Θύελλα αντιδράσεων έχει ξεσπάσει στην Ιταλία από την εφαρμογή του Green Pass, του πιστοποιητικού εμβολιασμού, που είναι πλέον υποχρεωτικό για τους εργαζόμενους τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.
Ο νόμος εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο του πρωθυπουργού Mario Draghi στα μέσα Σεπτεμβρίου, αναγκάζοντας όλους τους εργαζόμενους να επιδείξουν είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού, είτε αρνητικό τεστ 48 ωρών, είτε αποδεικτό ανάρρωσης από πρόσφατη μόλυνση.
Το πιστοποιητικό (Green pass) είναι υποχρεωτικό και ισχύει για όλους τους εργαζόμενους τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα και οι παραβάτες κινδυνεύουν με τσουχτερά πρόστιμα.
Το πιστοποιητικό ήδη απαιτείται για την είσοδο σε μουσεία, θέατρα, γυμναστήρια και εστιατόρια αλλά και για τα μέσα μεταφοράς.
Τελεσίγραφο Salvini
Το Green pass έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις και στην κυβερνητική πλειοψηφία με τον τεχνοκράτη πρωθυπουργό Mario Draghi να βρίσκεται σε δεινή θέση, καθώς τίθεται αντιμέτωπος με το τελεσίγραφο του επικεφαλής της Lega, Matteo Salvini, ο οποίος ζητεί την κατάργηση της υποχρεωτικότητας του πιστοποιητικού στους εργασιακούς χώρους.
Ο Salvini, το κόμμα του οποίου συμμετέχει στην κυβέρνηση, ζητεί την κατάργηση του πιστοποιητικού από τον Νοέμβριο κιόλας, με τον Draghi να εξετάζει κάποιες μικρές παραχωρήσεις, ώστε να εξασφαλίσει τη συνοχή του κυβερνητικού σχήματος και ενώ ήδη υπάρχει διάχυτη ανησυχία στη Ρώμη για κοινωνική αναταραχή.
«Τα δεδομένα καταδεικνύουν ότι ο Covid είναι υπό έλεγχο», δηλώνει ο Salvini, επιμένοντας στην κατάργηση του Green Pass από τον επόμενο μήνα.
«Υπερβάλλουμε»
«Η Ιταλία είναι από τις πιο εμβολιασμένες χώρες στον κόσμο και, παρ 'όλα αυτά, «το υποχρεωτικό πιστοποιητικό για να πάμε στη δουλειά είναι μόνο σε εμάς: είτε όλος ο κόσμος κάνει λάθος είτε υπερβάλλουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Salvini.
O επικεφαλής της Lega εξάλλου, σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα «Libero» ζήτησε από τον Draghi εργασιακές εγγυήσεις για όλους, που απειλούνται με αναστολή εργασίας.
« Το να αφήνεις αστυνομικούς, δασκάλους, γιατρούς, νοσηλευτές στο σπίτι δεν είναι σωστό, επιμένει o Salvini, τονίζοντας πως στόχος της Lega είναι να βοηθήσει τρία εκατομμύρια εργαζόμενους, που κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς μισθοδοσία.
Αντιδράσεις και από το M5S
Ωστόσο δεν είναι μόνο ο Salvini, που αντιδρά.
Το Κίνημα των Πέντε Αστέρων (M5S), επίσης κυβερνητικός εταίρος, καταθέτει τροπολογίες με τις οποίες ζητεί τη μείωση του κόστους του τεστ για Covid και την εξαίρεση κατηγοριών από το Green Pass.
Ανησυχία για αναταραχές
Μεγάλος πονοκέφαλος για τον Draghi είναι και η ανησυχία για το ξέσπασμα κοινωνικής αναταραχής επ’ αφορμή του Green Pass.
Ήδη η υποχρεωτικότητα του πιστοποιητικού πυροδοτήσει μεγάλες διαμαρτυρίες στη Ρώμη, με ορισμένους διαδηλωτές να γίνονται βίαιοι και να συγκρούονται με την αστυνομία.
Οι ιταλικές αρχές ανησυχούν για περισσότερες αναταραχές και ήδη εργαζόμενοι σε κεντρικό λιμάνι προχώρησαν σε κινητοποιήσεις και προειδοποίησαν με απεργία.
O Draghi ευελπιστεί ότι το Green pass θα ενθαρρύνει τους μη εμβολιασμένους Ιταλούς να εμβολιαστούν.
Σύμφωνα με το Reuters, που επικαλείται κυβερνητικό έγγραφο, το 15% των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα και το 8% των υπαλλήλων στον δημόσιο τομέα δεν έχουν πιστοποιητικό.
Περιοριστικά μέτρα
Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι μπορεί να τεθούν σε αναστολή εργασίας, κίνηση που έχει επικριθεί έντονα.
Ο Luca Zaia κυβερνήτης του Βένετο προερχόμενος από τη Lega δήλωσε χαρακτηριστικά:
«Δεν θα είμαστε σε θέση να χορηγούμε αρνητικό τεστ κάθε 48 ώρες σε όλους τους μη εμβολιασμένους.
Οι επιχειρηματίες με τους οποίους έρχομαι σε επαφή είναι εξαιρετικά ανήσυχοι».
Το σωματείο UIL ανέφερε σε ανακοίνωσή του: «Αυτό είναι ένα πολύ ακραίο περιοριστικό μέτρο που θα μπορούσε να έχει σοβαρό αντίκτυπο στην κοινωνική σταθερότητα και να επιδεινώσει μια ήδη περίπλοκη κατάσταση».
Τα συνδικάτα τονίζουν ότι τα τεστ θα πρέπει να είναι δωρεάν για τους εργαζόμενους που δεν θέλουν να εμβολιαστούν, αλλά η κυβέρνηση έχει επιβάλει τιμή 15 ευρώ.
Διαδηλώσεις σε ολόκληρη την Ιταλία
Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε διάφορες περιοχές καθώς οι εργαζόμενοι που δεν συμμορφώνονται μπορούν να τιμωρηθούν με πρόστιμο 1.500 ευρώ και εναλλάξ οι εργαζόμενοι μπορούν να αναγκαστούν να λάβουν άδεια άνευ αποδοχών για την άρνηση του εμβολίου.
Ήδη προκάλεσε « συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε βασικά λιμάνια και φόβους αναστάτωσης».
Οι μεγαλύτερες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στο μεγάλο λιμάνι της Τεργέστης στο βορειοανατολικό τμήμα, όπου οι εργατικές ομάδες είχαν απειλήσει να εμποδίσουν τις μεταφορές και περίπου 6.000 διαδηλωτές, μερικοί που φώναζαν και έφεραν φωτοβολίδες, συγκεντρώθηκαν έξω από τις πύλες.
Περίπου το 40% των εργαζομένων στο λιμάνι της Τεργέστης δεν είναι εμβολιασμένοι, δήλωσε ο Stefano Puzzer, τοπικός συνδικαλιστικός αξιωματούχος, πολύ υψηλότερο ποσοστό από ό, τι στο γενικό ιταλικό πληθυσμό.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών