Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γέρνει η ζυγαριά υπερ των επιχειρήσεων - Οι επενδυτές δεν εμπιστεύονται τα κράτη

Γέρνει η ζυγαριά υπερ των επιχειρήσεων - Οι επενδυτές δεν εμπιστεύονται τα κράτη
Τις επιχειρήσεις φαίνεται να εμπιστεύονται περισσότερο οι επενδυτές, και όχι τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, όπως επισημαίνεται στους δείκτες των CDS της CMA και της JPMorgan. Το τελευταίο εξάμηνο έχει ανατραπεί η ιστορική συσχέτιση των δύο δεικτών, καθώς παραδοσιακά τα εταιρικά CDS ήταν ακριβότερα από αυτά των κυβερνητικών.
Αναλυτικά, η διαφορά των δύο δεικτών φτάνει στις 48 μονάδες βάσης, καταδεικνύοντας ότι οι επενδυτές δεν εμπιστεύονται τα προγράμματα προσαρμογής των 15 κυβερνήσεων της ευρωζώνης και την αίσθηση ότι οι επιχειρήσεις έχουν ανακτήσει την ισχύ τους μετά από μία διαδικασία εξυγίανσης που ξεκίνησαν μετά την μεγάλη κρίση του 2008-2009. Η διαφορά δείχνει πόσο  αδύναμες θεωρούνται ακόμη οι κυβερνήσεις επισημαίνει ο Aziz Sunderji, της Barclays Capital, σε αντίθεση με τις εταιρείες που επιδεικνύουν ισχυρές λογιστικές καταστάσεις, υψηλή ρευστότητα και αυξημένη κερδοφορία.
Οι προσπάθειες των κυβερνήσεων κυρίως της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας για μείωση των ελλειμμάτων τους, εκμηδενίζονται από την πτώση των φορολογικών εσόδων, την επιβράδυνση της ανάπτυξης και της αύξησης της ανεργίας. Από την άλλη μεριά τα ομόλογα των εταιριών προτιμώνται υπό το πρίσμα της μείωσης των λειτουργικών δαπανών που οδήγησαν στην αύξηση της κερδοφορίας, επισημαίνει η BNP Paribas. “Οι επενδυτές βρίσκουν μεγαλύτερη διαφάνεια και καθαρότητα στις εταιρείες”, προσθέτει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης