Αίτημα αγοράς 40 μαχητικών αεροσκαφών F-16 της Lockheed Martin και τον εκσυγχρονισμό περίπου 80 πολεμικών αεροσκαφών, υπέβαλε η Τουρκία προς το Αμερικανικό Πεντάγωνο.
Η κίνηση αυτή έρχεται,
α/ σε μια προσπάθεια να εκσυγχρονίσει την πολεμική της αεροπορία, αλλά και
β/ προκειμένου να κατευνάσει τις ΗΠΑ μετά την αγορά των ρωσικών S-400 και την «έξωση» από το πρόγραμμα αεροσκαφών F-35
γ/ Να καλύψει το κενό που διαμορφώνεται με την Ελλάδα να αποκτά τα υπερσύγχρονα αεροσκάφη Rafale αλλά και τις φρεγάτες Belh@rra, και να εκσυγχρονίζει τα F-16 της.
Ειδικότερα, η Τουρκία ζητάει 40 F-16 Block 70 ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει διαθέσιμο στα συγκεκριμένα μαχητικά και αναβάθμιση για 80 μαχητικά F-16 που έχει ήδη, Block 40, 50, 52, καθώς θέλει να τα φέρει στο επίπεδο Viper, δηλαδή στο αντίστοιχο που αναβαθμίζονται τα ελληνικά F-16.
Η Άγκυρα επιδιώκει δηλαδή την απόκτηση συνολικά 120 σύγχρονων μαχητικών.
Η συμφωνία, αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με Daily Sabah και το Reuters, βρίσκεται σε επεξεργασία και θα πρέπει να εγκριθεί από το Αμερικανικό State Department αλλά και το Κογκρέσο, που μπορεί και να την μπλοκάρει.
Η Άγκυρα έχει στείλει ανάλογη επιστολή και στη Μόσχα, σε μια προσπάθεια να ασκήσει πίεση στις ΗΠΑ, με την οποία ζητά να μάθει διαθεσιμότητες για μαχητικά που μπορεί να εξάγει στη γείτονα.
Μέχρι στιγμής, η αμερικανική πλευρά δεν επιβεβαιώνει ούτε σχολιάζει τις πωλήσεις εξοπλισμού, μέχρι να υπάρξει επίσημη ειδοποίηση του Κογκρέσο, ενώ η τουρκική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον αρνήθηκε να σχολιάζει το ζήτημα.
Το κακό προηγούμενο
Υπενθυμίζεται, ότι η Τουρκία είχε παραγγείλει πάνω από 100 αεροσκάφη F-35 της Lockheed Martin.
Ωστόσο, απομακρύνθηκε από το πρόγραμμα το 2019, μετά την εξαγορά ρωσικών αντιπυραυλικών συστημάτων S-400.
Η σχέση του ΝΑΤΟ με την Τουρκία τα τελευταία χρόνια θεωρείται ιδιαίτερα ταραγμένη, λόγω των διαφωνιών για την πολιτική στη Συρία, τους στενούς δεσμούς της Άγκυρας με τη Μόσχα, τις ναυτικές φιλοδοξίες στην ανατολική Μεσόγειο, αλλά και ζητήματα δικαιωμάτων και ελευθεριών. Το αίτημα για την αγορά F-16 δεν αναμένεται ότι θα εγκριθεί εύκολα από το Κογκρέσο, όπου υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια για την Άγκυρα, κυρίως λόγω των S-400 και τα προβλήματα στο ζήτημα του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ έχουν επιβληθεί και κυρώσεις.
Την περασμένη εβδομάδα, ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan είχε αφήσει να εννοηθεί ότι η Άγκυρα σκοπεύει να αγοράσει και δεύτερη συστοιχία S-400, μια κίνηση που θα δημιουργούσε ακόμη μεγαλύτερο ρήγμα με τις ΗΠΑ.
www.bankingnews.gr
Σε εξοπλιστικό «παροξυσμό» με την Ελλάδα και για να κατευνάσει τις ΗΠΑ, η Τουρκία κατέθεσε αίτηση αγοράς 40 μαχητικών F-16
Δύσκολη φαίνεται η συμφωνία αγοράς από την Τουρκία 40 αμερικανικών μαχητικών F-16 μετά την αγορά των ρωσικών S-400
Σχόλια αναγνωστών