Αν και στην Ελλάδα και σε ένα μεγάλο μέρος της Ευρώπης η πανδημία του κορωνοϊού θεριεύει σπάζοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο όσον αφορά τα κρούσματα, τις σοβαρές νοσηλείες και τους θανάτους, σε πολλές περιοχές του κόσμου το καταστροφικό κύμα της παράλλαξης Delta υποχωρεί, με τους επιστήμονες να αρχίζουν να «χαρτογραφούν» πότε και που ο ιός θα μετατραπεί σε μια ενδημική ασθένεια.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως τα πρώτα κράτη που θα βγουν από την πανδημία, θα είναι αυτά που θα συνδυάζουν υψηλό αριθμό εμβολιασμένων και ανθρώπων που έχουν αποκτήσει φυσική ανοσία.
Οι πρώτοι
Σε αυτά τα κράτη συμπεριλαμβάνουν τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Πορτογαλία και την Ινδία, αν και προειδοποιούν ότι ο κορωνοϊός παραμένει ένας αρκετά απρόβλεπτος ιός που μεταλλάσσεται διαρκώς καθώς εξαπλώνεται σε ανεμβολίαστους πληθυσμούς.
Συνεπώς, κανείς δεν θα μπορούσε να αποκλείσει ένα «σενάριο καταστροφής», βάσει του οποίου ο ιός θα καταφέρει να διαφύγει της ανοσίας που θα έχει επιτευχθεί, αν και το βασικό σενάριο θέλει τα περισσότερα κράτη να έχουν αφήσει πίσω τους τα χειρότερα σχετικά με την πανδημία από την ερχόμενη χρονιά.
«Πιστεύουμε ότι στο διάστημα από τώρα έως τα τέλη του 2022, θα καταφέρουμε να ελέγξουμε τον ιό, και να μειώσουμε σημαντικά τις σοβαρές νοσήσεις και τους θανάτους» αναφέρει η Maria Van Kerkhove, επικεφαλής επιδημιολόγος του ΠΟΥ.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, και με τα επιδημιολογικά μοντέλα που έχουν αναπτύξει ειδικοί επιστήμονες για την πορεία του ιού τους επόμενους 18 μήνες, εκτιμάται πως έως τα τέλη του 2022, το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού θα έχει εμβολιαστεί.
«Εάν πετύχουμε αυτόν τον στόχο, τότε θα είμαστε σε μια πολύ, πολύ διαφορετική κατάσταση επιδημιολογικά» τονίζει η Van Kerkhove, η οποία ωστόσο εκφράζει την ανησυχία της για τα κράτη που αίρουν πρόωρα τα περιοριστικά μέτρα.
Οι εξαιρέσεις
Βάσει του τελευταίου report του ΠΟΥ, σε όλες σχεδόν τις περιοχές του πλανήτη, καταγράφεται μείωση των κρουσμάτων και των θανάτων λόγω covid σε σχέση με τον περασμένο Αύγουστο.
Εξαίρεση σε αυτή τη διεθνή τάση, αποτελεί η Ευρώπη, όπου η μετάλλαξη Delta εξακολουθεί να προκαλεί χάος στα συστήματα υγείας κυρίως σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, όπως είναι η Ρωσία και η Ρουμανία, ή σε περιοχές όπου έχουν αρθεί τα περιοριστικά μέτρα.
Αύξηση μολύνσεων λόγω της Delta καταγράφεται και σε Σιγκαπούρη και Κίνα, οι οποίες αν και έχουν υψηλά ποσοστά εμβολιασμού, δεν έχουν υψηλό αριθμό ανθρώπων που έχουν μολυνθεί με τον ιό, λόγω των περιοριστικών μέτρων.
Η μετάβαση και οι ΗΠΑ
«Η μετάβαση θα είναι διαφορετική από κράτος σε κράτος, καθώς αυτή εξαρτάται από την ανοσία του πληθυσμού λόγω της φυσικής νόσησης και προφανώς από την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού που διαφέρει από νομό σε νομό, και από χώρα σε χώρα» τονίζει ο Marc Lipsitch, επιδημιολόγος στο Harvard.
Πολλοί ειδικοί υποστηρίζουν πως το κύμα της παράλλαξης Delta στις ΗΠΑ θα ολοκληρωθεί αυτόν τον μήνα και ότι αυτό θα είναι το τελευταίο μεγάλο κύμα που θα πλήξει την χώρα.
«Περνάμε από τη φάση της πανδημίας στην πιο ενδημική φάση αυτού του ιού, όπου αυτός ο ιός γίνεται απλώς μια επίμονη απειλή εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες» αναφέρει ο Scott Gottlieb, πρώην επίτροπος της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ.
Από την πλευρά του ο Chris Murray από το πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον εκτιμά και αυτός ότι το κύμα Delta θα τελειώσει τον Νοέμβριο.
«Θα πάμε σε μια πιο μέτρια αύξηση κρουσμάτων τον χειμώνα.
Εάν δεν υπάρξει κάποια νέα μεγάλη παράλλαξη, τότε η covid θα αρχίσει να εξαφανίζεται από τον Απρίλιο» υποστηρίζει ο Chris Murray.
Η περίπτωση του Ηνωμένου Βασιλείου
Ακόμα όμως και στις περιπτώσεις όπου τα κρούσματα αυξάνονται λόγω της άρσης των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία, όπως είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, τα εμβόλια φαίνεται να κρατούν τους ασθενείς με covid μακριά από τα νοσοκομεία.
Σύμφωνα με τον Neil Ferguson, επιδημιολόγο από το Imperial College του Λονδίνου «το μεγαλύτερο μέρος της πανδημίας ως έκτακτης κατάστασης είναι πίσω μας».
Η εξέλιξη
Οι επιστήμονες πάντως εκτιμούν πως η covid θα εξακολουθήσει να προκαλεί σοβαρές νοσήσεις και θανάτους και τα επόμενα χρόνια, όπως άλλωστε συμβαίνει με πολλές ενδημικές ασθένειες, όπως η ελονοσία.
«Το ότι θα καταστεί ενδημική ασθένεια δεν σημαίνει ότι είναι κάτι καλό» αναφέρει χαρακτηριστικά η Van Kerkhove, τη στιγμή που πολλοί ειδικοί εκτιμούν πως ο ιός τελικά θα συμπεριφέρεται περισσότερο σαν την ιλαρά, όπου θα προκαλεί εξάρσεις σε πληθυσμούς, των οποίων η εμβολιαστική κάλυψη είναι χαμηλή.
Άλλοι υποστηρίζουν ότι η covid19 θα εξελιχθεί σε μια εποχική αναπνευστική νόσο όπως είναι η γρίπη ή ότι θα γίνει λιγότερο θανατηφόρα, επηρεάζοντας κυρίως τα παιδιά, αν και αναφέρεται πως αυτό θα χρειαστεί δεκαετίες.
Βάσει των εκτιμήσεων του Neil Ferguson από το Imperial College του Λονδίνου, τα επόμενα 2 με 5 χρόνια αναμένονται στη Μεγάλη Βρετανία θάνατοι άνω του μέσου όρου εξαιτίας αναπνευστικών νόσων, αν και σε κάθε περίπτωση θεωρείται απίθανο να προκληθεί ασφυξία στο σύστημα υγείας ή να χρειαστεί να επιβληθούν και πάλι μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.
«Θα είναι μια σταδιακή εξέλιξη.
Θα το αντιμετωπίζουμε ως έναν πιο επίμονο ιό» αναφέρει ο Ferguson.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών