Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Γαλλία ανεβάζει τους τόνους: Επιζητούμε «σθεναρή» στήριξη από ΕΕ ενάντια στη Βρετανία για τους αλιείς

Η Γαλλία ανεβάζει τους τόνους: Επιζητούμε «σθεναρή» στήριξη από ΕΕ ενάντια στη Βρετανία για τους αλιείς
Η Βρετανία δεν σέβεται την ίδια της την υπογραφή, αναφέρουν οι Γάλλοι

Η Γαλλία ανέβασε τους τόνους στη διαμάχη που έχει με τη Βρετανία για την αλιεία, με τον πρωθυπουργό της χώρας Ζαν Καστέξ να ζητάει τη "σθεναρότερη" στήριξη των Βρυξελλών και να απειλεί να θέσει υπό αμφισβήτηση τις διμερείς συνεργασίες με τη Βρετανία.
Ενώπιον της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης ο Ζαν Καστέξ τόνισε ότι η Βρετανία δεν σέβεται τις δεσμεύσεις της στο θέμα της αλιείας βάσει της συμφωνίας για το Brexit.
"Η Βρετανία δεν σέβεται την ίδια της την υπογραφή. Κάθε μήνα, η Βρετανία παρουσιάζει νέους όρους και καθυστερεί την έκδοση οριστικών αδειών… αυτό δεν μπορεί να γίνει ανεκτό", σημείωσε ο επικεφαλής της γαλλικής κυβέρνησης.
Ο Γάλλος πρωθυπουργός ανακοίνωσε στους βουλευτές πως "προσέφυγε" στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τη διαμάχη με το Λονδίνο για την αλιεία, ζητώντας να "κινηθεί περαιτέρω" και να είναι "πιο σθεναρή" με το Λονδίνο, υπενθυμίζοντας πως αποτελεί ευθύνη των Βρυξελλών να "διασφαλίσουν τον σεβασμό στους όρους της συμφωνίας" του Brexit.
Ο Καστέξ ανέφερε πως η Γαλλία θα θέσει το ζήτημα ενώπιον ενός συμβουλίου που απαρτίζεται από Βρετανούς και Ευρωπαίους αντιπροσώπους και το οποίο επιβλέπει την εφαρμογή της εμπορικής συμφωνίας του Brexit και εάν και τότε δεν επιτευχθεί πρόοδος θα επιδιώξει διαιτησία.
Ο ίδιος πρόσθεσε πως εάν η προσφυγή σε ένδικα μέσα εντός του πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν οδηγήσει σε ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα, η Γαλλία θα θέσει υπό αμφισβήτηση όλες τις διμερείς συμφωνίες με τη Βρετανία.
"Εάν αυτό δεν αρκέσει, θα προσφύγουμε στο διαιτητικό συμβούλιο της συμφωνίας για να κάνει τους Βρετανούς να σεβαστούν τον λόγο τους (και) εμείς θα αμφισβητήσουμε όλους τους όρους της ευρύτερης υλοποίησης των συμφωνιών που συνήφθησαν υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά επίσης εάν χρειαστεί τις διμερείς συνεργασίες που έχουμε με τη Βρετανία", προειδοποίησε επίσης ο Ζαν Καστέξ, κάνοντας λόγο για μια "ανυπόφορη" κατάσταση.
Η συμφωνία για τη μετά το Brexit εποχή προβλέπει ότι οι Ευρωπαίοι αλιείς θα μπορούν να συνεχίσουν να εργάζονται σε τμήματα των βρετανικών υδάτων υπό την προϋπόθεση να αποκτήσουν άδεια, η οποία θα τους χορηγηθεί εφόσον μπορούν να αποδείξουν ότι ψάρευαν εκεί και στο παρελθόν.
Το αγγλονορμανδικό νησί Τζέρσεϊ ανακοίνωσε στις 29 Σεπτεμβρίου την έκδοση 64 οριστικών αδειών σε γαλλικά πλοία (έναντι 169 αιτημάτων από το Παρίσι) και την απόρριψη 75 αδειών. Μία ημέρα πριν, το Λονδίνο είχε χορηγήσει 12 επιπλέον άδειες στα ύδατά του, εντός του ορίου των 6-12 ναυτικών μιλίων από τις ακτές του (έναντι 87 αιτημάτων).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης