Συναγερμός έχει σημάνει και στην Ελλάδα λόγω της μετάλλαξης Omicron ενώ ήδη η πανδημία προκαλεί καθημερινές απώλειες δεκάδων ανθρώπων.
Ήδη έχουν ληφθεί έκτακτα μέτρα στις πύλες εισόδου της χώρας ενώ σε προληπτική καραντίνα τέθηκαν πέντε Έλληνες ναυτικοί που έφτασαν στην Ελλάδα από χώρες της Αφρικής, δύο από τη Ζιμπάμπουε και τρεις από τη Νότια Αφρική.
Δεδομένου όμως ότι η μετάλλαξη της Μποτσουάνα βρίσκεται ήδη στην Ευρώπη (εντοπίστηκαν κρούσματα σε Βρετανία και Βέλγιο), θεωρείται αμφίβολο εάν τα νέα μέτρα θα λύσουν το πρόβλημα...
Και όλα αυτά, τη στιγμή που η διασπορά του κορωνοϊού στην Ελλάδα είναι τεράστια με δεκάδες θανάτους και χιλιάδες κρούσματα σε καθημερινή βάση, τους διασωληνωμένους να υπερβαίνουν πλέον τους 640, ενώ δεν λείπουν και οι φωνές για άμεση λήψη αυστηρότερων μέτρων, όπως το κλείσιμο των σχολείων για δύο εβδομάδες, μάσκες παντού και για τους ανεμβολίαστους lockdown παντού, αλλά και οι προβλέψεις για 20.000 νεκρούς μέχρι τα Χριστούγεννα.
Πάντως, για απότομη αποκλιμάκωση των επιδημιολογικών δεικτών από τα μέσα του Δεκεμβρίου έκανε λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στ. Πέτσας, αποκλείοντας το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων.
«Μπορεί να είναι εξαιρετικά μεταδοτική, ναι, αλλά μέχρι στιγμής οι περιπτώσεις που βλέπουμε είναι εξαιρετικά ήπιες», σημειώνει για την Omicron ο Hλίας Μόσιαλος.
Νέος επιδημιολογικός συναγερμός έχει σημάνει στη Θεσσαλονίκη, καθώς τα λύματα δείχνουν αύξηση του ιικού φορτίου κατά 32%.
Σε καραντίνα πέντε Έλληνες ναυτικοί
Συναγερμός έχει σημάνει και στην Ελλάδα για τη μετάλλαξη Omicron, με τη χώρα μας να έχει λάβει έκτακτα μέτρα στις πύλες εισόδου.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ταξίδεψαν στο Ντουμπάι και από εκεί πήραν άλλη πτήση για την Αθήνα.
Στο πλαίσιο των ελέγχων που γίνονται στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», απομονώθηκαν και μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχείο του Παλαιού Φαλήρου.
Θα τεθούν σε δεκαήμερη καραντίνα και θα υποβληθούν στους απαραίτητους εργαστηριακούς ελέγχους για κορωνοϊό.
Τα αποτελέσματα των τεστ στα οποία θα υποβληθούν θα γίνουν γνωστά την Κυριακή ή τη Δευτέρα.
Μόσιαλος: Ήπια ασθένεια φαίνεται να προκαλεί η Omicron
Ήπια ασθένεια φαίνεται να προκαλεί η αφρικανική παραλλαγή Omicron του κορωνοϊού, με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία, αναφέρει με ανάρτησή του στο Facebook ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE) και του Κολλεγίου Imperial, Ηλίας Μόσιαλος.
«Μπορεί να είναι εξαιρετικά μεταδοτική, ναι, αλλά μέχρι στιγμής οι περιπτώσεις που βλέπουμε είναι εξαιρετικά ήπιες», σημειώνει μεταξύ άλλων ο κ. Μόσιαλος.
Ολόκληρη η ανάρτησή του έχει ως εξής:
«Έγραφα εχθές πως έχουμε προφανώς πολλά αναπάντητα ερωτήματα και μεταξύ αυτών είναι το κατά πόσο η νέα παραλλαγή Όμικρον, αλλάζει την κλινική εικόνα και τη συμπτωματολογία και κυρίως εάν καθιστά τη νόσο σοβαρότερη.
H δρ Angelique Coetzee, πρόεδρος τού Νοτιοαφρικανικού Ιατρικού Συλλόγου, σε δηλώσεις της ανέφερε πως από όσα γνωρίζουν ώς τώρα, η παραλλαγή Όμικρον προκαλεί ήπια ασθένεια.
Πιο αναλυτικά, είπε πως τα συμπτώματα φαίνεται να διαρκούν 1-2 ημέρες και είναι κυρίως κούραση και μυαλγίες και κάποιες φορές συνοδεύονται από βήχα.
Επίσης, από όσους κόλλησαν, κανείς δεν έχει χάσει την όσφρηση ή τη γεύση του και κάποιοι έχουν ήδη επιστρέψει στο σπίτι τους.
Επίσης, σχολιάζοντας την κατάσταση στα νοσοκομεία, ανέφερε πως δεν αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο φόρτο λόγω εισαγωγών από φορείς της παραλλαγής Όμικρον.
Ανέφερε επίσης, πως θα πρέπει να περιμένουμε κάποιες εβδομάδες για περισσότερα στοιχεία για τη μεταδοτικότητα.
Κυρίως για να δούμε τι κλινική εικόνα παρουσιάζουν οι ανεμβολίαστοι».
«Ανησυχούμε και παρακολουθούμε»
«Συμφωνώ», καταλήγει ο κ. Μόσιαλος, «με την ήπια και εμπεριστατωμένη της τοποθέτηση στο πρακτορείο Sputnik:
"Μπορεί να είναι εξαιρετικά μεταδοτικό, ναι, αλλά μέχρι στιγμής οι περιπτώσεις που βλέπουμε είναι εξαιρετικά ήπιες.
Ίσως σε δύο εβδομάδες από τώρα να έχω διαφορετική γνώμη, αλλά αυτό είναι που βλέπουμε τώρα.
Άρα ανησυχούμε σοβαρά; Όχι. Ανησυχούμε και παρακολουθούμε τι συμβαίνει"».
Επιδημιολογικός συναγερμός στη Θεσσαλονίκη
Ακόμη πιο ανησυχητική προδιαγράφεται η επιδημιολογική κατάσταση στη Θεσσαλονίκη, καθώς ο ιός συνεχίζει να διασπείρεται σε ολόκληρη την πόλη.
Το υψηλό επίπεδο διασποράς του SARS-CoV-2 στη Θεσσαλονίκη αποτυπώνουν και οι τελευταίες μετρήσεις της εβδομάδας στα αστικά απόβλητα, σύμφωνα με την έρευνα που διεξάγει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου του ΕΟΔΥ.
Όπως φαίνεται στα παρακάτω διαγράμματα, συνεχίζεται η ήπια αυξητική τάση των προηγούμενων ημερών και την Πέμπτη 25/11 μετρήθηκε νέα υψηλότερη τιμή ιικού φορτίου από την αρχή της πανδημίας.
Συγκεκριμένα, στα δείγματα που λαμβάνονται καθημερινά στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης, αναφορικά με τις εξορθολογισμένες τιμές σχετικής έκκρισης ιικού φορτίου, η μέση τιμή των δύο πιο πρόσφατων μετρήσεων, δηλαδή της Τετάρτης 24/11 και της Πέμπτης 25/11 είναι:
• Οριακά σταθερή (+10%) σε σχέση με τη μέση τιμή των δύο αμέσως προηγούμενων μετρήσεων της Δευτέρας 22/11 και της Τρίτης 23/11.
• Αυξημένη (+32%) σε σχέση με την μέση τιμή της προηγούμενης Τετάρτης 17/11 και Πέμπτης 18/11
Η μεθοδολογία αποτίμησης του κορωνοϊού στα αστικά απόβλητα, που ανέπτυξε η ομάδα του ΑΠΘ, εξορθολογίζει τις μετρήσεις συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού με βάση 24 περιβαλλοντικούς παράγοντες, που δύνανται να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων.
Πέτσας: Καμία σκέψη για νέα μέτρα και lockdown – Μέσα Δεκεμβρίου απότομη αποκλιμάκωση των επιδημιολογικών δεικτών
Δεν υπάρχει καμιά σκέψη για νέα μέτρα και για κανένα lockdown, ξεκαθάρισε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, ο οποίος συνοδεύει τον πρωθυπουργό, Κ. Μητσοτάκη, σε περιοχές της Μακεδονίας και της Ηπείρου.
Ο κ. Πέτσας μιλώντας στον ΑΝΤ1 τόνισε ότι τα νέα μέτρα δείχνουν να φέρνουν αποτελέσματα, αφενός με την σταθεροποίηση των επιδημιολογικών δεδομένων και με αφετέρου με την αύξηση των ραντεβού για εμβολιασμούς.
Ο ίδιος εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της πανδημίας, εκτιμώντας ότι από τα μέσα Δεκεμβρίου θα υπάρξει απότομη αποκλιμάκωση των επιδημιολογικών δεικτών.
Τζανάκης: Ίσως ξεπεράσουν τους 20.000 οι νεκροί μέχρι τα Χριστούγεννα – Δεν ξέρουμε ακόμα τι κρύβει η μετάλλαξη Omicron
Στην πρόβλεψη ότι μέχρι τα Χριστούγεννα οι νεκροί λόγω πανδημίας στη χώρα μπορεί και να ξεπεράσουν τους 20.000 νεκρούς, προχώρησε ο καθηγητής πνευμονολογίας στο πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκος Τζανάκης.
Ο κ. Τζανάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ ανέφερε ότι «για τις επόμενες δύο εβδομάδες, μπορεί και τρεις, εκτιμώ ότι θα συνεχίσουμε με αυτό τον αριθμό νεκρών. Ελπίζω να μη δούμε πολλές φορές να ξεπερνάμε τους 100. Οι μέσοι όροι είναι γύρω στο 75-80 που σημαίνει ότι μέχρι τα Χριστούγεννα να φτάσουμε, ίσως και να υπερβούμε, τους 20.000 νεκρούς».
Υπογράμμισε ότι όσο μικρότερη είναι η εμβολιαστική κάλυψη, ειδικά στους πολίτες άνω των 60 ετών, τόσο μεγαλύτερη είναι και η νοσηρότητα.
Ο ίδιος παρουσίασε στοιχεία ανά περιοχή, σημειώνοντας ότι η Κεντρική Μακεδονία με ποσοστό εμβολιασμών 66% στους άνω των 60, στις 20 Νοεμβρίου κατέγραφε 1.800 νεκρούς ανά εκατομμύριο κατοίκων σε σχέση με τους 600 που έχει η Κρήτη, ενώ η Αθήνα έχει χαμηλό αριθμό θανάτων, λόγω της μεγάλης εμβολιαστικής κάλυψης στις πιο μεγάλες ηλικίες.
Για μετάλλαξη Omicron
Αναφορικά με τη μετάλλαξη Omicron ο κ. Τζανάκης τόνισε πως είναι μια εξέλιξη που πρέπει να ανησυχεί τους ειδικούς και τους οργανισμούς υγείας, ενώ χαρακτήρισε αδικαιολόγητο τον πανικό που έχει προκύψει στον απλό κόσμο, στις αγορές και στις οικονομίες των χωρών.
Όπως είπε, «δεν ξέρουμε ακόμα τι κρύβει, αλλά πρέπει να απασχολεί τις υγειονομικές αρχές και τις κυβερνήσεις που πρέπει να πάρουν μέτρα κυρίως στα αεροδρόμια, ώστε να εξετάζεται ο καθένας που μπαίνει από αυτές τις χώρες, έτσι ώστε αν όντως αυτή η μετάλλαξη είναι ιδιαίτερη.
Δεν γνωρίζουμε αν είναι πιο νοσογόνος και πιο θανατηφόρα και αν καλύπτεται με τα εμβόλια. Μπορεί να μην είναι έτσι τα πράγματα, μπορεί να είναι πιο ήπια.
Ο κόσμος πρέπει να ασχολείται με το στέλεχος Delta που αλωνίζει στην Ελλάδα».
Καπραβέλος: Να ληφθούν άμεσα μέτρα – Κλείσιμο σχολείων για 10 μέρες, μάσκες παντού, lockdown παντού για ανεμβολίαστους
Τον κώδωνα του κινδύνου για την πανδημία κρούει ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος, ζητώντας άμεσα να ληφθούν αυστηρότερα μέτρα, όπως το κλείσιμο των σχολείων για δύο εβδομάδες, μάσκες παντού και lockdown παντού για τους ανεμβολίαστους, προκειμένου να αναχαιτιστεί η διασπορά του ιού.
Όπως ανέφερε ο κ. Καπραβέλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ , η πολιτεία έχασε το στοίχημα και τα μέτρα που έχουν ληφθεί είναι «διστακτικά».
Υπογράμμισε ότι χρειάζονται επειγόντως παρεμβάσεις για να μπορέσουμε να κάνουμε Χριστούγεννα.
Όπως είπε, «η Θεσσαλονίκη θέλει άμεσα μέτρα. Η στρατηγική που επιλέχτηκε, επιβάλλει στην έξαρση της πανδημίας, μέτρα, όπως κλείσιμο σχολείων για 10 μέρες, γήπεδα χωρίς θεατές, μάσκες παντού, lockdown παντού για τους ανεμβολίαστους. Δεν γίνεται να έρχονται 70 ασθενείς σε απελπιστική κατάσταση, εμείς να τρίβουμε τα χέρια μας και η πολιτεία να μετρά τις νεκροφόρες. Πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα και όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί να αναλάβουν τις ευθύνες τους».
Βατόπουλος και εξαδάκτυλος για μέτρα και μετάλλαξη Omicron
Είναι πολύ ρευστή η κατάσταση ακόμη για να βγάλουμε συμπεράσματα σε ό,τι αφορά τη μετάλλαξη Omicron, ανέφερε ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκ. Βατόπουλος.
Ο κ. Βατόπουλος μιλώντας στον ΑΝΤ1 ανέφερε πως οι φόβοι που υπάρχουν εστιάζονται αρχικά στο ότι τα πρώτα στοιχεία συνηγορούν πως μπορεί να έχει πολύ υψηλή μεταδοτικότητα, όπως οι παραλλαγές Alpha και Delta.
Κληθείς να απαντήσει στο κατά πόσο μας προστατεύουν τα υπάρχοντα εμβόλια από τη νέα μετάλλαξη, ανέφερε ότι αυτό θα το διαπιστώσουμε στις μελέτες που θα γίνουν σε εργαστηριακό επίπεδο, αλλά και στην πράξη όταν θα δούμε αν θα νοσήσουν όσοι έχουν περάσει ήδη την ασθένεια.
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθ. Εξαδάκτυλος, ανέφερε ότι οι επιπτώσεις της νέα μετάλλαξης θα φανούν στη χώρα μας γύρω στα μέσα του Ιανουαρίου.
Περί μέτρων
«Ποτέ με λες ποτέ» είπε ο κ. Βατόπουλος σχετικά με το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων και ενός νέου lockdown, εξηγώντας πως είναι απόλυτα κατανοητή η θέση της Πολιτείας που αποκλείει την εφαρμογή ενός lockdown, αλλά τα πράγματα είναι διαφορετικά αν το βλέπουμε από την σκοπιά της Δημόσιας Υγείας.
Ο κ. Εξαδάκτυλος ανέφερε ότι θα πρέπει να προσαρμοστούμε σε ένα μείγμα μέτρων που να είναι εφαρμόσιμα, προσθέτοντας ότι η κοινωνία είναι κουρασμένη και αυτά τα μέτρα θα πρέπει να είναι κοντά στην κανονικότητα και κάπου στη μέση, ούτε δηλαδή απουσία μέτρων, αλλά ούτε και lockdown.
Σε ισχύ τα έκτακτα μέτρα για την Αφρική
Έπειτα και κατόπιν σχετικής εισήγησης των εμπειρογνωμόνων, η κυβέρνηση προχώρησε στη λήψη νέων μέτρων προστασίας αναφορικά με τις πτήσεις από εννέα χώρες της Αφρικής (Νότια Αφρική, Μποτσουάνα, Ναμίμπια, Λεσότο, Ζιμπάμπουε, Μοζαμβίκη, Εσουατίνι, Ζάμπια, Μαλάουι) τα οποία ισχύουν από το Σάββατο 27 Νοεμβρίου και ώρα 06.00 π.μ. και προβλέπουν:
- είσοδο στη χώρα αποκλειστικά για Έλληνες υπηκόους και άλλους υπηκόους μόνο για απολύτως απαραίτητες (essential) μετακινήσεις με την προϋπόθεση μοριακού ελέγχου (PCR) 72 ωρών ανεξαρτήτως της εμβολιαστικής τους κατάστασης
- απαραίτητη άδεια από τις κατά τόπους Πρεσβείες, Προξενεία και Προξενικές Αρχές άλλων χωρών, που εκπροσωπούν τη χώρα μας σε περίπτωση απουσίας Ελληνικής Πρεσβείας
- καθολικό έλεγχο με ταχύ αντιγονικό τεστ (Rapid Antigen Test) κατά την είσοδο στη χώρα
μετά την άφιξη, απομόνωση για δέκα ημέρες σε ξενοδοχεία καραντίνας και επανέλεγχο μετά τη λήξη της καραντίνας με την προϋπόθεση αρνητικού μοριακού ελέγχου (PCR τεστ).
ΕΟΔΥ: 5.870 κρούσματα και 82 θάνατοι στις 27/11/2021
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε το Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2021, 5.870 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου Covid, εκ των οποίων12 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 920.683 (ημερήσια μεταβολή +0.6%), εκ των οποίων 50.6% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 109 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.740 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με Covid είναι 82, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 17.861 νεκροί.
Το 95.4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Στους 641 οι διασωληνωμένοι
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 641 (59.8% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη.
To 81.1% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 518 (80.81%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 123 (19.19%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.493 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 451 (ημερήσια μεταβολή -6.63%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 446 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 38 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
ΕΟΔΥ: 1.624 κρούσματα στην Αττική και 1.019 στη Θεσσαλονίκη
Σε υψηλά επίπεδα παραμένουν και το Σάββατο (27/11) τα κρούσματα στην Αττική καθώς στο Λεκανοπέδιο εντοπίζονται 1.624 νέα σε σύνολο 5.870 νέων μολύνσεων που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ σε όλη τη χώρα.
Στο «κόκκινο» παραμένει και η Θεσσαλονίκη με 1.019 νέες μολύνσεις.
Τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων καταγράφεται επίσης σε: Αχαΐα (220), Λάρισα (172), Ηρακλείου (157), Μαγνησία (143), Έβρου (135), Κοζάνη (129), Σέρρες (125), Φθιώτιδα (122), Αιτωλοακαρνανία (110), Πέλλα (109).
Αναλυτικά τα κρούσματα στις περιφερειακές ενότητες της Αττικής:
Ανατολική Αττική: 210 κρούσματα
Βόρειος Τομέας Αθηνών: 215 κρούσματα
Δυτική Αττική: 79 κρούσματα
Δυτικός Τομέας Αθηνών: 221 κρούσματα
Κεντρικός Τομέας Αθηνών: 483 κρούσματα
Nήσων: 30 κρούσματα
Νότιος Τομέας Αθηνών: 169 κρούσματα
Πειραιώς: 217 κρούσματα
Η κατανομή των νέων κρουσμάτων σε όλη τη χώρα:
Σχόλια αναγνωστών