Αλλαγή κλίματος στη Wall Street
Ήπια ανοδικά και σε τροχιά ρεκόρ εκ νέου η Wall Street, με το αμερικανικό χρηματιστήριο δείχνει να ξεπερνάει τις πιέσεις που δέχθηκε ο τεχνολογικός κλάδος έως τα μέσα των συναλλαγών και στον απόηχο των αδύναμων αποτελεσμάτων που ανακοίνωσαν οι Apple και Amazon.
Οι δείκτες Dow Jones, S&P 500 και Nasdaq έκλεισαν σε θετικό έδαφος οδεύοντας και σε νέα ιστορικά υψηλά.
Παράλληλα οι επενδυτές να αφομοιώνουν τα στοιχεία που έδειξαν ισχυρή αύξηση των καταναλωτικών δαπανών στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο, παρά το «ροκάνισμα» αγοραστικής δύναμης λόγω πληθωρισμού.
Ειδικότερα, οι δαπάνες των καταναλωτών στις ΗΠΑ αυξήθηκαν και τον Σεπτέμβριο, όχι όμως όσο αναμενόταν, κυρίως λόγω των υψηλότερων τιμών, καθώς ο πληθωρισμός συνεχίζει να κινείται σε υψηλά επίπεδα, εν μέσω ελλείψεων οχημάτων και άλλων αγαθών λόγω πιέσεων στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ, οι καταναλωτικές δαπάνες στις ΗΠΑ, που αντιστοιχούν στα δύο τρίτα του μεγέθους της οικονομίας της χώρας, αυξήθηκαν τον Σεπτέμβριο έναντι του Αυγούστου κατά 0,6%.
Τον Αύγουστο έναντι του Ιουλίου η αύξηση ήταν τελικώς 1%, έναντι 0,8% που αναφερόταν στα προκαταρκτικά στοιχεία. Οικονομικοί αναλυτές, σε έρευνα του πρακτορείου Reuters, είχαν προβλέψει αύξηση 0,5%.
Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ J. Yellen δήλωσε σήμερα 29/10 πως εξακολουθεί να θεωρεί ότι ο πληθωρισμός είναι ένα προσωρινό αποτέλεσμα σοβαρών προβλημάτων στις εφοδιαστικές αλυσίδες και αναμένει πως οι αυξήσεις των τιμών θα εξομαλυνθούν στη διάρκεια του 2022 καθώς οι άνθρωποι θα επιστρέφουν στις δουλειές τους και η ζήτηση θα μετατοπιστεί και πάλι προς τον τομέα των υπηρεσιών.
«Καθώς η ζήτηση μετατοπίζεται και πάλι προς τις υπηρεσίες και η προσφορά έχει μια ευκαιρία για να προσαρμοστεί, πιστεύω πως οι αυξήσεις των τιμών θα εξομαλυνθούν και θα δούμε χαμηλότερους μηνιαίους ρυθμούς πληθωρισμού, πιστεύω, έως το δεύτερο εξάμηνο του 2022», δήλωσε η Yellen στο CNN σε συνέντευξη που παραχώρησε στο δίκτυο από τη Ρώμη.
Παράλληλα η αμερικανίδα ΥΠΟΙΚ δήλωσε χθες ότι τα πακέτα κοινωνικών δαπανών και δαπανών αναβάθμισης των υποδομών που προωθεί ο πρόεδρος Biden θα αλλάξουν την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας προς το καλύτερο και θα οδηγήσουν σε μείωση του πληθωρισμού.
Ο Biden ανακοίνωσε ένα σχέδιο δαπανών για την οικονομία και την κλιματική αλλαγή οικονομικού ύψους 1,75 τρισεκατομμυρίου δολαρίων, το οποίο, όπως είπε ο ίδιος, ένωσε τους Δημοκρατικούς στην αρχή, για να απορριφθεί στη συνέχεια από μέλη του κόμματός του.
Οι προτάσεις αντιπροσωπεύουν «κάτι πραγματικά ιστορικό: μία νέα περίοδο επενδύσεων και οικονομικής ανάπτυξης για όλους τους Αμερικανούς, σε όλη τη χώρα», ανέφερε σε μία ανακοίνωσή της η Yellen.
Η άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων βρίσκεται επίσης στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος, με το 10ετές κρατικό ομόλογο των ΗΠΑ να προσθέτει 3 μονάδες βάση στο 1,610%.
To δολάριο ενισχύεται κατά 0,4% ωστόσο σε εβδομαδιαία βάση παραμένει σχεδόν αμετάβλητο με θετική τάση.
Ο δείκτης Dow Jones σημείωσε κέρδη +0,25% στις 35.819,56 μονάδες
Ο δείκτης S&P 500 ενισχύθηκε +0,19% στις 4.606,38 μονάδες
Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε άνοδο +0,33% στις15.498,39 μονάδες
Σε μηνιαία βάση και οι τρεις βασικοί δείκτες της Wall Street σημείωσαν ισχυρά κέρδη, με τον Dow Jones να προσθέτει 5,8%, τον S&P 500 να κερδίζει 6,9% και τον Nasdaq να καταγράφει την καλύτερη επίδοση με άνοδο 7,3%. Ο Οκτώβριος είναι έως τώρα ο καλύτερος μήνας του 2021 για το αμερικανικό χρηματιστήριο.
Η Apple υποχώρησε κατά -1,81%, πτώση που βάζει μπροστά τη Microsoft στην κούρσα για τη μεγαλύτερη σε κεφαλαιοποίηση εταιρεία στον κόσμο.
Η κατασκευάστρια του iPhone βλέπει πλέον την κεφαλαιοποίησή της να υποχωρεί στα 2,41 τρισ. δολ., ενώ η Microsoft έκλεισε με κεφαλαιοποίηση 2,44 τρισ. δολ., ξεπερνώντας την Apple, καθώς τα αποτελέσματά της εξέπληξαν θετικά για 11ο συναπτό τρίμηνο.
Στα υπόλοιπα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας οι δαπάνες των καταναλωτών στις ΗΠΑ αυξήθηκαν ισχυρά και τον Σεπτέμβριο 2021, όχι όμως όσο αναμενόταν, κυρίως λόγω των υψηλότερων τιμών, καθώς ο πληθωρισμός συνεχίζει να κινείται σε υψηλά επίπεδα, εν μέσω ελλείψεων οχημάτων και άλλων αγαθών λόγω πιέσεων στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ, οι καταναλωτικές δαπάνες στις ΗΠΑ, που αντιστοιχούν στα δύο τρίτα του μεγέθους της οικονομίας της χώρας, αυξήθηκαν τον Σεπτέμβριο έναντι του Αυγούστου κατά 0,6%. Τον Αύγουστο έναντι του Ιουλίου η αύξηση ήταν τελικώς 1%, έναντι 0,8% που αναφερόταν στα προκαταρκτικά στοιχεία.
Οικονομικοί αναλυτές, σε έρευνα του πρακτορείου Reuters, είχαν προβλέψει αύξηση 0,5%.
Η αύξηση κρουσμάτων COVID-19 το καλοκαίρι, κυρίως λόγω της μετάλλαξης Δέλτα, επιδείνωσε την έλλειψη εργατικού δυναμικού στα εργοστάσια, τα ορυχεία και τα λιμάνια, πιέζοντας έτι περαιτέρω τις αλυσίδες εφοδιασμού.
Πλην του shutdown της άνοιξης του 2020, που συμπίεσε σημαντικά την παραγωγή, το γ' τρίμηνο του 2021 ήταν το χειρότερο από την άποψη της παραγωγής οχημάτων από τις αρχές του 2009, λόγω της παγκόσμιας έλλειψης ημιαγωγών.
Οι πιέσεις στις τιμές παρέμειναν ψηλά και τον Σεπτέμβριο, ροκανίζοντας την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών.
Οι δαπάνες προσωπικής κατανάλωσης (PCE), εξαιρουμένων των ιδιαίτερα ευμετάβλητων τομέων των τροφίμων και της ενέργειας, ενισχύθηκαν κατά 0,2%, ενώ τον Αύγουστο είχαν κερδίσει 0,3%
Σε ετήσια βάση, ο δείκτης δομικού PCE σημείωσε άνοδο 3,6%, έναντι προβλέψεων για 3,7%. Στο 3,6% είχε διαμορφωθεί ο δείκτης σε ετήσια βάση και τον Αύγουστο.
Ο δομικός δείκτης PCE είναι ο προτιμώμενος από την Federal Reserve για τη μέτρηση των πληθωριστικών πιέσεων έναντι του κυμαινόμενου στόχου της για 2%.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας ο πετρελαϊκός κολοσσός Exxon Mobil ανακοίνωσε καλύτερα του αναμενόμενου κέρδη και έσοδα γ΄ τριμήνου 2021, καθώς η βελτιωμένη ζήτηση βοήθησαν όλους τους επιχειρηματικούς κλάδους της εταιρείας να ανακοινώσουν θετικά αποτελέσματα.
Η εταιρεία εμφάνισε κέρδη ύψους 6,75 δισ. δολάρια ή 1,57 δολάρια ανά μετοχή, έναντι των ζημιών 680 εκατ. δολαρίων ή 15 σεντς ανά μετοχή στο προηγούμενο έτος.
Εάν αφαιρεθούν τα έκτακτα, τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν στα 1,58 δολάρια και ήταν υψηλότερα των εκτιμήσεων για 1,56 δολάρια.
Τα συνολικά έσοδα αυξήθηκαν 59,7% στα 73,79 δισ. δολάρια, αρκετά υψηλότερα από τις εκτιμήσεις για 71,13 δισ. δολάρια.
Αύξηση κατέγραψαν οι πωλήσεις της Colgate-Palmolive ενώ μειώθηκαν τα κέρδη στο γ΄ τρίμηνο, εξαιτίας της αύξησης του κόστους πρώτων υλών και των logistics.
Οι πωλήσεις αυξήθηκαν στη διάρκεια της περιόδου.
Η εταιρεία καταναλωτικών προϊόντων εμφάνισε καθαρά κέρδη 634 εκατ. δολαρίων, σε σχέση με τα 698 εκατ. δολάρια πριν από έναν χρόνο.
Τα κέρδη διαμορφώθηκαν στα 75 σεντς ανά μετοχή, έναντι των 81 σεντς πριν από έναν χρόνο.
Τα προσαρμοσμένα κέρδη διαμορφώθηκαν στα 81 σεντς, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν 80 σεντς.
Οι καθαρές πωλήσεις αυξήθηκαν στα 4,41 δισ. δολάρια από τα 4,15 δισ. δολάρια, ανέφερε η εταιρεία, έναντι εκτιμήσεων για 4,4 δισ. δολάρια.
Τα έξοδα πώλησης, και οι γενικές και διοικητικές δαπάνες, αυξήθηκαν στα 1,64 δισ. δολάρια από τα 1,52 δισ. δολάρια.
Ο κολοσσός πετρελαίου και αερίου Chevron, ανακοίνωσε κέρδη και έσοδα υψηλότερα των εκτιμήσεων στο γ΄ τρίμηνο 2021, που αυξήθηκαν πολύ περισσότερα των προσδοκιών χάρη στον τετραπλασιασμό των τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Η εταιρεία εμφάνισε καθαρά κέρδη 6,11 δισ. δολαρίων ή 3,19 δολαρίων ανά μετοχή, έναντι των ζημιών 207 εκατ. δολαρίων ή 12 σεντς ανά μετοχή πριν από ένα χρόνο.
Εάν αφαιρεθούν τα έκτακτα, τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή αυξήθηκαν στα 2,96 δολάρια από τα 18 σεντς, έναντι εκτιμήσεων για 2,20 δολάρια.
Τα συνολικά έσοδα αυξήθηκαν 82,9% στα 44,71 δισ. δολάρια, έναντι εκτιμήσεων για 41,22 δισ. δολάρια.
Μια συμφωνία-ορόσημο για την εθελοντική αδειοδότηση προκειμένου να επεκταθεί η χαμηλού κόστους πρόσβαση του αναπτυσσόμενου κόσμου στο αντιιικό χάπι της κατά της Covid-19 υπέγραψε η Merck με το Medicines Patent Pool, που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ, όπως μεταδίδουν οι FT.
Πρόκειται για μια από τις πρώτες συμφωνίες αδειοδότησης χωρίς royalties που υπογράφει φαρμακευτική εταιρεία για βασική ιατρική τεχνολογία κατά της Covid-19, που εκτιμάται πως θα δώσει ώθηση στην παρασκευή του φαρμάκου molnupiravir της Merck, εάν εγκριθεί από τις αρμόδιες αρχές.
Η Merck έχει ήδη καταλήξει σε συμφωνίες με διάφορους παρασκευαστές στην Ινδία, στην προσπάθειά της να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση για τη θεραπεία αυτή, η οποία ακόμα δεν έχει εξασφαλίσει την έγκριση των ρυθμιστικών αρχών.
Η κίνηση της Merck έρχεται σε αντίθεση με τις Pfizer και Moderna, που μέχρι στιγμής αρνούνται να μοιραστούν τη δική τους τεχνολογία εμβολίων -πολιτική που έχει επικριθεί έντονα από στελέχη του δημόσιου τομέα υγείας, που υποστηρίζουν πως η στάση αυτή συμβάλλει στην έλλειψη εμβολίων σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.
Σύμφωνα με τον εκτελεστικό διευθυντή του Medicines Patent Pool, η συμφωνία της Merck είναι η πρώτη του είδους της που συνάπτεται κατά τη διάρκεια της πανδημίας και θα καταστήσει ευρύτερα διαθέσιμο σε περισσότερες από 100 χώρες το molnupiravir.
Μεικτά πρόσημα στην Ευρώπη
Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, με τους επενδυτές να αφομοιώνουν σειρά εταιρικών αποτελεσμάτων τόσο στην ήπειρο όσο και στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, καθώς και τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη.
Σε υψηλό 13 ετών διαμορφώνεται ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Οκτώβριο, εξαιτίας της αύξησης των τιμών ενέργειας και της ισχυρής καταναλωτικής ζήτησης.
Οι τιμές καταναλωτή διαμορφώθηκαν στο 4,1% τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις που ανακοίνωσε η Eurostat.
Τον Σεπτέμβριο είχαν διαμορφωθεί στο 3,4%.
Ο κύριος μοχλός της αύξησης ήταν οι τιμές ενέργειας οι οποίες αυξήθηκαν 23,5% σε ετήσια βάση, σε σχέση με την αύξηση 17,6% που κατέγραψαν τον Σεπτέμβριο.
Η άνοδος του πληθωρισμού στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2008, ενισχύει τις ενδείξεις ότι παγιώνονται οι πιέσεις των τιμών παγκοσμίως καθώς οι οικονομίες ανακάμπτουν από την πανδημία, με ισχυρή καταναλωτή ζήτηση και προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα.
Οι μετοχές των εταιριών ημιαγωγών AMS, STMicronelectronics, Infineon Technologies και ASML σημείωσαν πτώση μεταξύ 0,3% και 1%, λόγω των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα που κόστισαν στην Apple 6 δισ. δολάρια σε τριμηνιαίες πωλήσεις.
Ο ευρωπαϊκός τεχνολογικός δείκτης σημείωσε πτώση 1% ενώ οι μετοχές των εταιριών εξόρυξης υποχώρησαν κατά 0,9%.
O γερμανικός DAX σημείωσε μικρές απώλειες της τάξης του -0,05% στις 15.688,77 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 πρόσθεσε +0,38% στις 6.830,34 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 έκλεισε με πτώση -0,16% στις 7.237,57 μονάδες.
Στα άλλα μακροοικονομικά στοιχεία της ημέρας στο 2,2% διαμορφώθηκε η ανάπτυξη στην ευρωζώνη κατά το γ' τρίμηνο του 2021, ενώ σε επίπεδο ΕΕ η αύξηση του ΑΕΠ είναι της τάξης του 2,1% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.
Κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2021, το ΑΕΠ είχε αυξηθεί κατά 2,1% στην ευρωζώνη και κατά 2% στην ΕΕ.
Σε σχέση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, η αύξηση του ΑΕΠ (για το γ' τρίμηνο του 2021) είναι της τάξης του 3,7% για την ευρωζώνη κατά 3,9% σε επίπεδα Ευρωπαϊκής Ένωσης, έπειτα από ανάπτυξη 14,2% στην ευρωζώνη και 13,7% στην ΕΕ το προηγούμενο τρίμηνο.
Μεταξύ των κρατών-μελών για τα οποία είναι διαθέσιμα τα στοιχεία για το γ' τρίμηνο του 2021, η Αυστρία (+3,3%) παρουσίασε τη υψηλότερη αύξηση του ΑΕΠ σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ ακολουθούν η Γαλλία (+3%) και Πορτογαλία (+2,9%).
Στον αντίποδα, η χαμηλότερη ανάπτυξη παρατηρήθηκε στη Λετονία (+0,3%) ενώ στη Λιθουανία το ΑΕΠ παρέμεινε σταθερό.
Με ρυθμό 1,8% αναπτύχθηκε η γερμανική οικονομία στο γ΄τρίμηνο του 2021 σε σχέση με το β΄τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία (Destatis).
Η ανάκαμψη της γερμανικής οικονομίας συνεχίστηκε και το καλοκαίρι, μετά την αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,9% στο β΄τρίμηνο.
Σε ετήσια βάση το ΑΕΠ έτρεξε με ρυθμό 2,5%.
Το ΑΕΠ γ΄τριμήνου παραμένει 1,1% χαμηλότερα από το δ΄τρίμηνο του 2019, πριν το ξέσπασμα της πανδημίας.
Η ανάπτυξη του γ΄τριμήνου αποδίδεται κυρίως στις υψηλότερες δαπάνες κατανάλωσης των νοικοκυριών.
Η γαλλική οικονομία αναπτύχθηκε στο γ΄ τρίμηνο, χάρη στην χαλάρωση των περιορισμών για τον κορωνοϊό.
Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, έτρεξε με ρυθμό 3% μετά από την ανάπτυξη 1,3% στο προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία Insee.
Οι οικονομολόγοι ανέμεναν ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί 2,1% στο τρίμηνο.
Σε ετήσια βάση, η οικονομία παρουσίασε ποσοστό ανάπτυξη 3,3% στο γ΄ τρίμηνο.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών τα κέρδη της BNP Paribas στο γ΄τρίμηνο του 2021.
Τα καθαρά κέρδη σημείωσαν άνοδο 32,2% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, στα 2,50 δισ. ευρώ, έναντι εκτιμήσεων για 2,23 δισ. σε δημοσκόπηση της Refinitiv.
Τα έσοδα αυξήθηκαν 4,7% στα 11,40 δισ.ευρώ, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις για 11,22 δισ.
Το κόστος κινδύνου, που αντανακλά τις προβλέψεις για επισφαλή δάνεια, μειώθηκε κατά 43,3%.
Η BNP Paribas ανακοίνωσε επίσης την εκκίνηση προγράμματος επαναγοράς μετοχών ύψους 900 εκατ. ευρώ την 1η Νοεμβρίου.
Για ακόμη μία χρονιά με μεγάλα κέρδη λόγω της ισχυρής ζήτησης για πρώτες ύλες ετοιμάζεται η Glencore, καθώς οι οικονομίες ανεβάζουν ταχύτητα μετά την πανδημία.
Ο όμιλος εξόρυξης και εμπορίας εμπορευμάτων με έδρα την Ελβετία ενημέρωσε ότι τα κέρδη από τις δραστηριότητες «marketing» πρόκειται να ξεπεράσουν το ανώτερο όριο του εύρους του guidance των 2,2 δισ. με 3,2 δισ. δολαρίων.
Η γερμανική εταιρεία τεχνολογίας και προμήθειας εξαρτημάτων αυτοκινήτου Robert Bosch GmbH, ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει περισσότερα από 400 εκατ. ευρώ στις εγκαταστάσεις για ημιαγωγούς το 2022, για να ανταποκριθεί στην αυξημένη ζήτηση για επεξεργαστές.
Η Bosch σχεδιάζει να επενδύσει στην επέκταση των δραστηριοτήτων της στη Δρέσδη και στο Reutlingen, και στις δραστηριότητες ημιαγωγών στο Penang της Μαλαισίας.
Κέρδη καλύτερα των προσδοκιών εμφάνισε στο τρίτο τρίμηνο του 2021 ο ιταλικός ενεργειακός όμιλος Eni, που είδε την κερδοφορία του να επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα με καύσιμο την αυξημένες τιμές του φυσικού αερίου.
Ειδικότερα, ο όμιλος εμφάνισε προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη 1,43 δισ. ευρώ έναντι ζημιών 153 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα, ξεπερνώντας σημαντικά τις προβλέψεις των αναλυτών που περίμεναν κέρδη της τάξης του 1,08 δισ. ευρώ.
Εν τω μεταξύ, η Eni συνεχίζει τη στροφή της προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στο πλαίσιο της στρατηγικής που ακολουθεί από πέρυσι, με στόχο να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου και να επιτύχει ουδέτερο ανθρακικό αποτύπωμα έως το 2050.
Η Air France-KLM συρρίκνωσε τις ζημιές της ενώ εμφάνισε θετικό λειτουργικό αποτέλεσμα στο γ΄ τρίμηνο 2021 καθώς ανακάμπτει η χωρητικότητά της.
Αναμένει μάλιστα θετικά EBITDA για το σύνολο της χρήσης.
Δήλωσε πως αναμένει η χωρητικότητα του δικτύου να διαμορφωθεί στο 70% και 75% του 20129 στο δ΄ τρίμηνο, μετά από το 66% που άγγιξε στο γ΄ τρίμηνο.
Στοχεύει σε θετικά EBITDA για το δ΄ τρίμηνο και τόνισε πως θα πρέπει επίσης να είναι «ελαφρώς θετικά» για το 2021, μετά από τα EBITDA 796 εκατ. ευρώ για τη χρήση Ιουλίου-Σεπτεμβρίου.
Η Air France-KLM εμφάνισε καθαρές ζημιές 192 εκατ. ευρώ σε σχέση με τις ζημιές 1,67 δισ. ευρώ πριν από ένα χρόνο, ενώ το λειτουργικό αποτέλεσμα ήταν θετικό για πρώτη φορά μετά την έναρξη της πανδημίας, στα 132 εκατ. ευρώ.
Τα έσοδα αυξήθηκαν 81% στα 4,57 δισ. ευρώ.
Η Daimler ανακοίνωσε ότι τα κέρδη γ΄ τριμήνου 2021 αυξήθηκαν παρά τις ελλείψεις ημιαγωγών που επηρέασαν την παραγωγή και τις πωλήσεις.
Τα καθαρά κέρδη στο τρίμηνο αυξήθηκαν στα 2,47 δισ. ευρώ, έναντι των 2,05 δισ. ευρώ πριν από έναν χρόνο.
Τα κέρδη προ φόρων και τόκων αυξήθηκαν 17% στα 3,58 δισ. ευρώ, χάρη στο καλύτερο προϊοντική μείγμα, στην ποιότητα των εσόδων και στον αυστηρό έλεγχο του κόστους.
Τα έσοδα μειώθηκαν στα 40,08 δισ. ευρώ από τα 40,28 δισ. ευρώ, καθώς η απουσία επεξεργαστών έπληξε την παραγωγή και τις πωλήσεις οχημάτων στην τρίμηνο περίοδο.
Για το 2021, η Daimler δήλωσε πως συνεχίζει να αναμένει έσοδα και ΕΒΙΤ, σημαντικά υψηλότερα των επιπέδων του προηγουμένου έτους.
Αυξήθηκαν τα κέρδη της Banco Bilbao Vizcaya Argentaría στο γ΄ τρίμηνο 2021, καθώς η τράπεζα ανέλαβε χαμηλότερες προβλέψεις, και τόνισε ότι θα προχωρήσει στην αγορά ιδίων μετοχών, όταν λάβει την έγκριση από την ΕΚΤ.
Η ισπανική τράπεζα σχεδιάζει να αγορά μέχρι και το 10% του κεφαλαίου της, έναντι ποσού 3,5 δισ. ευρώ.
Τα καθαρά κέρδη της τράπεζας αυξήθηκαν 23% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγουμένου έτους, στα 1,4 δισ. ευρώ, έναντι εκτιμήσεων για 1,08 δισ. ευρώ.
Η BBVA ανακοίνωσε ότι τα καθαρά έσοδα από τόκους μειώθηκαν στα 3,75 δισ. ευρώ στο γ΄ τρίμηνο, σε σχέση με τα 4,11 δισ. ευρώ πριν από έναν χρόνο.
Τα μεικτά έσοδα μειώθηκαν 5,8% στα 5,33 δισ. ευρώ.
Η Swiss Re ανακοίνωσε ότι επέστρεψε στα κέρδη στο εννεάμηνο του έτους, καθώς απορρόφησε μεγάλες ζημιές από τις φυσικές καταστροφές και τις συνεχιζόμενες συνέπειες της πανδημίας.
Η ελβετική αντιασφαλιστική εμφάνισε καθαρά κέρδη 1,26 δισ. δολαρίων στο εννεάμηνο 2021, έναντι καθαρών ζημιών 691 εκατ. δολαρίων το 2020.
Εάν αφαιρεθούν οι ζημιές που σχετίζονται με τον κορωνοϊό, η Swiss Re εμφάνισε αύξηση εσόδων 38% σε ετήσια βάση, στα 2,26 δισ. δολάρια.
Τα καθαρά ασφάλιστρα και τα έσοδα από προμήθειες αυξήθηκαν ελαφρώς, στα 31,95 δισ. δολάρια από τα 30,16 δισ. δολάρια πριν από έναν χρόνο, κυρίως χάρη στο momentum των τιμών και στος ευνοϊκές εξελίξεις στο ξένο συνάλλαγμα.
Οι ζημιές από τις φυσικές καταστροφές στο εννεάμηνο του έτους διαμορφώθηκαν στα 1,7 δισ. δολάρια, και σχετίζονται κυρίως με τον Τυφώνα Ida στις ΗΠΑ και με τις πλημμύρες στην Ευρώπη στο γ΄ τρίμηνο.
Οι ζημιές ήταν υψηλότερες από ό,τι αναμενόταν. Οι ζημιές από τον κορονοϊό διαμορφώθηκαν στα 1,2 δισ. δολάρια στην περίοδο και προέρχονται κυρίως από τις ΗΠΑ.
Στον τομέα ασφάλισης ακίνητης περιουσίας και από ατυχήματα, τα καθαρά κέρδη στο εννεάμηνο διαμορφώθηκαν στα 1,5 δισ. δολάρια, έναντι των καθαρών ζημιών των 201 εκατ. δολαρίων το προηγούμενο έτος.
Μεικτά πρόσημα στην Ασία
Μεικτές τάσεις επικράτησαν στα κυριότερα χρηματιστήρια της Ασίας στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, παρά τα τελευταία σημάδια αισιοδοξίας για την παγκόσμια οικονομία, όπως το πρόσφατο ράλι στη Wall Street, με τους επενδυτές να έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στις μετοχές των προμηθευτών της Apple μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα του τεχνολογικού γίγαντα.
O Αsia Dow υποχώρησε -0,27% στις 3.895 μονάδες.
Στο Τόκιο, ο δείκτης Nikkei 225 έκλεισε με άνοδο +0,25% στις 28.892 μονάδες.
Ο Hang Seng υποχώρησε -0,66% στις 25.386 μονάδες.
Στην Κίνα, ο Shanghai Composite σημείωσε άνοδο +0,8% στις 3.547 μονάδες.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας η Nomura Holdings, η μεγαλύτερη χρηματιστηριακή και επενδυτική τράπεζα της Ιαπωνίας, είδε τα καθαρά κέρδη της για το β΄ τρίμηνο σχεδόν να εξαλείφονται εξαιτίας των έκτακτων ζημιών από τις δραστηριότητες που ολοκληρώθηκαν πριν από μια δεκαετία.
Ανέλαβε χρεώσεις 39 δισ. γιεν (345 εκατ. δολαρίων), οι οποίες σχετίζονται με παλαιότερες συναλλαγές στις ΗΠΑ, πριν από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2007 και 2008.
Οι ζημιές έρχονται μετά το πλήγμα των 2,9 δισ. δολαρίων που προκάλεσε η κατάρρευση του επενδυτικού ταμείου Archegos, η οποία ανακοινώθηκε τον Μάρτιο.
Τα κέρδη του γ΄ τριμήνου διαμορφώθηκαν χαμηλότερα των εκτιμήσεων στα 3,2 δισ. γιεν (28,3 εκατ. δολάρια), χαμηλότερα 95% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Τα προ φόρων κέρδη για τις δραστηριότητες χονδρικής, που περιλαμβάνει και τη μονάδα του investment banking, μειώθηκαν 62% στα 25 δισ. γιεν για την αντίστοιχη περίοδο πριν από έναν χρόνο.
Η τράπεζα τόνισε ακόμη ότι θα επαναγοράσει το 2,5% των μετοχών της (μέχρι 50 δισ. Γιεν-440 εκατ. δολάρια).
«Βουτιά» 38% κατέγραψαν τα έσοδα του κινεζικού τηλεπικοινωνιακός κολοσσού Huawei Technologies Co Ltd στο τρίτο τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, καθώς η κυρώσεις των ΗΠΑ έχουν «ακρωτηριάσει» τη δραστηριότητα smartphone την ώρα που οι νέοι τομείς δυνητικής ανάπτυξης βρίσκονται ακόμη στα «σπάργανα».
Ο κινεζικός κολοσσός ανακοίνωσε έσοδα ύψους 455,8 δισ. γουάν ή 71,32 δισ. δολαρίων στο εννεάμηνο, μειωμένα σχεδόν κατά 1/3 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα της προηγούμενης χρήσης, με το περιθώριο κέρδους να διαμορφώνεται στο 10,2%.
Τα έσοδα μόνο για το τρίτο τρίμηνο της χρήσης διαμορφώθηκαν στα 135,4 δισ. γουάν, με βάση τους υπολογισμούς του πρακτορείου Reuters.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών