Τέσσερις μήνες από το ξέσπασμα του τέταρτου κύματος της επιδημίας covid το Ισραήλ κατάφερε να μειώσει σημαντικά τα νέα κρούσματα και τις σοβαρές μολύνσεις από τον ιό και να ξαναπάρει το πάνω χέρι απέναντι στην πανδημία.
Όπως μεταδίδει το Reuters, Ισραηλινοί επιστήμονες και αξιωματούχοι υποστηρίζουν πως αυτό επιτεύχθηκε χάρη στην χορήγηση της ενισχυτικής δόσης των εμβολίων, στην υποχρεωτική χρήση της μάσκας και στα «πράσινα πιστοποιητικά» για την είσοδο σε καταστήματα εστίασης και διασκέδασης.
Το Ισραήλ «χτυπήθηκε» από το δ’ κύμα του κορωνοϊού τον Ιούνιο, με τη μετάλλαξη Delta να είναι η κυρία αιτία που πυροδότησε το νέο κύμα, σε μια χρονική στιγμή που άρχισε να διαπιστώνεται και η μειωμένη αποτελεσματικότητα των εμβολίων.
Η συνταγή της επιτυχίας
Το Ισραήλ αντί να επιβάλλει αυστηρά περιοριστικά μέτρα και lockdown, αποφάσισε να χορηγήσει γ’ δόση του εμβολίου της Pfizer σε όλο τον πληθυσμό άνω των 12 ετών, να επιβάλλει την υποχρεωτική χρήση της μάσκας και να καταστήσει αναγκαία την χρήση του «πράσινου πιστοποιητικού» - πιστοποιητικό εμβολιασμού ή ανάρρωσης από νόσηση ή αρνητικό τεστ – για την είσοδο σε καταστήματα εστίασης και υγιεονομικού ενδιαφέροντος, ακόμα και για τα παιδιά.
Όπως αναφέρεται, χάρη σε αυτή τη στρατηγική, το Ισραήλ βλέπει τα ημερήσια κρούσματα να έχουν μειωθεί κατά 80% σε σχέση με το peak που καταγράφηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου, ενώ και τα σοβαρά περιστατικά έχουν μειωθεί στο μισό.
Σπάμε το κύμα
«Μέρα με την ημέρα σπάμε το κύμα της Delta» ανέφερε σε δηλώσεις του ο πρωθυπουργός Naftali Bennett, ο οποίος επαίνεσε την κυβέρνηση του για τη στρατηγική που ακολούθησε απέναντι στην πανδημία.
Η στρατηγική του «Ζούμε με την covid», αν και δέχθηκε σφοδρές επικρίσεις, είχε ως αποτέλεσμα και τα σχολεία να μείνουν ανοιχτά και η οικονομία να λειτουργήσει.
Η τρίτη δόση
Μόλις χθες Πέμπτη 14/10 το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ παρουσίασε τα τελευταία δεδομένα για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα από την χορήγηση της τρίτης δόσης των εμβολίων σε μια ομάδα επιστημόνων του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, οι μολύνσεις στους ανθρώπους άνω των 60 ετών, οι οποίοι ήταν και οι πρώτοι που έλαβαν την αναμνηστική δόση, άρχισαν να υποχωρούν ραγδαία σχεδόν δύο εβδομάδες μετά την χορήγηση της γ’ δόσης, τη στιγμή που τα κρούσματα αυξάνονταν στις άλλες ηλικιακές ομάδες.
Μάλιστα μελέτη των Doron Gazit και Yinon Ashkenazy από την ομάδα παρακολούθησης του Εβραϊκού Πανεπιστημίου για την covid έδειξε ότι μετά την γ’ δόση άρχισε να παρατηρείται μεγάλη μείωση κρουσμάτων σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.
Τα δεδομένα
Τους πρώτους δύο μήνες της κυριαρχίας της μετάλλαξης Delta, οι εμβολιασμένοι άνω των 60 ετών αποτελούσαν περισσότερες από τις μισές σοβαρές περιπτώσεις covid.
Η πλειοψηφία αφορούσε ανθρώπους άνω των 70 ετών που ανήκαν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.
Από την έναρξη χορήγησης της γ’ δόσης, τα περισσότερα σοβαρά περιστατικά αφορούν κυρίως τους ανεμβολίαστους, συχνά νέους σε ηλικίας.
Αυτοί αποτελούν και το 75% των ανθρώπων που νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση, με το υπόλοιπο 25% να προέρχεται από εμβολιασμένους, ακόμα και με την γ’δόση.
Το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ ανακοίνωσε πως μέχρι τώρα η χορήγηση της γ’ δόσης έχει αποδειχθεί αποτελεσματική για την αποτροπή σοβαρής νόσησης στους εμβολιασμένους άνω των 40 ετών.
Παράλληλα ανέφερε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για τους έφηβους και τους νέους, αν και το υπουργείο αναφέρει πως από τα μέχρι τώρα ευρήματά της δεν προκύπτει αυξημένος κίνδυνος για μυοκαρδίτιδες από την γ’ δόση στους πιο νέους ανθρώπους.
Πώς κάμφθηκε το τέταρτο κύμα
Κατά τον Ran Balicer, ο οποίος είναι επικεφαλής της συμβουλευτικής επιτροπής της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της covid, το τέταρτο κύμα κάμφθηκε χάρη σε έναν συνδυασμό μέτρων.
«Αυτά περιλαμβάνουν την υποχρεωτική χρήση μάσκας, τα «πράσινα πιστοποιητικά» αλλά και τα μαζικά τεστ τόσο τα μοριακά PCR όσο και τα rapid.
Αναμφίβολα όμως ο πιο σημαντικός παράγοντας για την κάμψη του νέου κύματος της παράλλαξης Delta ήταν η μαζική εμβολιαστική εκστρατεία με τις αναμνηστικές δόσεις» είπε ο Balicer.
Σύμφωνα με το Reuters, στην Αγγλία όπου οι αναμνηστικές δόσεις έχουν χορηγηθεί μόλις στο 5% του πληθυσμού, όπου οι μάσκες έχουν εγκαταλειφθεί και τα πιστοποιητικά εμβολιασμού δεν είναι υποχρεωτικά, τα κρούσματα είναι και πάλι σε άνοδο.
Την ίδια στιγμή στις ΗΠΑ και στην ΕΕ έχει εγκριθεί η χορήγηση της γ’ δόσης για τους ηλικιωμένους, τους ανοσοκατεσταλμένους και σε όσους εργάζονται σε υψηλού κινδύνου επαγγέλματα για επαφή με τον ιό, ενώ ο ΠΟΥ απευθύνει έκκληση στα πλουσιότερα κράτη να αναστείλλουν τις αναμνηστικές δόσεις, καθώς πολλά κράτη παγκοσμίως αγωνίζονται ακόμα να αποκτήσουν πρόσβαση στα εμβόλια.
Το ρίσκο
Παρά τις προτροπές αυτές, το Ισραήλ πήρε το ρίσκο.
«Το Ισραήλ έσπευσε, έστω και με ρίσκο, να εγκρίνει την χορήγηση της γ’ δόσης για ολόκληρο τον πληθυσμό και όχι για συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες, όπως έκαναν άλλες χώρες.
Εν μέσω μιας πανδημίας, μερικές φορές πρέπει να πάρεις μια απόφαση βασισμένη χωρίς να έχεις τα πλήρη στοιχεία.
Παρόλο αυτά η ετυμηγορία παραμένει για χορήγηση των αναμνηστικών δόσεων σε όλο τον πληθυσμό» είπε ο Hagai Levine, καθηγητής επιδημιολογίας στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο στην Ιερουσαλήμ.
Σημειώνεται πως μέχρι στιγμής, 3,7 εκατομμύρια Ισραηλινοί έχουν κάνει την γ’ δόση, αριθμός που αντιστοιχεί στο ένα τρίτο του πληθυσμού του Ισραήλ.
«Το Ισραήλ ήταν η πρώτη χώρα που έπρεπε να αντιμετωπίσει την πρόκληση της παράλλαξης Delta και της μείωσης της αποτελεσματικότητας των εμβολίων.
Σίγουρα όμως δεν θα είναι η τελευταία.
Και άλλα κράτη θα βρεθούν αντιμέτωπα με αυτή τη σύνθετη πρόκληση και θα πρέπει να βρουν τη δική τους ισορροπία, καθώς το κόστος μπορεί να είναι υψηλό» ανέφερε ο Balicer.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών