Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΟΟΣΑ: Συντάξεις και κόστη υγείας μεγαλύτερο κόστος από την πανδημία - Απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για αύξηση της απασχόλησης

ΟΟΣΑ: Συντάξεις και κόστη υγείας μεγαλύτερο κόστος από την πανδημία - Απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για αύξηση της απασχόλησης
Μια αύξηση κατά 1 ποσοστιαία μονάδα στα παγκόσμια επιτόκια από τα τρέχοντα ιστορικά χαμηλά επίπεδα θα αύξανε τη δημοσιονομική πίεση έως και κατά 1-1,5% στις χώρες με το μεγαλύτερο χρέος
Το κόστος αποπληρωμής του χρέους που δημιουργήθηκε προκειμένου να στηριχθούν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια της κρίσης της Covid-19 θα είναι σημαντικά χαμηλότερο του κόστους μακροπρόθεσμων τάσεων όπως η χρηματοδότηση συντάξεων και υπηρεσιών υγείας καθώς θα γερνάνε οι κοινωνίες, προειδοποιεί ο ΟΟΣΑ.

Οπως αναφέρει το Reuters, σε έκθεσή του που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, ο ΟΟΣΑ, εξετάζοντας τις οικονομικές προοπτικές μέχρι το 2060, αναφέρει πως οι κυβερνήσεις θα πρέπει όλο και περισσότερο να αντιμετωπίζουν τα κόστη που σχετίζονται με τη γήρανση του πληθυσμού και την αύξηση των τιμών για τις δημόσιες υπηρεσίες.
Επιπλέον, θα πρέπει να εξυπηρετούν τα τεράστια χρέη που άφησε η Covid-19, που θα χρειαστούν δεκαετίες για να αποπληρωθούν.
Πολλές από τις 38 πλουσιότερες χώρες του ΟΟΣΑ είδαν τα ελλείμματα των προϋπολογισμών τους να εκτινάσσονται σε επίπεδα-ρεκόρ κατά τη διάρκεια της πανδημίας, λόγω των μέτρων στήριξης των οικονομιών τους κατά τη διάρκεια των lockdowns.
Αν διατηρηθούν τα επιτόκια στα τρέχοντα ιστορικά χαμηλά επίπεδα, οι περισσότερες χώρες του ΟΟΣΑ θα μπορέσουν να καλύψουν το επιπλέον βάρος στους προϋπολογισμούς τους, αυξάνοντας τα χρέη τους, σύμφωνα με την έκθεση.
Αλλά οι δημοσιονομικές πιέσεις στη μέση χώρα του ΟΟΣΑ θα μπορούσαν να αγγίξουν τις 8 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ μέχρι το 2060 καθώς οι κυβερνήσεις προσπαθούν να διατηρήσουν τις προδιαγραφές των δημόσιων υπηρεσιών και των επιδομάτων στα τρέχοντα επίπεδα, όπως υπολογίζει ο Οργανισμός.
Η αυξημένη πίεση στα δημόσια οικονομικά θα είναι υψηλότερη στη Σλοβακία, στο 17%, και ακολουθεί η Πολωνία στο 14%, η Ισπανία και η Τσεχία στο 13% και η Γαλλία και η Ιαπωνία στο 12%.
Αλλά μια μόνιμη αύξηση κατά 1 ποσοστιαία μονάδα στα παγκόσμια επιτόκια από τα τρέχοντα ιστορικά χαμηλά επίπεδα θα αύξανε τη δημοσιονομική πίεση έως και κατά 1-1,5% στις χώρες με το μεγαλύτερο χρέος, όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, και η Ιαπωνία, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ.
Για να αμβλυνθούν οι δημοσιονομικές πιέσεις, οι χώρες δεν έχουν και πολλές επιλογές πέραν του να υιοθετήσουν πακέτα μεταρρυθμίσεων για να αυξήσουν την απασχόληση, που με τη σειρά της θα αύξανε το κατά κεφαλήν ΑΕΠ.
Αυτό θα μπορούσε να αυξήσει το βιοτικό επίπεδο κατά σχεδόν 7% μέχρι το 2060 ενώ οι χώρες εκείνες που έχουν τα περισσότερα να κάνουν σε επίπεδο μεταρρυθμίσεων -που σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ είναι το Βέλγιο, η Γαλλία και η Ιταλία- θα μπορούσαν να δουν βελτίωση 9-10%.
Τέτοια πακέτα θα άμβλυναν τις δημοσιονομικές πιέσεις κατά περίπου 1,75 ποσοστιαία μονάδα του ΑΕΠ μέχρι το 2060 στη μέση χώρα του ΟΟΣΑ, όπως εκτιμά ο Οργανισμός στην έκθεσή του.

www.bankinngews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης