Κάθε δυνατό μέτρο αντιμετώπισης των΄έκτακτων συνθηκών στον ενεργειακό τομέα αναμένεται να επιστρατεύσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες προκειμένου να περιορίσουν τον αντίκτυπο της άνευ προηγουμένου ενεργειακής κρίσης στα πλέον ευάλωτα νοικοκυριά και στις ασθενέστερες επιχειρήσεις που βάλλονται από το δυσβάσταχτο κόστος της ενέργειας, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters το Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2021.
Στη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα, στις 21 και 22 Οκτωβρίου 2021, οι αρχηγοί κυβερνήσεων των κρατών της Ε.Ε. αναμένεται να συμφωνήσουν στην «κάλλιστη δυνατή αξιοποίηση» της εργαλειοθήκης που παρουσίασε η Κομισιόν την Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2021.
Μεταξύ άλλων η εργαλειοθήκη προτείνει μέτρα όπως η παραχώρηση φοροαπαλλαγών αλλά και η χορήγηση κρατικών ενισχύσεων σε επιχειρήσεις.
Στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων
Σύμφωνα σχετικό ρεπορτάζ του Bloomberg το Σάββα το 16 Οκτωβρίου 2021, επικαλούμενο το προσχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος που διέρρευσε στο αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο, στόχος των Ευρωπαίων ηγετών είναι η στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Ανάμεσα στα μέτρα που σχεδιάζουν να υιοθετήσουν είναι και η ρύθμιση των λογαριασμών θέρμανσης με πληρωμές σε δόσεις.
Μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα
Η ενεργειακή κρίση είναι σαφές ότι θα βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων στη Σύνοδο Κορυφής στις 21 και 22 Οκτωβρίου μετά την εκτόξευση των τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας εν μέσω ανεπάρκειας ενέργειας.
Οπως, επίσης, προκύπτει από το κοινό ανακοινωθέν, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα καλέσουν την Κομισιόν να σχεδιάσει μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα προκειμένου «να αμβλυνθούν οι υπερβολικές διακυμάνσεις των τιμών της ενέργειας» αλλά και να αυξήσει τις ενεργειακές αντιστάσεις της Ε.Ε., καθώς και να διασφαλίσει την επιτυχία της μετάβασης στην «πράσινη» οικονομία.
Δεδομένου, πάντως, ότι το κοινό ανακοινωθέν εξεταζόταν χθες μέχρι και τη στιγμή που συντασσόταν το παρόν, είναι πιθανόν να υπάρξουν αλλαγές στο περιεχόμενό του προτού το υιοθετήσουν οι αρχηγοί των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.
Τι ζητούν τα κράτη
Το πρόβλημα στη διαχείριση της τρέχουσας κρίσης είναι πως η Ε.Ε. έχει περιορισμένο εύρος δράσης και περιορισμένες δυνατότητες για να υιοθετήσει ένα σχέδιο που θα αμβλύνει τον αντίκτυπο της ακριβής ενέργειας, και ο σχεδιασμός των μέτρων έκτακτης ανάγκης εναπόκειται κυρίως στην κρίση των εθνικών κυβερνήσεων.
Ορισμένες χώρες έχουν ζητήσει από την Κομισιόν να παρουσιάσει και νέα μέτρα, κάτι εξαιρετικά δύσκολο λαμβανομένων υπόψη των μεγάλων αποκλίσεων ανάμεσα στα διάφορα στρατηγικά συμφέροντα των χωρών.
Η εργαλειοθήκη της Κομισιόν προτείνει φοροαπαλλαγές αλλά και χορήγηση κρατικών ενισχύσεων σε επιχειρήσεις.
Παράλληλα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες σκοπεύουν να ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) να εξετάσει κατά πόσον έχει τη δυνατότητα να διαθέσει πρόσθετα κεφάλαια για να διευκολύνει και να επισπεύσει τη μετάβαση στην πράσινη οικονομία.
Ο ρόλος της Κίνας
Η ενεργειακή κρίση είναι, πάντως, παγκόσμια και οι ελλείψεις ενέργειας έχουν πλήξει ιδιαιτέρως την Κίνα, αναγκάζοντας συχνά τις επιχειρήσεις της να διακόψουν προσωρινά την παραγωγή τους.
Ετσι, οι μεγαλύτερες ενεργειακές επιχειρήσεις της Κίνας διαπραγματεύονται αυτό το διάστημα με τις αμερικανικές βιομηχανίες υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) προκειμένου να διασφαλίσουν ενεργειακή επάρκεια.
Σχετικό ρεπορτάζ του Reuters αναφέρει πως μεταξύ των κινεζικών βιομηχανιών που έχουν προσεγγίσει αμερικανικές βιομηχανίες LNG συγκαταλέγονται οι κολοσσοί της Sinopec και της China National Offshore Oil Company αλλά και το κρατικό δίκτυο διανομής Zhejiang Energy.
Σε ό,τι αφορά τις αμερικανικές επιχειρήσεις που φιλοδοξούν να γίνουν προμηθευτές τους είναι, μεταξύ άλλων, η Cheniere Energy και η Venture Global.
Οι συνομιλίες ενδέχεται να καταλήξουν σε συμφωνίες αξίας πολλών δεκάδων δισ. δολαρίων.
Στην περίπτωση αυτή, η ενεργειακή κρίση θα έχει επιτύχει αυτό που δεν πέτυχε ο εμπορικός πόλεμος του τέως προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump.
Θα έχει εξωθήσει την Κίνα να αυξήσει τις εισαγωγές της σε αμερικανικό υγροποιημένο φυσικό αέριο.
www.bankingnews.gr
ΕΕ: Στη Σύνοδο Κορυφής στις 21 - 22 Οκτωβρίου 2021 η «εργαλειοθήκη» της Κομισιόν για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης
Η «εργαλειοθήκη» της Κομισιόν προτείνει μέτρα όπως η παραχώρηση φοροαπαλλαγών αλλά και η χορήγηση κρατικών ενισχύσεων σε επιχειρήσεις
Σχόλια αναγνωστών