Τελευταία Νέα
Διεθνή

M. King (BoE): Θα επέμβουμε αν χρειαστεί για να ενισχυθεί η βρετανική οικονομία

M. King (BoE): Θα επέμβουμε αν χρειαστεί για να ενισχυθεί η βρετανική οικονομία
Προειδοποιήσεις για την κυβερνητική πολιτική και τις επιπτώσεις στην οικονομία εξαπέλυσε ο επικεφαλής της Bank of England, Mervin King, θεωρώντας ότι θα πρέπει να γίνουν περισσότερα όσον αφορά τη δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας. Ο King θεωρεί ότι το έλλειμμα της Μ. Βρετανίας θα συνεχίσει να αυξάνεται για πολλά χρόνια ακόμη, γι' αυτό και η κυβέρνηση πρέπει να παρουσιάσει ένα αξιόπιστο πρόγραμμα προσαρμογής.
Ο επικεφαλής της BoE βεβαίωσε ότι αν χρειαστεί η τράπεζα θα προσαρμόσει τη νομισματική της πολιτική για την ενίσχυση της ανάπτυξης, αν και βλέπει κάποια ενθαρρυντικά σημάδια στη μεταποίηση και τις εξαγωγές. Τα προβλήματα όμως στην επιχειρηματικότητα και την κατανάλωση παραμένουν, ενώ και στην αγορά εργασίας παραμένουν οι πιέσεις. Αν και η εικόνα στην ανεργία είναι πολύ καλύτερη από αυτή που περιμέναμε, ωστόσο ο δείκτης είναι υψηλότερος σε σχέση με την προ κρίσης εποχή.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι King είχε αναφέρει προ ημερών ότι πολλές βρετανικές επιχειρήσεις να καταρρέουν εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας. Σύμφωνα με τη Βρετανική Συνομοσπονδία Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (FSB), κάθε εβδομάδα χρεοκοπούν 300-400 μέλη της. «Οι μικρές επιχειρήσεις είναι ο αιμοδότης της οικονομίας, όμως στην πράξη στραγγαλίζονται από τις τράπεζες», λέει ο Στίβεν Αλαμπρίτις, επικεφαλής της FSB. «Το κόψιμο της πιστωτικής γραμμής αντιπροσωπεύει ένα πραγματικό κίνδυνο για την οικονομική ανάκαμψη», προσθέτει.
Στη Βρετανία, ο δανεισμός προς τις ιδιωτικές επιχειρήσεις εκτός χρηματοοικονομικού κλάδου βαίνει μειούμενος για όλους τους μήνες του περασμένου έτους, σύμφωνα με την BoE. Αλλά και οι πιστώσεις προς τους καταναλωτές έχουν μειωθεί, έστω και κατά ελαφρώς μικρότερο ποσοστό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης