Στην ανάγκη για χαλαρή νομισματική πολιτική και μετά το πέρας του πανδημικού προγράμματος (PEPP), στο πλαίσιο του οποίου κρίνονται επιλέξιμα για αγορά τα ελληνικά ομόλογα παρότι δεν έχουν επενδυτική βαθμίδα, στάθηκε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Luis de Guindos με συνέντευξή του στη Les Echos.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ανησυχία των υπευθύνων χάραξης πολιτικής για τον βαθμό μόχλευσης που παρατηρείται στην αγορά των κρυπτονομισμάτων, ενώ επέστησε την προσοχή στις ευρωπαϊκές εμπορικές τράπεζες σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις τους.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ. De Guindos, η νομισματική πολιτική πρέπει να παραμείνει χαλαρή μετά το τέλος του πανδημικού προγράμματος PEPP τον Μάρτιο του 2022, επειδή ορισμένα από τα σημάδια που άφησε η πανδημία δεν έχουν επουλωθεί ακόμη – ακόμα κι αν έχουμε επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα παραγωγής και εισοδήματος.
«Πρέπει επομένως να διατηρήσουμε χαλαρή τη νομισματική μας πολιτική, προκειμένου να επιτύχουμε τον μεσοπρόθεσμο στόχο μας για τον πληθωρισμό.
Σε κάθε περίπτωση, τα επιτόκια θα αυξηθούν μετά το τέλος των πράξεων ανοιχτής αγοράς, αναφέρει ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ».
Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, οι προοπτικές για την εξέλιξη των τιμών δεν είναι απολύτως σαφείς.
Το σίγουρο είναι ότι οι παράγοντες πίσω από το υψηλό ποσοστό πληθωρισμού που βιώνουμε δεν θα διαρκέσουν και θα πρέπει να τους δούμε να εξασθενούν τον επόμενο χρόνο.
«Αλλά αυτό στο οποίο θα ήθελα πρώτα να επιστήσω την προσοχή είναι ότι υποτιμήσαμε τις εξελίξεις στον πληθωρισμό το 2021».
Τα βασικά αποτελέσματα που συνδέονται με τα προβλήματα εφοδιασμού και το ενεργειακό κόστος ήταν ισχυρότερα από ό,τι είχαμε προβλέψει.
Το 2022, τα σημεία συμφόρησης μπορεί να διαρκέσουν περισσότερο από το αναμενόμενο.
Ως αποτέλεσμα, υπάρχει ο κίνδυνος ο πληθωρισμός να μην μειωθεί τόσο γρήγορα και τόσο όσο είχαμε προβλέψει.
Τράπεζες
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες είχαν αρκετά καλές επιδόσεις πρόσφατα.
Η κερδοφορία έχει αυξηθεί, αλλά ο κύριος μοχλός αυτής της αύξησης είναι η πτώση των προβλέψεων.
Η επίδοση αυτή βασίζεται λοιπόν σε ένα αισιόδοξο σενάριο στο οποίο η ανάκαμψη συνεχίζεται και δεν υπάρχει μεγάλο κύμα πτωχεύσεων.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. De Guindos, οι τράπεζες πρέπει να συνεχίσουν να είναι προσεκτικές, γιατί δεν γνωρίζουμε ποιος θα είναι ο τελικός αντίκτυπος της πανδημίας ή τι επιπτώσεις θα έχει η άρση των μέτρων στήριξης.
Από την άλλη, όπως είπε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, στην αγορά κατοικίας υπάρχουν θύλακες πληθωρισμού που υπερβαίνουν τα θεμελιώδη.
Σε ό,τι αφορά τα TLTROs, ο κύκλος τους δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη – υπήρξαν πολύ χρήσιμο εργαλείο, αναφέρει ο De Guindos, προσθέτοντας ότι η αποπληρωμή τους θα κατανεμηθεί με την πάροδο του χρόνου.
Στη συνέχεια, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ είπε ότι η τραπεζική ένωση είναι το κλειδί για τη δημιουργία ενός πραγματικά ευρωπαϊκού συστήματος πληρωμών.
Αλλά είναι επίσης σημαντικό να έχουμε ένα πραγματικά ενοποιημένο σύστημα διατραπεζικών πληρωμών, όσον αφορά τις τεχνολογικές λύσεις και το κόστος.
Ένα τέτοιο σύστημα θα πρέπει να είναι φιλικό προς τον πελάτη και αποτελεσματικό.
Αλλά είναι επίσης σημαντικό να έχουμε ένα πραγματικά ενοποιημένο σύστημα διατραπεζικών πληρωμών, όσον αφορά τις τεχνολογικές λύσεις και το κόστος. Η προσέγγισή μας είναι να υποστηρίξουμε αυτήν την πρωτοβουλία.
Για την παραλλαγή Όμικρον, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ εμφανίστηκε καθησυχαστικός, λέγοντας πως πλέον έχουμε το όπλο των εμβολίων.
Κρυπτονομίσματα
Σε ό,τι αφορά τα κρυπτονομίσματα, η ΕΚΤ εστιάζει στον συνδυασμό δύο κινδύνων: την απόκτηση κρυπτογραφικών περιουσιακών στοιχείων με μόχλευση, με άλλα λόγια με χρέος.
«Μια αγορά που αναπτύσσεται τόσο γρήγορα, σε συνδυασμό με ένα αποτέλεσμα μόχλευσης, δημιουργεί ισχυρότερες και πιο συστημικές συνδέσεις με το υπόλοιπο χρηματοπιστωτικό σύστημα».
Είναι «φούσκα» οι αγορές;
Το περιβάλλον των πολύ χαμηλών επιτοκίων έχει αντίκτυπο στην όρεξη για ανάληψη κινδύνων περισσότερα στα μη τραπεζικά ιδρύματα παρά στους χρηματοπιστωτικούς φορείς, αναφέρει ο De Guindos, που προσθέτει: «Αυτοί οι ενδιάμεσοι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί γίνονται όλο και πιο σημαντικοί, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης.
Για να βελτιώσουν τις αποδόσεις των χαρτοφυλακίων τους, επενδύουν σε τίτλους με μικρότερη ρευστότητα και συχνά συσσωρεύουν χρέος για να το κάνουν.
Ο συνδυασμός της μόχλευσης και της χαμηλής ρευστότητας μας κάνει επιφυλακτικούς.
Αλλά η ρύθμιση δεν είναι εύκολα εφικτή σε αυτόν τον τομέα.
Όσον αφορά τις τράπεζες, τα επίπεδα κεφαλαίου και ρευστότητάς τους έχουν αυξηθεί σημαντικά μετά την οικονομική κρίση.
Ωστόσο, τα hedge funds διασυνδέονται με τις τράπεζες και μπορούν να έχουν αντίκτυπο σε όλο το σύστημα.
«Θυμίζω στην Αμερική την περίπτωση Archegos.
Οι ισολογισμοί των τραπεζών αυξήθηκαν σημαντικά κατά τη διάρκεια της κρίσης.
Αυτό είναι το αντίθετο του συνδρόμου too big to fail που θέλαμε να καταπολεμήσουμε μετά την οικονομική κρίση» υποστηρίζει ο De Guindos.
www.bankingnews.gr
Guindos (ΕΚΤ): Χαλαρή νομισματική πολιτική και μετά τη λήξη του προγράμματος πανδημίας - Φούσκες σε μετοχές και κρυπτονομίσματα
Σύμφωνα με τον κ. De Guindos, η νομισματική πολιτική πρέπει να παραμείνει χαλαρή μετά το τέλος του πανδημικού προγράμματος PEPP τον Μάρτιο του 2022
Σχόλια αναγνωστών