Ανεξέλεγκτη είναι η επιδημία του κορωνοϊού στη Γερμανία όπου καθημερινά καταγράφονται νέα ρεκόρ όσον αφορά τα κρούσματα και τους θανάτους.
Αν και έχουν ληφθεί ιδιαίτερα αυστηρά περιοριστικά μέτρα και εξετάζεται ακόμα και το σενάριο να καταστούν υποχρεωτικοί οι εμβολιασμοί, η νέα κυβέρνηση με καγκελάριο τον Olaf Scholz απέρριψε την εισήγηση της Angela Merkel για την επιβολή lockdown διάρκειας δύο εβδομάδων.
Ωστόσο, παραμένει ερωτηματικό το κατά πόσο αυτό το κατηγορηματικό «όχι» της νέας κυβέρνησης θα διατηρηθεί, καθώς η διασπορά του ιού είναι τεράστια στη Γερμανία και ήδη πολλοί επιστήμονες επισημαίνουν πως δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να αναχαιτιστεί η πανδημία..
Είναι χαρακτηριστικό πως το προηγούμενο 24ωρο η Γερμανία ξεπέρασε το τραγικό ορόσημο των 100.000 θανάτων (αναφέρθηκαν άλλοι 351 νεκροί) και έφτασε στους 100.019 ενώ καταγράφηκε και νέο ρεκόρ κρουσμάτων και συγκεκριμένα 75.961 νέες μολύνσεις, αριθμός που δεν έχει προηγούμενο από την έναρξη της πανδημίας.
Την ίδια στιγμή, τα νοσοκομεία είναι σε εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση ενώ σε ορισμένα κρατίδια είναι σε «οξεία υπερφόρτωση», κάτι που καθιστά αναγκαία τη διακομιδή ασθενών σε άλλα κρατίδια.
Σε δύσκολη θέση ο Scholz
Κατά την παρουσίαση του προγράμματος της νέας κυβέρνησης SPD, Πρασίνων και FDP ο νέος καγκελάριος Olaf Scholz απέρριψε την εισήγηση της Merkel να επιβληθεί νέο lockdown 14 ημερών.
Ωστόσο, o Scholz υποστήριξε ότι η αντιμετώπιση της πανδημίας είναι ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα εσωτερικής πολιτικής της Γερμανίας, κάτι που αναμένεται να δοκιμάσει τη νέα κυβέρνηση από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων της τον ερχόμενο Δεκέμβριο.
«Η κατάσταση είναι σοβαρή» είπε ο Scholz, ο οποίος δεσμεύτηκε να κάνει τα πάντα για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης.
Η νέα κυβέρνηση τάσσεται υπέρ της διεύρυνσης της χρήσης του υγειονομικού πάσου, ειδικά στις συγκοινωνίες, και την επιβολή περιορισμών στους ανεμβολίαστους, για παράδειγμα όσον αφορά την πρόσβασή τους σε χώρους που υποδέχονται κοινό.
Επιπλέον, όπως είπε ο Scholz θα «μελετήσει» την ενδεχόμενη «επέκταση» του υποχρεωτικού εμβολιασμού, που ήδη ισχύει στον στρατό και προσεχώς θα είναι επιβεβλημένος για τους υγειονομικούς.
Εκτιμάται πως περίπου το 69% του πληθυσμού της Γερμανίας έχει εμβολιαστεί πλήρως, ποσοστό που είναι αρκετά χαμηλότερο σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Σε ισχύ νέοι, αυστηροί περιορισμοί
Σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η διασπορά του ιού, σε ισχύ τέθηκαν από χθες Τετάρτη 24/11 νέα περιοριστικά μέτρα, όπως η επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης ή αρνητικό rapid test προκειμένου οι πολίτες να μπορούν να χρησιμοποιούν τις αστικές συγκοινωνίες, κάτι που επίσης απαιτείται για όσους θέλουν να έχουν πρόσβαση σε κλειστούς χώρους, όπως σε μπαρ, εστιατόρια και χώρους διασκέδασης και ψυχαγωγίας.
Παράλληλα συστήνεται η ενίσχυση της τηλεργασίας όπου αυτό είναι δυνατό, ενώ είναι υποχρεωτικό το καθημερινό testing σε εργαζόμενους και επισκέπτες σε γηροκομεία, ανεξάρτητα από το εάν αυτοί είναι εμβολιασμένοι ή όχι.
Ωστόσο, υπάρχουν και κρατίδια που επιβάλλουν ακόμα πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα.
Για παράδειγμα στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας, η είσοδος σε κλαμπ, μπαρ και σε εκδηλώσεις του καρναβαλιού επιτρέπεται μόνο σε όσους διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης και εφόσον αυτοί προσκομίσουν και αρνητικό rapid test.
Υποχρεωτικός ο εμβολιασμός;
Παρόλο αυτά ο υπουργός Υγείας, Jens Spahn υποστήριξε πως ακόμα και αυτά τα νέα μέτρα δεν είναι αρκετά για να περιοριστεί η διασπορά του ιού, τη στιγμή που ολοένα και περισσότεροι πολιτικοί τάσσονται υπέρ της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών.
«Ο κορωνοϊός δεν πρόκειται να φύγει.
Είτε θα πηγαίνουμε από κύμα σε κύμα, επιβάλλοντας κάθε φορά νέους περιορισμούς είτε θα καταφέρουμε να αυξήσουμε τον αριθμό των εμβολιασμένων» υποστήριξε ο κυβερνήτης του κρατιδίου της Έσσης, Volker Bouffier.
Ο Spahn είπε πως πρέπει να αυξηθεί ο αριθμός των δημόσιων χώρων που θα δέχονται μόνο εμβολιασμένους ή νοσήσαντες, με την υποχρέωση επίδειξης αρνητικού τεστ, αν και οι αποφάσεις για τα περιοριστικά μέτρα είναι ευθύνη των κρατιδίων.
Ενδεικτική άλλωστε της δραματικής κατάστασης που επικρατεί στη Γερμανία, είναι η πρόσφατη τοποθέτηση του Spahn ότι «στα τέλη του χειμώνα οι Γερμανοί θα είναι είτε εμβολιασμένοι είτε θα έχουν νοσήσει είτε θα έχουν πεθάνει».
Οι πλέον πληγείσες περιοχές
Οι πλέον πληγείσες περιοχές της Γερμανίας είναι αυτές που βρίσκονται στα ανατολικά και νοτιοανατολικά της χώρας και συγκεκριμένα τα κρατίδια της Σαξωνίας και της Θουριγγίας, τα οποία παρουσιάζουν αναλογικά και τα υψηλότερα ποσοστά κρουσμάτων.
Μάλιστα, στη Σαξωνία καταγράφεται και ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης, καθώς έχει εμβολιαστεί πλήρως μόλις το 57,7% του πληθυσμού, όταν ο εθνικός μέσος όρος είναι στο 68%.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σε Βαυαρία και Σαξωνία ακυρώθηκαν οι περισσότερες χριστουγεννιάτικες αγορές ενώ στο κρατίδιο του Βρανδεμβούργου αποφασίστηκε τα παιδιά να σταματήσουν τρεις ημέρες νωρίτερα το σχολείο ενόψει των Χριστουγέννων.
Εισήγηση ειδικών για lockdown
Μέτρα lockdown - και για τους εμβολιασμένους – ζήτησε πριν από λίγες ημέρες και ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου «Robert Koch» Lottar Wieller , ο οποίος προειδοποίησε ότι ο Κανόνας 2G (πρόσβασης για εμβολιασμένους και ιαθέντες) δεν επαρκεί πλέον για την ανάσχεση του τέταρτου κύματος της πανδημίας.
«Εάν σε μία μέρα μολυνθούν 50.000 άτομα, 400 από αυτά θα πεθάνουν», τόνισε ο κ. Wieller μιλώντας στην εφημερίδα «Die Zeit», επισημαίνοντας ότι «όλα όσα κάνουμε σήμερα θα έχουν αποτέλεσμα μόνο σε δύο ή τρεις εβδομάδες».
Ο Κανόνας 2G, ο οποίος αποτελεί σε αυτή τη φάση βασικό εργαλείο της στρατηγικής πολλών κρατιδιακών κυβερνήσεων, «είναι σημαντικός, αλλά στην τρέχουσα κατάσταση, αυτό δυστυχώς δεν είναι αρκετό», τονίζει ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου «Robert Koch» και ζητά να περιοριστούν οι επαφές, να ακυρωθούν μεγάλες εκδηλώσεις, να διευκολυνθεί η εργασία από το σπίτι, να μειωθεί ο αριθμός των θεατών στα διάφορα θεάματα και κυρίως να κλείσουν τελείως οι «εστίες» μόλυνσης, όπως τα μπαρ και τα κλαμπ.
Ο κ. Wieller εξήγησε ακόμη ότι ο αριθμός των ανεμβολίαστων ανέρχεται στη Γερμανία σε περίπου 15 εκατομμύρια και η κινητικότητα είναι πλέον πολύ μεγαλύτερη από ό,τι πέρυσι.
Έτσι ο κορωνοϊός εξαπλώνεται πολύ γρήγορα.
«Συμπεραίνουμε λοιπόν ότι τα τρέχοντα δεδομένα σχετικά με τον αριθμό των κρουσμάτων είναι ελλιπή και ότι ο πραγματικός αριθμός κρουσμάτων είναι κατά πολύ μεγαλύτερος», αναφέρει.
Σε ό,τι αφορά τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, ο κ. Wieller υποστηρίζει ότι «κάτι τέτοιο δεν θα ήταν το σωστό μέτρο», αλλά παραπέμπει ταυτόχρονα και στη σύσταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ότι «εφόσον έχουν δοκιμαστεί όλα και ένα μέρος του πληθυσμού εξακολουθεί να μη θέλει να εμβολιαστεί, τότε δεν πρέπει να αποκλειστεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός». Αυτή την άποψη την συμμερίζομαι κι εγώ, καταλήγει ο επικεφαλής του «Robert Koch».
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών