Οι αναλυτές του αμερικανικού επενδυτικού οίκου εκτιμούν ότι οι νομισματικές αρχές της Κίνας θα προχωρήσουν σε μειώσεις επιτοκίων
Η Citigroup προβλέπει ανάπτυξη μόλις 4,9% το 2022, από 5,5% που ήταν η αρχική εκτίμηση για την κινεζική οικονομία, λόγω της κρίσης στον κολοσσό ακινήτων Evergrande.
Οι αναλυτές του αμερικανικού επενδυτικού οίκου εκτιμούν ότι οι νομισματικές αρχές της Κίνας θα προχωρήσουν σε μειώσεις επιτοκίων.
«Η εξισορρόπηση μεταξύ ηθικού κινδύνου και κινδύνου μετάδοσης, οδηγεί σε διαχειριζόμενη αναδιάρθρωση», σημειώνει ο Xiangrong Yu της Citi σε σημείωμα προς τους πελάτες.
«Η πίεση στην ανάπτυξη πιθανότατα θα προκαλέσει μια περιορισμένη χαλάρωση της πολιτικής, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης το 2022.
Η Citi μείωσε επίσης τους στόχους της για διάφορους κινεζικούς δείκτες μετοχών, λέγοντας ότι αναμένει ότι ο κύριος δείκτης του Χονγκ Κονγκ θα ολοκληρώσει το έτος στις 26.800.
Ο δείκτης διαπραγματεύτηκε τελευταία στις 24.500.
Goldman Sachs: Υποβάθμιση των προβλέψεων για Κίνα - Στο 7,8% (από 8,2%) η ανάπτυξη το 2021
Σε υποβάθμιση των προβλέψεων της για την οικονομική ανάπτυξη της Κίνας προχώρησε η αμερικανική επενδυτική τράπεζα, Goldman Sachs, καθώς η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου αντιμετωπίζει «ακόμα ένα σοκ ανάπτυξης» με τη μορφή περιορισμών στην κατανάλωση ενέργειας.
Ειδικότερα, η Goldman Sachs αναμένει ανάπτυξη 7,8% στην Κίνα το 2021, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για ανάπτυξη 8,2%. Υπενθυμίζεται ότι σε υποβαθμίσεις των προβλέψεων τους για την Κίνα έχουν προχωρήσει Fitch και Nomura.
«Ένας σχετικά νέος, αλλά αυστηρότερος, περιορισμός στην ανάπτυξη προέρχεται από την αυξημένη πίεση των κανόνων για την επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων για κατανάλωση ενέργειας και ένταση ενέργειας» αναφέρουν οι οικονομολόγοι της αμερικανικής τράπεζας.
Ο Κινέζος πρόεδρος Xi ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο του 2020 ότι η Κίνα στοχεύει να φτάσει στο υψηλότερο σημείο των εκπομπών αερίου του άνθρακα έως το 2030 και να γίνει ουδέτερη έως το 2060. Αυτό έδωσε το έναυσμα για την κατάρτιση εθνικών και τοπικών σχεδίων για τον περιορισμό χρήσης άνθρακα.
Σύμφωνα με την Goldman Sachs, η εξέλιξη αυτή ήρθε τη στιγμή που η Κίνα αντιμετωπίζει κι άλλους οικονομικούς κινδύνους, όπως η επιβράδυνση των πωλήσεων ακινήτων μετά την κρίση χρέους που αντιμετωπίζει η Evergrande.
Επιπλέον σύμφωνα τους οικονομολόγους της τράπεζας, η αυστηροποίηση των κανονιστικών ρυθμίσεων σε άλλους τομείς και οι στοχευμένοι περιορισμοί για τον περιορισμό της πανδημίας κορωνοϊού θα επιβαρύνουν επίσης την κινεζική οικονομία.
Πλήγμα στην παραγωγή
«Η περίεργη φύση του σοκ της Covid έκανε την οικονομία πιο ευαίσθητη στην ενέργεια, τουλάχιστον προσωρινά», ανέφεραν οι οικονομολόγοι της Goldman, εξηγώντας ότι η έκρηξη των εξαγωγών μετά την πανδημία αύξησε τη ζήτηση ενέργειας από τους κατασκευαστές.
«Εν τω μεταξύ, οι προσπάθειες για τη μείωση των εκπομπών που σχετίζονται με τον άνθρακα και η μείωση των εισαγωγών άνθρακα έχουν επηρεάσει τα επίπεδα προσφοράς τουλάχιστον στο περιθώριο, συμβάλλοντας στην απότομη αύξηση των τιμών», πρόσθεσαν.
Σύμφωνα με την αμερικανική τράπεζα, οι περικοπές στην παραγωγή μεταξύ των κατασκευαστών και η λιγότερη δημοσιονομική στήριξη σημαίνουν ότι η κινεζική οικονομία θα αναπτυχθεί με βραδύτερο ρυθμό το γ' και το δ' τρίμηνο φέτος.
Η τράπεζα αναμένει ότι η οικονομία της Κίνας θα αναπτυχθεί κατά 4,8% το γ' τρίμηνο του 2021 σε σύγκριση με πέρυσι και 3,2% το δ' τρίμηνο. Προηγουμένως, οι προβλέψεις της Goldman ήταν 5,1% και 4,1% για το γ' και το δ' τρίμηνο, αντίστοιχα.
Σημειώνεται ότι η Κίνα ανακοίνωση ότι η οικονομία παρουσίασε ανάπτυξη 7,9% σε ετήσια βάση το β' τρίμηνο του τρέχοντος έτους.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών