Με ευρείες απώλειες ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street, εν μέσω συγκρούσεων στην Ουάσινγκτον για το πακέτο δημοσιονομικών δαπανών της κυβέρνησης Μπάιντεν για τις υποδομές στο Κογκρέσο, αλλά και ανησυχιών για τη διαταραχή της προσφοράς, λόγω προβλημάτων - μεταξύ άλλων - στις αλυσίδες εφοδιασμού.
Oι επενδυτές στρέφουν την προσοχή τους στα τελευταία στοιχεία για την απασχόληση και το ΑΕΠ, αλλά και στις πυρετώδεις διαπραγματεύσεις στο Κογκρέσο για μια συμφωνία που θα επιτρέπει την απρόσκοπτη συνέχιση της χρηματοδότησης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.
Ο δείκτης Dow Jones σημείωσε πτώση -1,59% στις 33.843,92 μονάδες
Ο δείκτης S&P 500 να υποχωρεί κατά -1,25% στις 4.304,9 μονάδες
Ο δείκτης Νasdaq κατέγραωε απώλειες -0,44% στις 14.448,6 μονάδες
Για το Σεπτέμβριο Dow υποχώρησε κατά -4,3%, με τον S&P 500 να χάνει -4,8% και τον Nasdaq να σημειώνει πτώση κατά -5,3%.
Για τον S&P και τον Nasdaq, πρόκειται για τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση τους από τον Μάρτιο του 2020.
Ο Σεπτέμβριος επιβεβαίωσε τη φήμη του παραδοσιακού μήνα απωλειών για την αγορά, μέσα σε ένα κλίμα φόβων για κρίση του κλάδου των ακινήτων στις ΗΠΑ, αυξανόμενου πληθωρισμού και μιας πρόσφατης αύξησης των αποδόσεων των ομολόγων, με την Federal Reserve να δίνει ήδη σήματα ότι θα αρχίσει σταδιακά να αποσύρει τα μέτρα νομισματικής τόνωσης.
Οι επενδυτές περιμένουν παράλληλα τις νέες καταθέσεις του προέδρου της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve), J. Powell και της υπουργού Οικονομικών της χώρας, J. Yellen, στην Επιτροπή Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων, κάτω σώματος του Κογκρέσου.
Η υποχώρηση της έντασης στο πολιτικό μέτωπο επίσης επηρεάζει το επενδυτικό κλίμα.
Ο ηγέτης της πλειοψηφίας στη Γερουσία, Chuck Schumer, ανακοίνωσε μια συμφωνία με τους Ρεπουμπλικάνους για να προχωρήσει η ψηφοφορία σε ένα μεταβατικό μέτρο για την άρση του αδιεξόδου.
Η ψηφοφορία στο νομοσχέδιο που θα διασφαλίζει τη χρηματοδότηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης μέχρι τις αρχές του Δεκεμβρίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί αργότερα σήμερα.
Χωρίς τη συμφωνία, η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να «παγώσει» ένα μέρος των δραστηριοτήτων της λόγω έλλειψης χρηματοδότησης.
Ανάλογα επεισόδια στο παρελθόν οδήγησαν στο να μπουν σε αναγκαστική αργία εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι σε ομοσπονδιακές υπηρεσίες και να κλείσουν μουσεία και εθνικά πάρκα.
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 6,7% από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο, ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας.
Η δεύτερη αυτή μέτρηση του ΑΕΠ είναι οριακά υψηλότερη από την πρώτη, σύμφωνα με την οποία το ΑΕΠ είχε αυξηθεί κατά 6,6%.
Το πρώτο τρίμηνο το ΑΕΠ είχε αναπτυχθεί με ρυθμό 6,3%.
Οι περισσότεροι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι η αμερικανική οικονομία θα αναπτυχθεί με τουλάχιστον 4% για το σύνολο του 2021.
Οι αιτήσεις για κρατικά επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ αυξήθηκαν απροσδόκητα για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα, δυνητικά ένα σημάδι επιδείνωσης των συνθηκών στην αγορά εργασίας στα εβδομαδιαία δεδομένα.
Οι αρχικές αιτήσεις ανεργίας στα κανονικά κρατικά προγράμματα αυξήθηκαν σε 362.000 την εβδομάδα που έληξε στις 25 Σεπτεμβρίου, με νέα αύξηση στην Καλιφόρνια, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας την Πέμπτη 30/09/2021.
Η μέση εκτίμηση σε έρευνα οικονομολόγων του Bloomberg προέβλεπε μείωση σε 330.000 νέες αιτήσεις.
Οι αιτήσεις για τη μακροχρόνια επιδότηση ανεργίας μειώθηκαν στα 2,8 εκατομμύρια την εβδομάδα που έληξε στις 18 Σεπτεμβρίου.
Η πανδημία παραμένει πρόβλημα και στις ΗΠΑ και αυτό αποτυπώνεται στα νούμερα.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας τα καθαρά κέρδη της CarMax για το β’ τρίμηνο 2021 διαμορφώθηκαν στα 285,3 εκατ. δολάρια ή 1,72 δολάρια ανά μετοχή, έναντι των 296,7 εκατ. δολαρίων ή 1,79 δολαρίων ανά μετοχή πριν από έναν χρόνο.
Η εταιρεία πώλησης αυτοκινήτων τόνισε πως τα κέρδη ανά μετοχή μειώθηκαν λόγω της περσινής εξοικονόμησης κόστους εξαιτίας του κορονοϊού.
Οι πωλήσεις αυξήθηκαν στα 7,99 δισ. δολάρια, σε ποσό-ρεκόρ, από τα 5,37 δισ. δολάρια πριν από έναν χρόνο.
Οι αναλυτές ανέμεναν κέρδη 1,88 δολαρίων και πωλήσεις 6,91 δισ. δολαρίων.
Στην εξαγορά της φαρμακευτικής εταιρείας Acceleron Pharma Inc, έναντι τιμήματος 11,5 δισ. δολαρίων, προχωρά η Merck & Co, στο πλαίσιο της στρατηγικής της να ενισχύσει το χαρτοφυλάκιο το φαρμάκων της για την αντιμετώπιση σπάνιων ασθενειών.
Η Merck πρόκειται να καταβάλει 180 δολάρια για κάθε μετοχή της Acceleron, ενώ το deal αναμένεται να ολοκληρωθεί το τέταρτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.
Καλύτερα των εκτιμήσεων ήταν τα κέρδη γ΄ τριμήνου της εταιρείας μπαχαρικών και αρωματικών υλών McCormick & Co, κυρίως χάρη στην ισχυρή ζήτηση για γεύματα στο σπίτι που βοήθησαν να αντισταθμιστούν οι πληθωριστικές και logistics πιέσεις που έπληξαν πολλές εταιρείες.
Η εταιρεία ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 212,4 εκατ. Δολαρίων ή 79 σεντς ανά μετοχή για το τρίμηνο, έναντι 206,2 εκατ. δολαρίων ή 76 σεντς ανά μετοχή πριν από έναν χρόνο.
Τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν στα 80 σεντς έναντι εκτιμήσεων για 72 σεντς.
Οι πωλήσεις αυξήθηκαν στα 1,549 δισ. δολάρια από τα 1,430 δισ. δολάρια, επίσης υψηλότερα των εκτιμήσεων για 1,538 δισ. δολάρια.
Ευρωχρηματιστήρια: Μήνας απωλειών 3,2% ο Σεπτέμβριος για τον Stoxx 600
Με ήπιες απώλειες ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, κλείνοντας σε αρνητικό έδαφος για το σύνολο του Σεπτεμβρίου.
Στο ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με απώλειες 0,05%, στις 454,80 μονάδες, καταγράφοντας πτώση 3,4% στο σύνολο του μήνα, μετά από επτά συναπτούς μήνες κερδών.
Ο κλάδος της εξόρυξης ηγήθηκε των κερδών με 2%, ενώ ο ταξιδιωτικός κλάδος ηγήθηκε των απωλειών με 2,2%.
Ο έτερος πανευρωπαϊκός δείκτης, Eurostoxx 50, κατέγραψε ημερήσια πτώση της τάξης του 0,79%.
Ο γερμανικός DAX υποχώρησε 0,68%, στις 15.260,69 μονάδες, με τον γαλλικό CAC 40 να "χάνει" 0,62%, στις 6.520,01 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 κατέγραψε απώλειες 0,31%, στις 7.086,42 μονάδες.
Στο 7,5% υποχώρησε οριακά η ανεργία τον Αύγουστο του 2021, από 7,6% τον Ιούλιο και 8,6% τον Αύγουστο του 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat.
Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ανεργία υποχώρησε στο 6,8% τον Αύγουστο από 6,9% τον Ιούλιο και από 7,7% ένα χρόνο πριν.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, συνολικά 12,162 εκατ. άνθρωποι έμειναν χωρίς εργασία τον Αύγουστο στην Ευρωζώνη, μειωμένοι κατά 261.000 σε σχέση με τον Ιούλιο.
Σε σχέση με τον Αύγουστο του 2020, ο αριθμός των ανέργων υποχώρησε κατά 1,861 εκατ.
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας με τον πιο γρήγορο ρυθμό των τελευταίων σχεδόν 3 δεκαετιών αυξήθηκαν οι τιμές καταναλωτή στη Γερμανία, σύμφωνα με το Bloomberg.
Ο πληθωρισμός σκαρφάλωσε στο 4,1% τον Σεπτέμβριο, υπερβαίνοντας τη μέση εκτίμηση των οικονομολόγων, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία.
Οι τιμές ενέργειας αυξήθηκαν 14,3% ενώ οι τιμές των τροφίμων κατά 4,9%.
Την τελευταία φορά που ο πληθωρισμός ήταν μεγαλύτερος του 4%, τα επιτόκια ήταν 6%, ενώ σήμερα παραμένουν στο 0%.
Στο πιο υψηλό σημείο της τελευταίας δεκαετίας έφτασε ο πληθωρισμός στη Γαλλία τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας INSEE.
Όπως μεταδίδει το Reuters, ο εναρμονισμένος με την ΕΕ δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε 0,2% από τον Αύγουστο.
Σε ετήσια βάση ανήλθε στο 2,7%, από 2,4% τον Αύγουστο.
Επιταχύνθηκε ο πληθωρισμός και στην Ισπανία, τρέχοντας με τον πιο γρήγορο ρυθμό των τελευταίων 13 ετών.
Οπως μετέδωσε το Bloomberg, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 4% τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, ενώ η πρόβλεψη των οικονομολόγων έκανε λόγο για άνοδο 3,6%. Πρόκειται για μία πρώτη γεύση από το άλμα που θα έχει καταγραφεί αυτόν τον μήνα στην ευρωζώνη.
Με ρυθμό μεγαλύτερο των εκτιμήσεων αναπτύχθηκε η βρετανική οικονομία στο δεύτερο τρίμηνο του 2021.
Το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 5,5% τους τρεις μήνες από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο, ανέφερε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, σε σύγκριση με την προκαταρκτική εκτίμησή της για αύξηση 4,8%.
Το ONS ανέφερε ότι τα δεδομένα προσαρμόστηκαν για να ληφθούν υπόψη πληρέστερα δεδομένα από τον τομέα της υγείας, καθώς και μια ενημέρωση των πηγών και της μεθοδολογίας για τον υπολογισμό της βρετανικής οικονομικής παραγωγής.
Τα στοιχεία παρείχαν μια πληρέστερη εικόνα για την ταχεία οικονομική ανάκαμψη της Βρετανίας, αλλά υπάρχουν ενδείξεις απώλειας της δυναμικής, λόγω των μετα-πανδημικών ελλείψεων σε προμήθειες και προσωπικό, που έχουν προκαλέσει αναταραχή στην εφοδιαστική αλυσίδα.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας επαναφέρει το μέρισμα η H&M, 18 μήνες μετά την αναστολή του, καθώς η σουηδική εταιρεία λιανικής συνεχίζει να ανακάμπτει από την πανδημία της Covid-19.
Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία λιανικής πώλησης ενδυμάτων στον κόσμο είχε κέρδη προ φόρων το τρίτο τρίμηνο 6,1 δισ. κορώνες Σουηδίας (690 εκατ. δολάρια) -ήταν σχεδόν τριπλάσια σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο. Ηταν επίσης καλύτερα από τη μέση πρόβλεψη των αναλυτών για 5,1 δισ. κορώνες.
Μεικτά πρόσημα στην Ασία
Μεικτά ήταν τα πρόσημα στις αγορές της Ασίας, με το ενδιαφέρον των επενδυτών να στρέφεται στην οικονομική επιβράδυνση που καταγράφεται στην Κίνα και στις εξελίξεις που αφορούν την Evergrande.
Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBOC) προχώρησε σε νέα ένεση ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα, ύψους 15,42 δισ. δολ.
Σε μακροοικονομικό επίπεδο, ο δείκτης ΡΜΙ της Κίνας για τη μεταποίηση, υποχώρησε τον Σεπτέμβριο στις 49,6 μονάδες, χαμηλότερα των εκτιμήσεων για 50,1 μονάδες.
O Αsia Dow σημείωσε οριακή μεταβολή -0,03% στις 3.851 μονάδες.
Στο Τόκιο, ο δείκτης Nikkei 225 έκλεισε με απώλειες -0,31% στις 29.452 μονάδες.
Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ σημείωσε πτώση 0,47% στις 24.546 μονάδες.
Στην ηπειρωτική Κίνα ο Shanghai Composite κατέγραψε άνοδο +0,9% στις 3.568 μονάδες.
Ο Sensex κατέγραψε πτώση 0,15% στις 59.325 μονάδες.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών