Τα άτομα που ανάρρωσαν από τον Covid διατρέχουν μικρό κίνδυνο να προσβληθούν ξανά από τη νόσο, σύμφωνα με νέα μελέτη.
Ερευνητές στο Κατάρ εξέτασαν μια ομάδα περισσότερων από 353.000 ατόμων χρησιμοποιώντας εθνικές βάσεις δεδομένων που περιέχουν πληροφορίες για ασθενείς με επιβεβαιωμένες λοιμώξεις.
Ο πληθυσμός που μελετήθηκε προσβλήθηκε από τον Covid μεταξύ 28 Φεβρουαρίου 2020 και 28 Απριλίου 2021.
Οι επαναμολύνσεις υπολογίστηκαν από το εάν ένα άτομο ήταν θετικό τουλάχιστον 90 ημέρες μετά την πρώτη του μόλυνση.
Μόλις το 0,4% επαναμολύνθηκε
Μετά τον αποκλεισμό περίπου 87.500 ατόμων με ιστορικό εμβολιασμού, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι είχαν ανοσία από την ανάρρωσή τους από τον Covid είχαν μικρό κίνδυνο επαναμόλυνσης και σοβαρής νόσησης.
Εντοπίστηκαν μόλις 1.304 επαναμολύνσεις.
Αυτό σημαίνει ότι μόλις το 0,4% των ατόμων με φυσική ανοσία και χωρίς ιστορικό εμβολιασμού προσβλήθηκαν από Covid για δεύτερη φορά.
Δεν καταγράφηκαν θάνατοι
Οι πιθανότητες σοβαρής νόσου ήταν 0,1% σε σχέση με την πρωτογενή μόλυνση, σύμφωνα με τη μελέτη.
Μόλις τέσσερις τέτοιες περιπτώσεις εντοπίστηκαν.
Δεν καταγράφηκαν κρούσματα θανάτου μεταξύ εκείνων που μολύνθηκαν για δεύτερη φορά.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine.
Χρηματοδοτήθηκε από την Weill Cornell Medicine–Qatar, το Υπουργείο Δημόσιας Υγείας του Κατάρ, την Hamad Medical Corporation και τη Sidra Medicine.
Οι ερευνητές, ο Laith Abu-Raddad με την Weill Cornell Medicine–Qatar και ο Δρ. Robert Berrollini με το Υπουργείο Δημόσιας Υγείας του Κατάρ, εκτίμησαν προηγουμένως την αποτελεσματικότητα της φυσικής ανοσίας έναντι της επαναμόλυνσης ως 85% ή μεγαλύτερη.
Όταν ο ιός γίνει ενδημικός;
«Συνεπώς, για ένα άτομο που έχει ήδη μια πρωτογενή λοίμωξη, ο κίνδυνος σοβαρής επαναμόλυνσης είναι μόνο περίπου το 1% του κινδύνου ενός προηγουμένως μη μολυσμένου ατόμου να έχει σοβαρή πρωτογενή λοίμωξη», ανέφεραν.
«Πρέπει να καθοριστεί εάν αυτή η προστασία έναντι σοβαρής ασθένειας κατά την επαναμόλυνση διαρκεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ανάλογη με την ανοσία που αναπτύσσεται έναντι άλλων εποχιακών κορωνοϊών ‘’κοινού κρυολογήματος’’, οι οποίοι προκαλούν βραχυπρόθεσμη ανοσία έναντι ήπιας επαναμόλυνσης αλλά μακροπρόθεσμη ανοσία έναντι πιο σοβαρής ασθένειας με νέα μόλυνση.
Αν αυτό συμβεί με τον SARS-CoV-2, ο ιός (ή τουλάχιστον οι παραλλαγές που έχουν μελετηθεί μέχρι σήμερα) θα μπορούσε να ακολουθήσει έναν πιο ήπιο τρόπο μόλυνσης όταν γίνει ενδημικός», πρόσθεσαν.
Σημαντική μελέτη
«Σημαντική μελέτη που δείχνει πόσο σπάνια είναι η επαναμόλυνση και η σοβαρή ασθένεια μετά την ανάρρωση από Covid», έγραψε στο Twitter η Monica Gandhi γιατρός μολυσματικών ασθενειών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο, όπως γράφουν οι Epoch Times.
Η μελέτη προστίθεται στον αυξανόμενο όγκο των ερευνών που υποδεικνύουν ότι οι άνθρωποι που ανάρρωσαν από τον Covid απολαμβάνουν υψηλά επίπεδα ανοσίας έναντι της επαναμόλυνσης και ακόμη υψηλότερη προστασία από σοβαρές ασθένειες και θάνατο, πρόσθεσε.
Σχόλια αναγνωστών