Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προειδοποιεί για τα προβληματικά δάνεια η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας

Προειδοποιεί για τα προβληματικά δάνεια η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας
Προειδοποιήσεις για την πορεία των προβληματικών δανείων στις κινεζικές τράπεζες, έκανε η Κεντρική Τράπεζα της χώρας, επισημαίνοντας ότι ο κλάδος της χώρας θα πρέπει να δημιουργήσει σημαντικές “άμυνες” ώστε να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενες απώλειες που μπορεί να προκύψουν.
Σύμφωνα με έκθεση της People's Bank of China σε περίπτωση που οι απώλειες από προβληματικά δάνεια ξεπεράσουν τα αναμενόμενα και κρίνουν την χρηματοπιστωτική σταθερότητα της χώρας, τότε θα δρομολογηθούν δομικές αναδιαρθρώσεις και μεταρρυθμίσεις ώστε να ενισχυθεί η αντοχή του συστήματος. Μάλιστα, η έκθεση δεν αφήνει απέξω και τα προβλήματα που μπορεί να δημιουργηθούν στην περίπτωση “φούσκας” σε κάποιο κλάδο της οικονομίας ή σε περίπτωση αυξημένου πληθωρισμού.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι πριν από μερικές ημέρες, ο πρόεδρος της Κίνας, Γ. Τζιανμπάο, είχε αναφέρει ότι το κινεζικό σχέδιο ανάκαμψης, ύψους άνω των 400 δισεκατομμυρίων ευρώ, συνοδεύθηκε και από ένα τεράστιο άνοιγμα των πιστώσεων, κάτι που, όπως παραδέχθηκε περικλείει κινδύνους.
Σημειώνεται ότι η ισοτιμία του γουάν συνεχίζει να αποτελεί θέμα τριβής στις σινο-αμερικανικές σχέσεις, ενώ και τα χρηματιστήρια της Κίνας δέχονται τις τελευταίες ημέρες πτωτικές πιέσεις εξαιτίας των εκτιμήσεων ότι η Κεντρική Τράπεζα της χώρας θα προχωρήσει σε άνοδο των επιτοκίων και αύξησης του δείκτη της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών για να περιορίσουν τα δάνεια.
Αναφορικά με την παγκόσμια οικονομία, η έκθεση της PBOC ανέφερε ότι ο κίνδυνος για την πορεία του χρέους δεν θα “κοπάσει” εάν δεν καταφέρουν οι κυβερνήσεις να θέσουν υπό έλεγχο τα ελλείμματα τους. Μάλιστα θεωρεί ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν χαμηλά για μεγάλη χρονική περίοδο για πολλές χώρες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης