Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν πρέπει να «σφίξει» πρόωρα τη νομισματική πολιτική ως απάντηση στην έκρηξη των πληθωριστικών πιέσεων η οποία οφείλεται σε «καθαρά συγκυριακούς παράγοντες», σύμφωνα με το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής Fabio Panetta, όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα του Bloomberg την Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2021.
Μια πρόωρη απόσυρση των μέτρων τόνωσης θα κινδύνευε να βλάψει την οικονομία της ευρωζώνης και να περιορίσει την εγχώρια ζήτηση, επισήμανε σε ομιλία του στο Παρίσι.
Η περιοχή υποφέρει από αναταράξεις στην προσφορά που ανεβάζουν τις τιμές και αναστέλλουν την οικονομική δραστηριότητα, σημείωσε.
Υπομονετική νομισματική πολιτική
«Τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η τρέχουσα συγκυρία κυριαρχείται από μια περίοδο «κακού» πληθωρισμού που προκαλείται από παράγοντες εκτός της ζώνης του ευρώ, ενώ απέχουμε πολύ από το να δούμε ασυνήθιστα μεγάλη εγχώρια ζήτηση», σημείωσε ο Panetta.
«Η νομισματική πολιτική πρέπει να είναι… υπομονετική.
Μια πρόωρη αυστηροποίηση θα περιόριζε τις δαπάνες προτού η ζήτηση επανέλθει στα φυσιολογικά επίπεδα».
Οι διαφωνίες
Οι ανωτέρω επισημάνσεις ακολουθούν μια σειρά από σχόλια άλλων αξιωματούχων της ΕΚΤ οι οποίοι προειδοποιούν για τους κινδύνους που εγκυμονεί η άνοδος των τιμών.
Σε συνέντευξή της στο Bloomberg που δημοσιεύθηκε την Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2021, το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου Isabel Schnabel είπε ότι οι κίνδυνοι πληθωρισμού είναι «λοξοί προς τα πάνω».
Ο αντιπρόεδρος Luis de Guindos δήλωσε αργότερα ότι οι παράγοντες που ωθούν ανοδικά τις τιμές αποκτούν διαρθρωτικα΄χαρακτηριστικά.
Εισαγόμενες πιέεις
Ο Panetta τόνισε ότι το 80% του τρέχοντος δομικού πληθωρισμού αντανακλά κραδασμούς που δημιουργούνται στο εξωτερικό -- κυρίως επειδή η Ευρωζώνη είναι καθαρός εισαγωγέας ενέργειας και εμπορευμάτων.
Επισήμανε ότι η περιοχή υστερεί εν σχέσει με την παγκόσμια ανάκαμψη της ζήτησης, με την κατανάλωση υπηρεσιών ιδίως να παραμένει κάτω από τα προ της κρίσης επίπεδα.
Το κακό σενάριο
Ενώ είπε ότι η τρέχουσα φάση του «κακού» πληθωρισμού θα μπορούσε «να εξελιχθεί άσχημα» εάν οι προσδοκίες (στην εξέλιξη του πληθωρθσμού) αποκλίνουν σημαντικά και το ύψος των μισθών αποσταθεροποιηθεί, υποστήριξε ότι η αγορά εργασίας δεν έχει ακόμη πλήρως ανακάμψει από την κρίση .
Ο «καλός» πληθωρισμός
Το ιδανικό σενάριο θα ήταν ο «καλός» πληθωρισμός που χαρακτηρίζεται από ισχυρή ζήτηση και υψηλή απασχόληση, σύμφωνα με τον Panetta.
Μια πιο επίμονη περίοδος αυξημένων τιμών θα μπορούσε πράγματι να οδηγήσει σε μια κατάσταση όπου η νομισματική πολιτική πρέπει να χαλαρώσει περαιτέρω, σημείωσε.
«Ο ‘'κακός πληθωρισμός’', που λειτουργεί ως «φόρος» επί της ζήτησης, θα μπορούσε τελικά να απομακρύνει την οικονομία από την πλήρη αξιοποίηση της διαθέσιμης παραγωγικής ικανότητας, περιορίζοντας τη μεσοπρόθεσμη τάση για την διμόρφωση του πληθωρισμού», είπε ο Panetta.
«Αυτό μπορεί να απαιτήσει χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής», κατέληξε.
www.bankingnews.gr
Panetta (ΕΚΤ): Προσοχή – Η υπεραντίδραση στον πληθωρισμό θα πλήξει την εγχώρια ζήτηση στην Ευρωζώνη
Το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής Fabio Panetta επισημαίνει ότι ο «κακός» τρέχων πληθωρισμός προκαλεί είναι εισαγόμενος
Σχόλια αναγνωστών