Βουτιά σε χαμηλό επίπεδο - ρεκόρ έκανε σήμερα η τουρκική λίρα μετά τη διπλάσια σε σχέση με την αναμενόμενη μείωση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα.
Η λίρα υποχώρησε 2,9% στο χαμηλό επίπεδο - ρεκόρ των 9,4782 ανά δολάριο μετά τη μείωση των επιτοκίων στο 16% από 18%.
Η κεντρική τράπεζα ανέφερε ότι υπάρχει ακόμη λίγος χώρος για τη χαλάρωση της πολιτικής της έως το τέλος του έτους, κάτι που οδηγεί σε αύξηση του πληθωρισμού στη χώρα και μεγαλύτερη πίεση στη λίρα, η οποία έχει ήδη φέτος τη χειρότερη επίδοση μεταξύ των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών.
«Ο κίνδυνος μίας εκθετικής υποτίμησης στο άμεσο μέλλον είναι τόσο μεγάλος τώρα, ώστε θα ήταν σκόπιμο να μην έχει κανείς ανοικτές θέσεις στη λίρα σε αυτό το χρονικό σημείο», δήλωσε στέλεχος της Commerzbank.
«Η κίνηση συνάδει με τις απόψεις του προέδρου, Recep Tayyip Erdogan, αλλά η νομισματική πολιτική του είναι απλώς λανθασμένη και διατρέχουμε τον κίνδυνο να εισέλθουμε σε μία περιοχή όπου η πραγματική οικονομία θα πληγεί σοβαρά από το νόμισμα», πρόσθεσε.
Η τουρκική κεντρική τράπεζα μείωσε τα επιτόκια στο 18% τον Σεπτέμβριο, παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός έφθασε σχεδόν στο 20% στην Τουρκία.
Η μείωση θεωρήθηκε ως μία συνέχεια της αντίθεσης του Erdogan στα υψηλά επιτόκια, η οποία τον οδήγησε στην αντικατάσταση τριών κεντρικών τραπεζιτών την τελευταία διετία.
Στοιχεία του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (Institute of International Finance) δείχνουν ότι οι ξένοι επενδυτές βγάζουν σταθερά τα χρήματά τους από την Τουρκία μετά τη μείωση του επιτοκίου τον περασμένο μήνα.
Οι τουρκικές μετοχές υποχωρούσαν 0,2% καθώς στοιχεία έδειξαν ότι η καταναλωτική εμπιστοσύνη τον Οκτώβριο άγγιξε το χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2019.
Έκπληξη από την Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας
Νωρίτερα, νέα έκπληξη επιφύλασσε η Κεντρική Τράπεζα της Δημοκρατίας της Τουρκίας (CBRT) σήμερα, 21 Οκτωβρίου 2021, καθώς ανακοίνωσε ότι μείωσε το επιτόκιο της πολιτικής της (repo μίας εβδομάδας) κατά 200 μονάδες βάσης σε 16% από 18% προηγουμένως.
Οι προσδοκίες της αγοράς ήταν μείωση επιτοκίου κατά 100 μ.β. στο 17%.
Το σκεπτικό
Σύμφωνα με το Reuters, η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας διαπίστωσε ότι συντρέχουν «μεταβατικοί παράγοντες από την πλευρά της προσφοράς που αφήνουν περιορισμένα περιθώρια για την καθοδική προσαρμογή του επιτοκίου πολιτικής».
Μάλιστα, εκτιμήθηκε ότι οι επιπτώσεις του πληθωρισμού οφείλονται σε μεταβατικούς παράγοντες, ωστόσο θα χρησιμοποιηθούν αποφασιστικά όλα τα διαθέσιμα μέσα έως ότου οι ισχυροί δείκτες καταλήξουν σε μόνιμη πτώση του πληθωρισμού.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών