Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παρενέβη με 3-6 δισ. δολ. τελικά η Ιαπωνία στην αγορά συναλλάγματος

Παρενέβη με 3-6 δισ. δολ. τελικά η Ιαπωνία στην αγορά συναλλάγματος
Για πρώτη φορά από το 2004 η Ιαπωνία παρενέβη στην αγορά συναλλάγματος, καθώς μετά την άνοδο του γιέν σε υψηλά 15 ετών έναντι του δολαρίου, η ιαπωνική κυβέρνηση έκρινε ότι η εξέλιξη αυτή απειλεί την οικονομική ανάκαμψη της χώρας.
Η απόφαση της παρέμβασης ελήφθη μία ημέρα μετά την επανεκλογή του Καν στην ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος, κερδίζοντας τελικά τον αντίπαλό του, ο οποίος είχε θέσει ανοιχτά το θέμα της παρέμβασης και είχε ταχθεί υπέρ της. Η σημερινή παρέμβαση ήταν μεταξύ 3-6 δισ. δολ.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ιαπωνικού Τύπου, η παρέμβαση της Bank of Japan στην αγορά συναλλάγματος πιθανόν να ξεπεράσει τα 100 δισ. γιεν, ενώ στόχος της κυβέρνησης είναι τα 82 γιέν ανά δολάριο, μετά την άνοδο του νομίσματος στα 82,88 γιεν. Υπενθυμίζεται ότι η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας, είχε παρέμβει τελευταία φορά το 2004 όταν είχε πουλήσει 14,8 τρισ. γιέν μέσα σε τρεις μόλις μήνες, ενώ προερχόταν και από  πωλήσεις ρεκόρ ύψους 20,4 τρισ. γιέν το 2003.
Κι ενώ οι αγορές πίεζαν την κυβέρνηση για παρέμβαση, η κυβέρνηση με τη σειρά της πίεζε την κεντρική τράπεζα να αυξήσει τη ρευστότητα, ώστε να ενισχύσει την εσωτερική ζήτηση. Οι εξαγωγικές εταιρείες είχαν αρχίσει να επισημαίνουν πλέον τις δυσκολίες για την πορεία των πωλήσεων τους μετά από τη συνεχή ενίσχυση του γιεν. Εντονες ήταν και οι εκκλήσεις των ηγετών της βιομηχανίας για λήψη πιο ισχυρών μέτρων για την αναχαίτιση της ανόδου του νομίσματος, η οποία περιόρισε την ανταγωνιστικότητα των εξαγωγών, μοχλού της ιαπωνικής ανάπτυξης.
Ωστόσο, όλο το προηγούμενο διάστημα, το κυβερνητικό επιτελείο δεν είχε προσδιορίσει κάποια συγκεκριμένη τακτική, ενώ διαρκώς επαναλάμβανε ότι η παρέμβαση δεν θα μπορούσε να είναι μονομερής. Ο Υπουργός Οικονομικών της χώρας, κ. Γ. Νόντα, πάντως δεν προσδιόρισε εάν η σημερινή απόφαση ελήφθη μονομερώς ή όχι, αν και όπως είπε η κυβέρνηση επικοινώνησε και με άλλες χώρες για την απόφαση αυτή
Μετά την ανακοίνωση περί παρέμβασης, το γιεν επανήλθε στα 84,84 γιεν/δολάριο, από 83,04 γιεν/δολάριο που ήταν πριν την ανακοίνωση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης