικό πρόσημο κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν τις εξελίξεις γύρω από τον υπερχρεωμένο κινεζικό όμιλο ανάπτυξης ακινήτων China Evergrande Group στον απόηχο των προειδοποιήσεων των κινεζικών αρχών για μια πιθανή κατάρρευση του ομίλου.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της WSJ, οι κινεζικές αρχές έχουν αποστείλει οδηγίες σε φορείς των τοπικών κυβερνήσεων και σε κρατικές επιχειρήσεις για την αντίδραση τους στην περίπτωση που η Evergrande δεν καταφέρει να διαχειριστεί τις υποθέσεις της με συντεταγμένο τρόπο.
Στο μεταξύ, διατηρείται η αβεβαιότητα για το αν η Evergrande θα καταφέρει να αποπληρώσει τους τόκους σε ομόλογο εκφρασμένο σε δολ. ΗΠΑ που έπρεπε να καταβληθούν χθες Πέμπτη.
Η προθεσμία για την πληρωμή 83,5 εκατ. δολαρίων σε τόκους πέρασε χωρίς η Evergrande να κάνει κάποια ανακοίνωση.
Την εκτίμηση ότι η άμεση έκθεση της Ευρώπη στην κρίση της Evergrande θα είναι περιορισμένη εξέδρασε η επικεφαλής της ΕΚΤ, Christine Lagarde.
«Το παρακολουθούμε και είχα με ενημέρωση νωρίτερα (την Πέμπτη) διότι πιστεύω ότι όλες οι χρηματοπιστωτικές αγορές είναι συνδεδεμένες» δήλωσε μιλώντας στο CNBC.
Οι δηλώσεις της Lagarde εν μέσω μέσω έντονη ανησυχίας στις αγορές για τεράστια προβλήματα χρέους της κινεζικής εταιρείας ακινήτων.
Οι επενδυτές φοβούνται ότι η Evergrande θα αθετήσει πολλές αποπληρωμές ομολόγων αυτή την εβδομάδα.
Σύμφωνα με τους ειδικούς της αγοράς, μια βαθύτερη κρίση ρευστότητας στην Evergrande θα μπορούσε να προκαλέσει περαιτέρω αναταράξεις στην παγκόσμια οικονομία, αλλά πιστεύουν ότι το ζήτημα πιθανότατα θα περιοριστεί από την κινεζική κυβέρνηση και δεν αναμένεται να προκαλέσει γενικότερη κρίση.
«Έχω πολύ έντονες αναμνήσεις από τις τελευταίες εξελίξεις στο χρηματιστήριο στην Κίνα που είχαν επιπτώσεις σε όλο τον κόσμο.
Αλλά στην Ευρώπη και στην ευρωζώνη, ιδίως, η άμεση έκθεση θα είναι περιορισμένη», είπε η Lagarde.
Ο γερμανικός DAX έχασε 0,72% στις 15.531,75 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε πτώση 0,95% στις 6.638,46 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 κατέγραψε απώλειες της τάξης του 0,38% στις 7.051,48 μονάδες.
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας επιδεινώθηκε το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία τον Σεπτέμβριο, σε σύγκριση με τον Αύγουστο, σύμφωνα με την έρευνα του ερευνητικού οργανισμού Οικονομικών Ερευνών (Ifo).
Ο δείκτης Επιχειρηματικού Κλίματος υποχώρησε στις 98,8 μονάδες, από 99,4 -οι προβλέψεις έκαναν λόγο για 98,9. Η μέτρηση που αφορά την τρέχουσα αποτίμηση κινήθηκε χαμηλότερα κατά μία μονάδα, φτάνοντας στις 100,4, ενώ ο δείκτης για τις προσδοκίες μειώθηκε στις 97,3 μονάδες από 97,5.
Οι αναλυτές του Ifo απέδωσαν την τρίτη κατά σειρά μηνιαία πτωτική τάση σε «προβλήματα όσον αφορά την προμήθεια πρώτων υλών και ενδιάμεσων αγαθών».
Επιδεινώθηκε για δεύτερο συνεχόμενο μήνα το κλίμα μεταξύ των ελληνικών επιχειρήσεων τον Σεπτέμβριο, αλλά η καταναλωτική εμπιστοσύνη αυξήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 23 ετών.
Η μεταποιητική εμπιστοσύνη της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας ISTAT, διαμορφώθηκε στις 113 μονάδες τον Σεπτέμβριο από τις 113,2 μονάδες τον Αύγουστο, αλλά παραμένει χαμηλότερα από τις μέσες εκτιμήσεις για 112,6 μονάδες.
Ο σύνθετος δείκτης για το επιχειρηματικό κλίμα, διαμορφώθηκε στις 113,8 μονάδες τον Σεπτέμβριο, χαμηλότερα από τις 114 μονάδες τον Αύγουστο.
Ωστόσο, η καταναλωτική εμπιστοσύνη ενισχύθηκε αυτόν τον μήνα στις 119,6 μονάδες από τις 116,2 μονάδες τον Αύγουστο, έναντι εκτιμήσεων για 115,8 μονάδες, και διαμορφώθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 1998, που άρχισε η καταγραφή των στοιχείων.
Πλήγμα υπέστη η εμπιστοσύνη μεταξύ των Βρετανών καταναλωτών τον Σεπτέμβριο, η οποία διαμορφώθηκε σε χαμηλό πενταμήνου, καθώς οι ανησυχίες για τον υψηλό πληθωρισμό και το τέλος της κρατικής στήριξης, επιδείνωσαν τη διάθεση των καταναλωτών.
Το βαρόμετρο καταναλωτικής εμπιστοσύνης της GfK, διαμορφώθηκε στις -13 μονάδες τον Σεπτέμβριο, χαμηλότερα κατά πέντε μονάδες από τον Αύγουστο και ήταν χειρότερα των εκτιμήσεων των οικονομολόγων, που ανέμεναν ότι θα διαμορφωνόταν στις -7 μονάδες.
Η εμπιστοσύνη βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2020, και υποχώρησε κάτω από τα προ πανδημίας επίπεδα.
Η εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα και πιο πρόσφατα, οι φόβοι για τον πληθωρισμό έχουν κλονίσει την εμπιστοσύνη τους τελευταίους μήνες.
Στις επιχειρηματικές εξελίξεις, οι γερμανικές εταιρείες αθλητικών ειδών Adidas και Puma καταγράφουν βουτιά 3,7% και 2,7% αντίστοιχα, στον απόηχο της ανακοίνωσης της Nike ότι αναθεωρεί καθοδικά τις εκτιμήσεις της για τις πωλήσεις στο έτος χρήσης του 2022, προειδοποιώντας ότι περιμένει να γνωρίσει καθυστερήσεις κατά την εορταστική περίοδο λόγω των διαταραχών στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες.
Ο ισπανικός φορέας εκμετάλλευσης δικτύων φυσικού αερίου Enagas και η εταίρος του OMERS σχεδιάζουν να πουλήσουν τις συμμετοχές που κατέχουν σε μονάδα φυσικού αερίου στη Χιλή.
Η Enagas σκοπεύει να διαθέσει το ποσοστό ύψους 45% που κατέχει στη μονάδα μετατροπής υγροποιημένου φυσικού αερίου σε αέριο στο λιμάνι Quintero, για την μετέπειτα διάθεσή του στην αγορά της Χιλής, στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής της που περιλαμβάνει πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων, σύμφωνα με την εφημερίδα, που επικαλείται μη κατονομαζόμενες πηγές.
Το καναδικό συνταξιοδοτικό ταμείο OMERS, που κατέχει σχεδόν το 35% της μονάδες στο Quintero, επιδιώκει επίσης να πουλήσει το μερίδιό του, με βάση πάντα το δημοσίευμα της Expansion.
Η αξία της μονάδας υπολογίζεται σε περισσότερα από 1 δισ. ευρώ (1,17 δισ. δολάρια), αναφέρει.
Μικτή εικόνα στην Ασία με φόντο την αβεβαιότητα γύρω από την Evergrande
Με μικτά πρόσημα κινήθηκαν τα ασιατικά χρηματιστήρια καθώς οι ανησυχίες για την προβληματική εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων Evergrande διατηρούνται στο προσκήνιο.
Οι μετοχές του κινεζικού κολοσσού σημείωσαν πτώση 7% σήμερα στον απόηχο δημοσιεύματος της Wall Street Journal ότι οι κινεζικές αρχές έχουν ενημερώσει τοπικούς αξιωματούχους να προετοιμαστούν για μια πιθανή κατάρρευση της εταιρείας.
Η κεντρική τράπεζα της χώρας συνέχισε πάντως να διοχετεύει ρευστότητα στο χρηματοοικονομικό σύστημα λόγω των ανησυχιών για τον κίνδυνο διάχυσης της κρίσης της Evergrande.
Τις τελευταίες πέντε εργάσιμες ημέρες έχει διοχετεύσει περίπου 460 δισ. γουάν στο τραπεζικό σύστημα, με περίπου 70 δισ. σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει το Bloomberg.
Στο ταμπλό ο ιαπωνικός, Nikkei 225 σημείωσε άνοδο +2% καθώς οι επενδυτές επιστρέφουν στην αγορά μετά την αργία της Πέμπτης.
Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng σημείωσε απώλειες -0,1%, ενώ στην ηπειρωτική Κίνα ο δείκτης Shanghai Composite υποχώρησε -0,45%.
Ο Kospi της Νότιας Κορέας σημείωσε απώλειες -0,02%, ενώ στην Αυστραλία ο S&P/ASX 200 σημείωσε πτώση -0,4%.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών