Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κ. Λαγκάρντ: Η ΕΕ αντιμετωπίζει εμπόδια, γι' αυτό οι αγορές δυσπιστούν

Κ. Λαγκάρντ: Η ΕΕ αντιμετωπίζει εμπόδια, γι' αυτό οι αγορές δυσπιστούν
Περί ανυπέρβλητων δυσκολιών και εμποδίων στην υιοθέτηση αυστηρότερων κανόνων δημοσιονομικήςς πειθαρχίας προειδοποίησε η υπουργός οικονομικών της Γαλλίας, σε συνέντευξη της στον Τύπο, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν σημαντικές καθυστερήσεις στη λήψη των αποφάσεων  και της συνέναισης ιδιαίτερα από τα μέλη της ευρωζώνης που σημειώνουν σημαντικό εκτροχιασμό έναντι των κανόνων.
Αύριο θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες νέο συμβούλιο των υπουργών οικονομικών, όπου και θα συνεχιστεί ο διάλογος για την πορεία των μεταρρυθμίσεων που οδηγούν στην ισχυρότερη οικονομική διακυβέρνηση, ενώ θα διαμορφωθεί και το πλαίσιο της στήριξης σύμφωνα με το οποίο θα μπορεί μία χώρα μέλος να κάνει χρήση του πακέτου των 750 δισ. ευρώ για να στηρίξει τις προσπάθειες δημοσιονομικής πειθαρχίας.
Αν και Παρίσι και Βερολίνο έχουν ήδη έλθει σε μία πρώτη συμφωνία σχετικά με τη διαμόρφωση των νέων κανόνων, η Κ. Λαγκάρντ δεν κρύβει τη δυσαρέσκεια της σχετικά με τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται. Μάλιστα, ζητά άμεσα να ληφθούν αποφάσεις σχετικά με το ποσοστό συμμετοχής στο πακέτο – μαμούθ όπως έχει χαρακτηριστεί, τα δικαιώματα ψήφου και τις νομικές μεταρρυθμίσεις τόσο του κοινοτικού όσο και του εθνικού δικαίου.
Θα πρέπει να λύσουμε ορισμένα θεσμικά προβλήματα, δήλωσε η Λαγκάρντ. Η Μ. Βρετανία δεν έχει σκοπό να συμμετάσχει στη ζώνη του ευρώ, γι' αυτό και δεν την απασχολήαν θα ληφθούν νέα μέτρα. Από την άλλη έχουμε 10 νέα μέλη που κι αυτά δεν είναι όλα μέσα στη ζώνη του ευρώ και μάλιστα είναι αυτά που έχουν και τη μεγαλύτερη ανάγκη συμμετοχής στο πακέτο, πρόσθεσε. Η Λαγκάρντ αναφέρθηκε και στο ελληνικό πρόβλημα, το οποίο θέτει σημαντικούς περιορισμούς και εξαιρέσεις στη διαμόρφωση του νέου πλαισίου, καθώς η παρουσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου περιπλέκει την κατάσταση. Όλα αυτά θα πρέπει να επιλυθούν σύντομα ώστε να αποκατασταθεί σιγά σιγά και η εμπιστοσύνη των αγορών στην αποφασιστικότητα και την λειτουργικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης