Μόνο στη Βρετανία η αξία του e-commerce διαμορφώθηκε το 2010 στα 448,09 δισ. δολ. ή στο 1/4 των συνολικών εμπορικών συναλλαγών
Η Ομάδα των 7 ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη (G7) συμφώνησε την Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2021 στις αρχές που αναμένεται να διέπουν τη διασυνοριακή χρήση δεδομένων και το ψηφιακό εμπόριο, όπως ανακοίνωσε η Βρετανία χαρακτηρίζοντας τη συμφωνία σημαντικό ορόσημο που θα μπορούσε να προσθέσει εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια στο παγκόσμιο εμπόριο, όπως μεταδίδει το Reuters.
Το κοινό ανακοινωθέν
Η συμφωνία, στην οποία κατέληξαν οι υπουργοί Εμπορίου του G7, προβλέπει μία ενδιάμεση λύση ανάμεσα στα καθεστώτα προστασίας δεδομένων που χρησιμοποιούνται στις ευρωπαϊκές χώρες και τα οποία υπόκεινται σε αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο και στην περισσότερο ανοιχτή προσέγγιση των ΗΠΑ.
«Είμαστε αντίθετοι στον ψηφιακό προστατευτισμό και στον αυταρχισμό και σήμερα υιοθετήσαμε τις Αρχές Ψηφιακού Εμπορίου του G7 που θα καθοδηγεί την προσέγγιση του G7 στο ψηφιακό εμπόριο», αναφέρεται στο κοινό ανακοινωθέν.
Αύξηση του τζίρου
Ψηφιακό εμπόριο ορίζεται ως το εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών που παρέχονται ψηφιακά, που περιλαμβάνει δραστηριότητες από τη διανομή ταινιών και τηλεόρασης έως επαγγελματικές υπηρεσίες. Μόνο για τη Βρετανία, το εμπόριο μέσω Διαδικτύου έφθασε την αξία των 326 δισ.στερλινών (448,09 δισ. δολαρίων) το 2019 ή το ένα τέταρτο των συνολικών εμπορικών συναλλαγών, σύμφωνα με επίσημα κυβερνητικά στοιχεία.
Περίπλοκη και δαπανηρή η συμμόρφωση
Ωστόσο, οι διαφορετικοί κανόνες που διέπουν τη χρήση των δεδομένων πελατών μπορούν να δημιουργήσουν σημαντικά εμπόδια, ιδιαίτερα στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις για τις οποίες η συμμόρφωση είναι περίπλοκη και δαπανηρή.
Η σημερινή συμφωνία αποτελεί ένα πρώτο βήμα για τη σταδιακή άρση των εν λόγω εμποδίων και θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν κοινό πλαίσιο οδηγιών για το ψηφιακό εμπόριο.
Οι κατευθυντήριες αρχές καλύπτουν τις ανοιχτές ψηφιακές αγορές, τις διασυνοριακές ροές δεδομένων, τις δικλείδες ασφαλείας για τους εργαζόμενους, τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις, τα ψηφιακά συστήματα συναλλαγών και τη δίκαιη και χωρίς αποκλεισμούς παγκόσμια διασυνοριακή ροή αγαθών και προϊόντων, σύμφωνα με το ανακοινωθέν.
Προστασία του απορρήτου
«Θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα αδικαιολόγητα εμπόδια στις διασυνοριακές ροές δεδομένων και παράλληλα να συνεχίσουμε να προστατεύουμε το απόρρητο, τα προσωπικα δεδομένα, τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας και την ασφάλεια», επισημαίνεται.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών