Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέα εξέλιξη: Η Τουρκία μιλά για άρση αδιεξόδου στην αγορά των αεροσκαφών F-35 από τις ΗΠΑ

Νέα εξέλιξη: Η Τουρκία μιλά για άρση αδιεξόδου στην αγορά των αεροσκαφών F-35 από τις ΗΠΑ
Παράθυρο για την απόκτηση των F35 από τις ΗΠΑ ανοίγει η Τουρκία
Σχετικά Άρθρα

Επανεκκινούνται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ για τα μαχητικά αεροσκάφη F-35.
Όπως μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης, το ζήτημα των F-35 και το πρόσφατο αίτημα της Άγκυρας να προμηθευτεί δεκάδες μαχητικά αεροσκάφη F-16 αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο κατά την αναμενόμενη συνάντηση του Προέδρου Recep Τayyip Erdogan με τον Αμερικανό ομόλογό του Joe Biden στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των G-20.
Αργότερα μέσα στον Οκτώβριο, στη διάσκεψη της Ρώμης, «θα προσδιοριστεί ο τρόπος πληρωμής των δισεκατομμυρίων δολαρίων που οι ΗΠΑ χρωστούν στην Τουρκία, στο πλαίσιο του προγράμματος αεροσκάφους F-35 Lightning II».
Υπενθυμίζεται πως η Τουρκία εκδιώχθηκε από το πρόγραμμα συμπαραγωγής F35μετά την απόκτηση συστημάτων αεράμυνας S-400 από τη Ρωσία.
Εν τω μεταξύ, στις 30 Σεπτεμβρίου, η Τουρκία υπέβαλε επίσημο αίτημα στις ΗΠΑ για την αγορά 40 νέων αεροσκαφών F-16 Block 70 και περίπου 80 κιτ για τον εκσυγχρονισμό του υπάρχοντος στόλου F-16.
Κάνοντας ειδική μνεία στην πληρωμή ύψους 1,4 δισ. δολαρίων που κατέβαλε η Τουρκία για το πρόγραμμα F-35, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ibrahim Kalin νωρίτερα αυτή την εβδομάδα δήλωσε ότι το αίτημα για αγορά F-16 θα μπορούσε να αποτελέσει λύση στα πρόσφατα προβλήματα με την Ουάσινγκτον.
«Σε αντάλλαγμα για τα χρήματα που πληρώσαμε, η επέκταση του τρέχοντος στόλου F-16 και ο εκσυγχρονισμός των F-16 που διαθέτουμε μπορούν να θεωρηθούν εναλλακτική λύση» δήλωσε σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα Milliyet.
«Εάν το ζήτημα των F-35 δεν λυθεί σύντομα, τότε θα εξετάσουμε εναλλακτικές.
Η Τουρκία δεν έχει πολλές εναλλακτικές λύσεις στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας» αναφέρει ο Kalin και προσθέτει: 
«Το θέμα μόλις παίρνει μορφή.
Αφού δούμε τις συνθήκες, θα ληφθεί μια απόφαση στο πλαίσιο των αναγκών μας.
Φυσικά, τα F-35 είναι μια σημαντική τεχνολογία και η πρώτη μας επιλογή είναι να αγοράσουμε τα F-35.
Αλλά, σε κάθε περίπτωση, δεν θα εγκαταλείψουμε την ενίσχυση του στόλου των μαχητικών αεροσκαφών μας.
Εάν ξεπεραστεί η κρίση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, η Τουρκία θα ενταχθεί ξανά στο πρόγραμμα, τότε θα πάρουμε τα F-35 μας.
Εάν δεν επιλυθεί το πρόβλημα, θα συνεχίσουμε την αναζήτησή μας για μια εναλλακτική λύση» πρόσθεσε ο Kalin.  
Σύμφωνα λοιπόν με τις παρατηρήσεις του Kalin, η βελτιστοποίηση του υπάρχοντος στόλου της F-16 και ο εκσυγχρονισμός του θα μπορούσαν να θεωρηθούν εναλλακτική λύση έναντι των χρημάτων που έχει πληρώσει η Τουρκία μέχρι τώρα.
Η Τουρκία μετέφερε πρόσφατα τα αιτήματά της για αυτό το ζήτημα στους συνομιλητές της στην Ουάσινγκτον.
Η Άγκυρα, η οποία εξακολουθεί να επιμένει να πληρωθεί για τα F-35 που δεν είχαν παραδώσει οι ΗΠΑ, θα θέσει όλες τις επιλογές στο τραπέζι, συμπεριλαμβανομένης της αφαίρεσης 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τη συμφωνία F-16 εάν δεν δοθούν τα έξι F-35.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η Άγκυρα δεν σταματήσει τις διπλωματικές και στρατιωτικές συνομιλίες για το πρόγραμμα F-35, οπότε θα μπορούσε να υπάρξει πρόοδος στο θέμα μετά τη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών στη Ρώμη.
Ωστόσο, ακόμη και αν η κυβέρνηση Biden προσεγγίσει θετικά τις συνομιλίες, υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με τη στάση του αμερικανικού Κογκρέσου, το οποίο χρησιμοποιεί τις αγορές όπλο ως μέσο κυρώσεων και πίεσης στην Τουρκία.
Εν τω μεταξύ, η Άγκυρα, η οποία έκανε μια σημαντική διπλωματική κίνηση προς τις ΗΠΑ με το αίτημά της να αγοράσει F-16, αναζητά επίσης εναλλακτικές λύσεις για να διατηρήσει την αεροπορική της δύναμη ως ο δεύτερος μεγαλύτερος στρατός του ΝΑΤΟ.

Ο τουρκικός στόλος

Σε αυτό το πλαίσιο, βρίσκεται σε εξέλιξη το έργο F-16 Block 30 Structural Improvement Project, το οποίο ξεκίνησε από την Προεδρία των Αμυντικών Βιομηχανιών (SSB) το 2015 και αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το 2023.
Από την άλλη πλευρά, οι εξελίξεις στο έργο National Combat Aircraft (MMU), που κέρδισε έδαφος μετά την απόφαση της Ουάσινγκτον για τα F-35, συνεχίζεται με ίδια μέσα.
Το TF-X, το οποίο αναμένεται να αντικαταστήσει τα F-16, θα πραγματοποιήσει την πρώτη του πτήση το 2023.
Επίσης, το μη επανδρωμένο εναέριο όχημα μάχης (UCAV) Akıncı αποτελεί σημείο αναφορά για τον τουρκικό στόλο.
Η Τουρκία είναι ανάμεσα στις έξι χώρες στον κόσμο που παράγουν τα δικά τους drones.
Τα πρώτα drones που χρησιμοποιήθηκαν από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις (TSK) ήταν τα Bayraktar TB2 UCAV της Baykar, από τα καλύτερα στον κόσμο στην κατηγορία τους.
Έτσι, ο τουρκικός στρατός διαθέτει 245 πολεμικά αεροσκάφη F-16, ενώ ο αριθμός των UAV έχει φτάσει πάνω από το μισό από τον αριθμό των μαχητικών αεροσκαφών.
Εκτός από τα μαχητικά drones, οι μικρότερες μονάδες περιλαμβάνουν περίπου 500 Kamikaze KARGU UAV, 200 mini-UAV και άλλα 1.500 Serçe UAV που χρησιμοποιούνται από τις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας.
Αφού πέρασε όλες τις δοκιμές του με επιτυχία, το drone Akıncı μπήκε πρόσφατα στον κατάλογο.
Μπορεί να πετάξει μέχρι τα 12.192 μέτρα και έχει αυτονομία 24 ωρών.
Μόνο τέσσερις χώρες στον κόσμο έχουν τη δυνατότητα να παράγουν drones με παρόμοια χαρακτηριστικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης