Οι δηλώσεις του Andrea Enria και οι προειδοποιήσεις προς την ΕΕ
Η Carolyn Rogers, γενική γραμματέας της Επιτροπής Τραπεζικής Εποπτείας της Βασιλείας, δήλωσε ότι οι νέοι κανόνες αποτελούν «ένα πραγματικά σημαντικό τελευταίο κεφάλαιο» στην αναθεώρηση των κανονισμών για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, γνωστών ως Βασιλεία III.
Πρέπει να εφαρμοστούν «με συνέπεια και το συντομότερο δυνατό», είπε στους Financial Times.
Η δημοσιοποίηση του σχεδίου
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να δημοσιοποιήσει το σχέδιό της για την εφαρμογή του τελευταίου μέρους του πακέτου μεταρρυθμίσεων της Βασιλείας την Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2021.
Οι μεταρρυθμίσεις επρόκειτο να τεθούν σε ισχύ έως το 2023 στο πλαίσιο μιας παγκόσμιας συμφωνίας, αλλά η Επιτροπή προτείνει παράταση έως το 2025, σύμφωνα με ένα προσχέδιο του σχεδίου που αποκαλύπτουν οι FT.
Η πρόταση των Βρυξελλών περιλαμβάνει επίσης τη σταδιακή λήψη ορισμένων μέτρων, όπως για τα στεγαστικά δάνεια χαμηλότερου ρίσκου, ώστε να παραταθεί η πλήρης εφρμογή των κανονισμών έως το 2032.
Τα νέα πρότυπα
Τα μέτρα που θα εφαρμοστούν θα θέσουν νέα πρότυπα για τον τρόπο με τον οποίο οι διεθνείς τράπεζες θα υπολογιζούν την κεφαλαιακή τους επάρκεια προκειμένου να επιτευχθει συνοχή στη διεθνή εφαρμογή των εν λόγω κανόνων
Αποτελούν το τελευταίο μέρος μιας δέσμης μέτρων για την προσπάθεια να οχυρωθεί το τραπεζικό σύστημα μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.
Οι αιτιάσεις
Η παράταση γίνεται ευμενώς αποδεκτή από τράπεζες σε χώρες όπως η Γαλλία, οι οποίες θα είχαν την ανάγκη περισσότερων κεφαλαίων για να συμμορφωθούν με τους τελευταίους κανόνες, αλλά ήταν δυνατόν ναδιακινδυνεύσουν μια σύγκρουση με διεθνείς ρυθμιστικές αρχές.
Η Rogers, προειδοποίησε ότι μια καθυστέρηση από την ΕΕ θα μπορούσε να ωθήσει και άλλες οικονομικές περιοχές να καθυστερήσουν την εφαρμογή των κανόνων της Βασιλείας, ώστε να μην θέσουν τις τράπεζές τους σε μειονεκτική θέση.
Γενικευμένη απόκλιση
Η εφαρμογή του παγκοσμίως συμφωνημένο χρονοδιαγράμματος, το οποίο έχει ήδη παραταθεί κατά ένα χρόνο για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την πανδημία, «έχει απόλυτη προτεραιότητα», σημείωσε.
«Αυτή είναι πάντα η πρόκληση, όταν οι δικαιοδοσίες (σσ. οικονομικοί χώροι) θέλουν να αποκλίνουν από ένα παγκόσμιο πρότυπο», δήλωσε η Rogers.
«Όταν ξέρεις ότι [τα πρότυπα] υπάρχουν για να δημιουργήσουν ισότιμους όρους ανταγωνισμού, είναι δύσκολο να μη γενικευθεί μια μεμονωμένη απόκλιση».
Η δηλώσεις Enria
Μια καθυστέρηση εκ μέρους της ΕΕ είναι επίσης πιθανό να προκαλέσει τη δυσαρέσκεια εκ μέρους των ευρωπαϊκών ρυθμιστικών αρχών.
“Θεωρούμε υψίστης σημασίας να εφαρμοστούν πλήρως και έγκαιρα και αυστηρά τα πρότυπα της Βασιλείας ΙΙΙ», δήλωσε Andrea Enria πρόεδρος της εποπτικής αρχής στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αυτόν τον μήνα.
Τα σχέδια θα πρέπει ακόμη να συμφωνηθούν από το Ευρωκοινοβούλιο και στο Eurogroup πριν τεθούν σε ισχύ.
Το μακροπρόθεσμο όφελος
Ο Enria υπογράμμισε στους ευρωβουλευτές ότι η ανάλυση της ΕΚΤ έδειξε ότι «το βραχυπρόθεσμο μεταβατικό κόστος είναι πενιχρό σε σύγκριση με τα μακροπρόθεσμα οφέλη από την ενίσχυση της ανθεκτικότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος».
Οι ρυθμιστικές αρχές στη Βασιλεία παρακολουθούν την τήρηση της συμφωνίας εντός της ΕΕ για τη δημιουργία ενός «κατώτατου ορίου» για τα κεφάλαια που οι τράπεζες διαθέτουν ως αποθεμτικά έναντι ορισμένων τύπων περιουσιακών στοιχείων.
Αυτό θα περιόριζε τη δυνατότητα των τραπεζών να χρησιμοποιούν τα δικά τους εσωτερικά μοντέλα προκειμένου να καταλήξουν στην υιοθέτηση χαμηλότερων κεφαλαιακών απαιτήσεων.
Εκπλήρωση των διεθνών δεσμεύσεων
Η Κομισίον δεν σχολίασε άμεσα το χρονοδιάγραμμα υιοθέτησης των κανονισμών της Βασιλείας ΙΙΙ.
Ωστόσο, ανέφερε ότι οι προτάσεις του μπλοκ «θα εκπληρώσουν τις διεθνείς δεσμεύσεις μας για την εφαρμογή των προτύπων της Βασιλείας ΙΙΙ, αλλά προσαρμογές σε αυτές θα γίνουν ώστε να αντικατοπτρίζουν τις ιδιαιτερότητες της οικονομίας και του τραπεζικού τομέα της ΕΕ».
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών