Ο επίμονος πληθωρισμός, η εφοδιαστική αλυσίδα και οι αντιδράσεις των κεντρικών τραπεζών
Η νομισματική πολιτική παγκοσμίως φαίνεται ότι θα παραμείνει εξαιρετικά διευκολυντική μέχρι το 2022, ακόμη και όταν οι κεντρικές τράπεζες σταδιακά σταματήσουν τα έκτακτα μέτρα νομισματικής πολιτικής ενόψει των αυξανόμενων πληθωριστικών πιέσεων, σχολιάζεται σε ανάλυση του Bloomberg την Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2021.
Την περασμένη εβδομάδα, σημειώνεται στο δημοσίευμα, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve) υπέδειξε ότι θα αρχίσει να περιορίζει το ρυθμό των μαζικών αγορών ομολόγων ήδη από τον Νοέμβριο και η Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ) υπαινίχθηκε για πρώτη φορά ότι ενδέχεται να αυξήσει τα επιτόκια φέτος.
Η Νορβηγία έγινε η πρώτη ανεπτυγμένη οικονομία που ανέβασε το κόστος δανεισμού, ενώ το ίδιο έπραξαν επίσης στη Βραζιλία, την Παραγουάη, την Ουγγαρία και το Πακιστάν.
Επίμονος πληθωρισμός και εφοδιαστική αλυσίδα
Πίσω από την στροφή στη νομισματική πολιτική κρύβεται αίσθηση ότι ο πληθωρισμός αποδεικνύεται πιο επίμονος, από το αναμενόμενο με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) να αναθεωρεί ανοδικά τις προβλέψεις: ο δείκτης τιμών καταναλωτή θα αυξηθούν κατά 3,7% το 2021 και 3,9% το επόμενο έτος.
Οι αλυσίδες εφοδιασμού αντιμετωπίζουν σημαντικά ζητήματα - από ημιαγωγούς έως αυτοκίνητα, οτις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας.
Οι τιμές αυξάνονται, ορισμένες αγορές εργασίας εμφανίζουν ήδη ελλείψεις και η ζήτηση αυξάνεται μετά τα lockdown.
Ανάκαμψη
Ταυτόχρονα, η παγκόσμια ανάκαμψη δεν είναι ασφαλής, περιπλέκοντας το έργο των κεντρικών τραπεζών, καθώς ορισμένα αντιμετωπίζουν ακόμη και την προοπτική στασιμοπληθωρισμού - όπου ο πληθωρισμός ανεβαίνει και επιβραδύνεται η οικονομική δραστηριότητα εν μέσω της εξάπλωσης της παραλλαγής Delta ενώ τα εμβολαστικά προγράμματα αντιμετωπίζουν προβλήματα.
Την περασμένη εβδομάδα εκπρόσωποι του μεταποιητικού τομέα παγκοσμίως ανέφεραν ότι η δραστηριότητα στον κλάδο συνεχίζει να επιβραδύνεται.
Ο αντίποδας
Την ίδια ώρα η Τράπεζα της Ιαπωνίας την περασμένη εβδομάδα δεν έδωσε καμία ένδειξη για απόσυρση των μέτρων νομισματικής πολτικής για τη στήριξη της οικονομίας, ενώ η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας παρεόχε τη μεγαλύτερη βραχυπρόθεσμη ρευστότητα σε διάρκεια ο μηνών οκτώ μήνες στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, καθώς ο «γίγαντας» στη αγορά ακινήτων China Evergrande Group οδήγησε τις αγορές σε πανικό
Οι αντιδράσεις
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα απέρριψε τις προτάσεις για εκκίνηση του tapering και ένας αξιωματούχος επικαλέσθηκε μάλιστα την προοπτική αύξησης των τακτικών αγορών περιουσιακών στοιχείων της μόλις τελειώσει το πανδημικό της πρόγραμμα.
Η Τουρκία ανέτρεψε την παγκόσμια τάση την περασμένη εβδομάδα μειώνοντας τα επιτόκια εν μέσω πίεσης από την κυβέρνησή της.
Ακόμη και η Fed άλλαξε τη στρατηγική της από την τελευταία αύξηση των επιτοκίων, υποστηρίζοντας ότι είναι εντάξει να αφήσει την αμερικανική οικονομία να λειτουργήσει λίγο πιο ζεστά από ό, τι παραδοσιακά, με την ελπίδα ότι αυτό θα μειώσει την ανεργία και θα φέρει περισσότερα στο εργατικό δυναμικό.
Οι προβλέπεις των αγορών
Το αποτέλεσμα είναι ενώ κάποιοι κεντρικοί τραπεζίτες από αναπτυγμένα μπορεί να ετοιμάζονται να πατήσουν «φρένο» και πολλές αναδυόμενες αγορές ήδη καταρρέουν, η υπερβολικά χαλαρή νομισματική πολιτική σε παγκόσμιο επίπεδο δεν θα διατηρηθεί επί μακρόν.
Οι οικονομολόγοι της JPMorgan Chase & Co. εκτιμούν ότι οι κεντρικές τράπεζες στις αναπτυγμένες οικονομίες θα προσθέσουν επιπλέον καθαρό ενεργητικό 1,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων στους ισολογισμούς τους το επόμενο έτος και ότι τα παγκόσμια επιτόκια θα αυξηθούν μόνο 11 μονάδες βάσης το επόμενο έτος σε μέσο όρο 1,48%, περίπου 80 περίπου νομάδες βάσης κάτω από το επίπεδο πριν από την πανδημία.
Νομισματική στήριξη και το 2022
Η σωρευτική αύξηση των παγκόσμιων επιτοκίων πολιτικής παραμένει μέχρι στιγμής μικρότερη από τους προηγούμενους οικονομικούς κύκλους - πράγμα που σημαίνει ότι οι περισσότερες κεντρικές τράπεζες θα παραμείνουν υποστηρικτικές το επόμενο έτος, σύμφωνα με την ανάλυση οικονομολόγων της UBS Group AG.
«Οι πολιτικές της κεντρικής τράπεζας παραμένουν υπηστηρικτικές, δήλωσε ο Jerome Jean Haegeli, επικεφαλής οικονομολόγος της Swiss Re AG στη Ζυρίχη, και πρώη στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Υποχώρηση έναντι των πληθωριστικών πιέσεων
Ωστόσο, οι επενδυτές συντονίζονται σε μια αλλαγή στον τόνο εν μέσω ανησυχιών ότι ο ταχύς ρυθμός αυξησης των τιμών και η ένταση των πληθωριστικών πιέσεων που θεωρήθηκαν μεταβατικός φαίνεται τώρα να έχουν μεγαλύτερη ισχύ.
Σύμφωνα με το προτιμώμενο μέτρο της Fed, ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ διαμρόφωθηκε στο 4,2% στο 12μήνο έως τον Ιούλιο, πολύ πάνω από τον στόχο του 2% της κεντρικής τράπεζας.
Η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένει τώρα ότι ο πληθωρισμός θα ξεπεράσει το 4%, παραβιάζοντας επίσης τον στόχο της.
Ο Mohamed El-Erian, επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος στην Allianz SE, προέβλεψε ότι άλλες κεντρικές τράπεζες σύντομα θα αναγκαστούν να ακολουθήσουν την Τράπεζα της Αγγλίας, αποδεχόμενες μια πιο ρεαλιστική εκτίμηση του τι προβλέπεται για τον πληθωρισμό.
www.bankingnews.com
Σχόλια αναγνωστών