Το Ιράν χαρακτήρισε ανακριβή την έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), σύμφωνα με την οποία οι επιθεωρητές της δεν είχαν πρόσβαση σε μια ιρανική πυρηνική εγκατάσταση, λέγοντας ότι η εγκατάσταση αυτή δεν περιλαμβανόταν στη συμφωνία για την επιτήρηση του πυρηνικού του προγράμματος.
Η υπηρεσία του ΟΗΕ για την επιτήρηση των πυρηνικών ανέφερε σε ανακοίνωση πως οι ιρανικές αρχές αρνήθηκαν στους επιθεωρητές της την απαραίτητη πρόσβαση σε ένα εργαστήριο κατασκευής εξαρτημάτων συσκευών φυγοκέντρησης στην πόλη Καράτζ, κοντά στην Τεχεράνη.
«Στη διάρκεια συζητήσεων στην Τεχεράνη και στη Βιέννη, το Ιράν δήλωσε πως ο εξοπλισμός που συνδέεται με το συγκρότημα Tessa Karaj δεν περιλαμβάνεται στη συμφωνία συντήρησης», έγραψε στο Twitter ο πρεσβευτής του Ιράν στην IAEA K. Garibababdhi, ο οποίος είπε πως το συγκρότημα αποτέλεσε «αντικείμενο δικαστικών ερευνών και ερευνών ασφαλείας».
Στις 23 Ιουνίου, το Ιράν δήλωσε ότι απέτρεψε επιχείρηση «σαμποτάζ» εναντίον ενός κτιρίου της ιρανικής οργάνωσης ατομικής ενέργειας "στα περίχωρα του Καράτζ» και ότι ξεκίνησε έρευνα.
Η IAEA κατέληξε στις 12 Σεπτεμβρίου -μερικές ημέρες αφότου η υπηρεσία του ΟΗΕ κατήγγειλε έλλειψη συνεργασίας στο θέμα αυτό- σε μια συμφωνία με το Ιράν για τη συντήρηση του εξοπλισμού επιτήρησης του προγράμματός του.
«Η έκθεση (της IAEA) της 26ης Σεπτεμβρίου είναι ανακριβής και εκφεύγει από τους όρους που είχαν συμφωνηθεί" ανάμεσα στην Τεχεράνη και την υπηρεσία, εκτίμησε ο Garibababdhi.
Στην έκθεσή του, ο γενικός διευθυντής της IAEA R. Grossi αναφέρει στα κράτη-μέλη πως η Ισλαμική Δημοκρατία έδωσε ωστόσο πρόσβαση σε όλες τις άλλες εγκαταστάσεις από τις 20 έως τις 22 Σεπτεμβρίου.
Η έκθεση αυτή συντάχθηκε την ώρα που οι διαπραγματεύσεις για την αναβίωση της ιστορικής συμφωνίας του 2015 για τον περιορισμό του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος με αντάλλαγμα την άρση ενός μέρους των κυρώσεων, βρίσκονται σε νεκρό σημείο από τον Ιούνιο.
Τον Απρίλιο ξεκίνησαν στη Βιέννη συνομιλίες ανάμεσα στο Ιράκ και τις πέντε μεγάλες δυνάμεις που αποτελούν ακόμη μέρη της συμφωνίας (Κίνα, Ρωσία, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία) για την αναβίωση της συμφωνίας με την επιστροφή της Ουάσινγκτον, που αποσύρθηκε μονομερώς από αυτήν το 2018.
Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε την Παρασκευή πως οι συνομιλίες θα επαναληφθούν πολύ σύντομα.
Από την πλευρά τους, οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν σήμερα πως το Ιράν πρέπει να δώσει στην υπηρεσία επιτήρησης των πυρηνικών πρόσβαση στο εργαστήριο του συγκροτήματος Tessa Karaj προκειμένου να επανεγκαταστήσει κάμερες, όπως είχε συμφωνηθεί αυτόν τον μήνα, λέγοντας ότι, σε διαφορετική περίπτωση, θα αντιμετωπίσει διπλωματικά αντίποινα στο Συμβούλιο Διοικητών εντός ημερών.
Το εργαστήριο κατασκευάζει εξαρτήματα για συσκευές φυγοκέντρησης, συσκευές που εμπλουτίζουν ουράνιο, και τέθηκε στο στόχαστρο προφανώς ενός σαμποτάζ τον Ιούνιο κατά το οποίο μία από τις τέσσερις κάμερες της IAEA εκεί καταστράφηκε και άλλη μία υπέστη σοβαρές ζημιές, περιστατικό έπειτα από το οποίο το Ιράν τις απομάκρυνε.
Το Tessa Karaj είναι μία από τις εγκαταστάσεις στις οποίες το Ιράν συμφώνησε να δώσει πρόσβαση σε επιθεωρητές της IAEA προκειμένου να συντηρήσουν τον εξοπλισμό επιτήρησης της IAEA και να αντικαταστήσουν τις κάρτες μνήμης καθώς επρόκειτο να γεμίσουν με στοιχεία όπως πλάνα κάμερας.
Η συμφωνία της 12ης Σεπτεμβρίου βοήθησε να αποφευχθεί μια διπλωματική κλιμάκωση ανάμεσα στο Ιράν και στη Δύση.
«Καλούμε το Ιράν να δώσει στην IAEA την απαραίτητη πρόσβαση χωρίς άλλη καθυστέρηση" , ανέφερε δήλωση των ΗΠΑ προς το 35μελές Συμβούλιο Διοικητών της IAEA.
«Αν το Ιράν δεν το κάνει, θα συσκεφθούμε άμεσα με τα άλλα μέλη του Συμβουλίου τις ερχόμενες ημέρες για να δοθεί η αρμόζουσα απάντηση».
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών