Η Najla Bouden Romdhan, η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Τυνησίας, θα αναλάβει καθήκοντα σε μια περίοδο κρίσης, με τα βήματα εκδημοκρατισμού που έγιναν με την επανάσταση το 2011 να τίθενται υπό αμφισβήτηση και ενώ ελλοχεύει μεγάλη απειλή για τα δημόσια οικονομικά.
Η Najla Bouden Romdhan, γεωλόγος μηχανικός, ήταν υπεύθυνη για την εφαρμογή προγραμμάτων της Παγκόσμιας Τράπεζας στο υπουργείο Παιδείας αλλά έχει περιορισμένη εμπειρία διακυβέρνησης.
Μιλώντας σε βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο, ο Kais Saied δήλωσε ότι ο διορισμός της τιμά τις γυναίκες της Τυνησίας και της ζήτησε να προτείνει τη σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου τις επόμενες ώρες ή ημέρες «διότι έχουμε χάσει πολύ χρόνο».
Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να ανταποκριθεί στα αιτήματα και την αξιοπρέπεια των Τυνήσιων σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της υγείας, των μεταφορών και της παιδείας, πρόσθεσε.
Ο Kais Saied απέπεμψε τον προηγούμενο πρωθυπουργό, ανέστειλε τη λειτουργία του Κοινοβουλίου και ανέλαβε εκτεταμένες εξουσίες τον Ιούλιο ενώ βρίσκεται υπό αυξανόμενες πιέσεις από το εσωτερικό και το εξωτερικό της χώρας για σχηματισμό νέας κυβέρνησης.
Την περασμένη εβδομάδα, αψήφησε το μεγαλύτερο μέρος του συντάγματος, λέγοντας ότι θα μπορούσε να κυβερνήσει με προεδρικά διατάγματα και να ελέγχει ο ίδιος την κυβέρνηση, κατά τη διάρκεια μιας περιόδου έκτακτης ανάγκης που δεν έχει προκαθορισμένη λήξη.
Η Τυνησία βρίσκεται αντιμέτωπη με κρίση στα δημόσια οικονομικά της ύστερα από χρόνια οικονομικής στασιμότητας που επιδεινώθηκε από την πανδημία του κορονοϊού και πολιτικές διαμάχες.
Συγκεντρώσεις και πορείες
Πριν μερικές ημέρες χιλιάδες Τυνήσιοι κατέκλυσαν τους δρόμους της πρωτεύουσας Τύνιδας για να διαδηλώσουν κατά του προέδρου Kais Saied, που έλαβε μέτρα για να ενισχύσει την εξουσία του.
Μερικές χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην κεντρική λεωφόρο Habib Bourguiba παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων.
Ορισμένοι εξ αυτών φώναζαν «κάτω το πραξικόπημα», ενώ άλλοι «ο Kais Saied πρέπει να φύγει».
Οι διαδηλωτές θέλουν να ασκήσουν πιέσεις στον Τυνήσιο πρόεδρο προκειμένου να πάρει πίσω τα μέτρα που έλαβε και ξεκίνησαν τον Ιούνιο, όταν ανέστειλε τη λειτουργία του κοινοβουλίου και απομάκρυνε τον πρωθυπουργό, προτού διευρύνει περαιτέρω τις νομοθετικές και εκτελεστικές εξουσίες του και αναστείλει τμήματα του Συντάγματος αυτόν τον μήνα.
«Είμαστε τώρα μια αντισυνταγματική, ατομική μοναρχία, της οποίας ηγείται ο Kais Saied», δήλωσε ο Sahbi Atik, ένας βουλευτής του μεγαλύτερου κόμματος του κοινοβουλίου Ennahda.
«Αντιτιθέμεθα στο πραξικόπημα όσο μπορούμε και στηρίζουμε οποιονδήποτε εθνικό διάλογο για την αποκατάσταση του Συντάγματος και τη νομιμότητα και κατόπιν θα στηρίξουμε οποιαδήποτε μεταρρύθμιση εντός ενός συνταγματικά νομίμου πλαισίου», είπε ο Ατίκ στο Γερμανικό Πρακτορείο.
Υποστηρικτές του προέδρου βγήκαν στους ίδιους δρόμους της πρωτεύουσας χθες και έκαψαν αντίγραφα του συντάγματος προκειμένου να δηλώσουν την απόρριψή τους στο υφιστάμενο πολιτικό σύστημα, που βρίσκεται σε ισχύ, μετά την εξέγερση του 2010-2011.
www.bankinngews.gr
Σχόλια αναγνωστών