Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τι συμβαίνει με τη UBS;

tags :
Τι συμβαίνει με τη UBS;
Ιδιαίτερη κινητικότητα υπάρχει το τελευταίο διάστημα στους κόλπους της ελβετικής UBS, με τους «ψιθύρους» για την πραγματική κατάσταση της τράπεζας να φουντώνουν. Παρόλο που η διοίκηση της τράπεζας έχει καταβάλει υπεράνθρωπες προσπάθειες να αποκαταστήσει τη φήμη της παγκοσμίως την τελευταία 2ετία, περισσότερο λόγων των διαγραφών που ξεπέρασαν τα 50 δις. δολ. μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers και της απόσυρσης καταθέσεων ύψους 200 δις. ελβετικών φράγκων, φαίνεται ότι ο σκεπτικισμός παραμένει.

Το κλίμα έχει επιδεινωθεί, καθώς χτες έγινε γνωστό ότι ολόκληρες οι ομάδες της American UBS energy και της επενδυτικής MLP παραιτήθηκαν από την τράπεζα για να ενταχθούν στο δυναμικό της Citigroup. Οι αποχωρήσεις αυτές δεν ήταν οι μοναδικές, καθώς έχουν προηγηθεί παραιτήσεις υψηλόβαθμων στελεχών και από τα τμήματα της ασφάλειας ζωής και επενδύσεων, ανάμεσα στις οποίες και η αποχώρηση του Stephen Trauber του τμήματος επενδύσεων ενέργειας. Παράλληλα, το γεγονός ότι η τράπεζα ενέδωσε στις πιέσεις των ΗΠΑ για άρση του τραπεζικού απορρήτου για χάρη της φορολογικής διαφάνειας, ήταν ένα ακόμη πλήγμα για τη φήμη της.
«Το μήνυμα είναι σαφές». Η UBS προσπαθεί σκληρά να αποκαταστήσει το όνομα της», γράφει ο ειδικός τραπεζικός αναλυτής της swissinfo.ch, Teodoro Cocca, ενώ ο Jan Nyholm της ελβετικής WATC Consulting Building, επισημαίνει ότι καμία τράπεζα που αντιμετωπίζει προβλήματα δε θέλει αυτά να γίνουν γνωστά.
Από τη μεριά της, η ελβετική κυβέρνηση, καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες για την ενίσχυση του τραπεζικού κλάδου της χώρας. Τη Δευτέρα, ανακοινώθηκε ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα έχουν ανακοινωθεί αυστηρότεροι κανόνες κεφαλαιακής επάρκειας από αυτούς που προτείνονται από την Επιτροπή Βασιλείας. Η κυβέρνηση θέλει να βάλει ένα «ελβετικό τέλος» σε όλα τα σενάρια περί προβλημάτων του τραπεζικού κλάδου της χώρας, δηλώνουν οι αναλυτές, καθώς τα σενάρια περί κατάρρευσης της UBS έχουν προβληματίσει τις αρχές. Στόχος είναι να περιοριστούν οι συνέπειες ενδεχόμενης κατάρρευσης μεγάλης τράπεζας, δηλώνουν οι αναλυτές, γιʼ αυτό και η αρμόδια επιτροπή της κυβέρνησης θα «απαιτήσει» πολύ μεγαλύτερους συντελεστές κεφαλαιακής επάρκειας από αυτούς που προτάθηκαν την Κυριακή στη Βασιλεία.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι οι αναλυτές δεν θεωρούν καθόλου τυχαίες τις δηλώσεις του προέδρου της Ελβετικής Κεντρικής Τράπεζας, Philipp Hildebrand, την περασμένη εβδομάδα, ο οποίος ζήτησε περισσότερο αποτελεσματική νομοθεσία για τον περιορισμό των κινδύνων που μπορεί να προκληθούν σε περίπτωση κατάρρευσης κάποιας μεγάλης τράπεζας, και αποποίηση του «δόγματος» too big too fail, δηλαδή ότι οι μεγάλες τράπεζες απολαμβάνουν ένα είδος προστασίας, λόγω της συστημικής τους συμβολής.
Μάλιστα, η ελβετική κυβέρνηση ήδη από τις αρχές Αυγούστου έχει προειδοποιήσει ότι σε περίπτωση που χρειαστεί μία εκ των UBS ή Credit Suisse βοήθεια στο εξής δε θα την παράσχει. Ιδιαίτερα, μάλιστα για τη UBS είχε αναφέρει ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει στην κάλυψη των εγγυήσεων στην έκθεση της σε χρηματιστηριακά παράγωγα. Υπενθυμίζεται ότι κάπως έτσι ξεκίνησαν και τα προβλήματα της Bear Stearns, με όλες τις συνέπειες που επακολούθησαν το 2008.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης