Σκληρή γραμμή κατά των ανεμβολίαστων από κυβερνήσεις παγκοσμίως
Ολοένα και αυξάνονται τα κράτη που στοχοποιούν τους ανεμβολίαστους, σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να ελέγξουν την έξαρση κρουσμάτων κορωνοϊού.
Κάπως έτσι, δυστυχώς, την εποχή της πανδημίας, τα ανθρώπινα δικαιώματα τίθενται εν αμφιβόλω παγκοσμίως, με τους Έλληνες να μην είναι οι μοναδικοί που έχουν το θλιβερό προνόμιο να σέρνονται προς εμβολιασμό με ανοίκειο τρόπο.
Αναμφισβήτητα, οι έκτακτες καταστάσεις θέλουν έκτακτες λύσεις, ωστόσο η αποτυχία να πειστούν οι πολίτες για τα οφέλη του εμβολιασμού οφείλεται σε ανικανότητα των ανά τον κόσμο κυβερνήσεων, που, από ό,τι φαίνεται, παγκοσμίως περισσεύει.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι χώρες επιλέγουν την οδό της υποχρεωτικότητας, εξοργίζοντας ακόμα και μαξιμαλιστές των εμβολιασμών.
Οπως μεταδίδει το Bloomberg, η Γερμανία και το Ισραήλ φλερτάρουν με την ιδέα του υποχρεωτικού εμβολιασμού κατά της Covid-19, η Ελλάδα επιβάλλει πρόστιμα και η Ισπανία βάζει φρένο σε ορισμένους μη εμβολιασμένους ταξιδιώτες.
Lockdown στην Αυστρία
Η χώρα με ένα από τα πιο χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού στη Δυτική Ευρώπη θα παραμείνει σε lockdown μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου. Ο καγκελάριος υποσχέθηκε ότι θα άρει τα μέτρα για τους εμβολιασμένους ή εκείνους που έχουν αναρρώσει από τον ιό. Το lockdown για τους μη εμβολιασμένους πιθανότατα θα συνεχιστεί. Οι αξιωματούχοι επεξεργάζονται επίσης σχέδια για την επιβολή υποχρεωτικών εμβολιασμών από τον Φεβρουάριο, με πρόστιμα που φτάνουν τις 7.200 ευρώ.
Μέτρα για τα μπαρ στη Φινλανδία
Τα μπαρ και τα εστιατόρια στη Φινλανδία που δεν υιοθετούν πιστοποιητικά Covid δεν θα σερβίρουν ποτό μετά τις 5 μ.μ.
Οι υγειονομικές αρχές στη βόρεια πόλη Kajaani πρόσφεραν χίλιους πλαστικούς κουβάδες για να δελεάσουν τους ανθρώπους να εμβολιαστούν, σε έναν μάλλον ατυχή αστεϊσμό.
Ταξιδιωτική απαγόρευση της Ισπανίας
Η Ισπανία απαγορεύει την είσοδο σε ταξιδιώτες από το Ηνωμένο Βασίλειο που δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Από την 1η Δεκεμβρίου, θα δέχεται επισκέπτες μόνο με πιστοποιητικά εμβολιασμού.
Παράδοξο αποτελεί το γεγονός ότι τα πιστοποιητικά νόσησης δεν γίνονται αποδεκτό από τις ισπανικές αρχές.
Ουγγαρία - Σλοβακία
Η κυβέρνηση στη Βουδαπέστη επιτρέπει στους εργοδότες να απολύουν εργαζόμενους αν δεν είναι εμβολιασμένοι, σε μια προσπάθεια να ωθήσουν τους ανθρώπους να κάνουν το εμβόλιο.
Από την άλλη, ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας θέλει να δώσει voucher αξίας 500 ευρώ σε όποιον άνω των 60 ετών κάνει εμβόλιο, συμπεριλαμβανομένων όσων έχουν ήδη κάνει. Στα voucher, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε εστιατόρια και ξενοδοχεία, αντιτίθενται κάποιοι από την κυβέρνηση.
Ιατρικά έξοδα Σιγκαπούρης
Στη Σιγκαπούρη, όσοι επιλέγουν να μην κάνουν εμβόλια, θα πρέπει να πληρώσουν για τα ιατρικά έξοδά τους, εάν κολλήσουν Covid. Οι ασθενείς που λαμβάνουν θεραπείες και παραμένουν σε μονάδες εντατικής θεραπείας μπορεί να χρειαστεί να πληρώσουν περίπου 18.460 δολάρια, σύμφωνα με μια μέση εκτίμηση που δημοσίευσε το υπουργείο Υγείας.
Ουκρανία: Στο στόχαστρο οι δάσκαλοι
Στην Ουκρανία, δάσκαλοι και κυβερνητικοί αξιωματούχοι που δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι βρίσκονται σε άδεια άνευ αποδοχών.
Εστιατόρια, εμπορικά κέντρα και γυμναστήρια επιτρέπεται να λειτουργούν μόνο αν το 100% του προσωπικού είναι εμβολιασμένο.
Τα μέσα μαζικής μεταφοράς σε όλη τη χώρα είναι διαθέσιμα μόνο για εμβολιασμένα άτομα.
Τα πιστοποιητικά της Λιθουανίας
Πολλές χώρες στην Ευρώπη απαιτούν πιστοποιητικά εμβολιασμού για την είσοδο σε μπαρ και εστιατόρια, αλλά η Λιθουανία έχει προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα.
Οι άνω των 16 ετών πρέπει να προσκομίσουν πιστοποιητικά ανοσίας για να μπουν σε εστιατόρια, σινεμά, εμπορικά κέντρα, ενώ από τα τέλη του Δεκεμβρίου θα ισχύει για όλους άνω των 12 ετών.
Η χώρα επίσης πληρώνει 100 ευρώ σε άτομα άνω των 75 ετών που θα κάνουν αναμνηστική δόση πριν από τις 31 Μαρτίου.
Υποχρεωτικότητα στις ΗΠΑ
Η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden εξέδωσε διάταγμα έκτακτης ανάγκης που υποχρεώνει τους μεγάλους εργοδότες να απαιτούν εμβολιασμό ή τεστ διάγνωσης Covid σε τακτική βάση.
Το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ ανέφερε ότι η υποχρεωτικότητα θα ισχύει για εταιρείες με 100 ή περισσότερους υπαλλήλους, αρχής γενομένης από τις 4 Ιανουαρίου.
Η μη συμμόρφωση μπορεί να φέρει πρόστιμα έως και 136.000 δολ.
Περίπου το 5% των μη εμβολιασμένων εργαζομένων εγκατέλειψαν τη δουλειά τους, όταν ο εργοδότης τους επέβαλε να κάνουν εμβόλιο, σύμφωνα με έρευνα που έκανε τον Οκτώβριο το Kaiser Family Foundation.
Πρόστιμα από την Ελλάδα
Στην Βουλή των Ελλήνων κατατέθηκε η τροπολογία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των ανεμβολίαστων ατόμων άνω των 60 ετών και την επιβολή προστίμου 100 ευρώ ανά μήνα για όσους δεν σπεύσουν να προγραμματίσουν τον εμβολιασμό τους έως την 16η Ιανουαρίου 2022.
Υπενθυμίζεται, ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε μία σειρά μέτρων για τον έλεγχο της πανδημίας, μετά και την εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον αλλά και ενόψει των γιορτών των Χριστουγέννων.
Όπως σημειώνεται στην τροπολογία, για επιτακτικούς λόγους προστασίας δημόσιας υγείας, εμβολιάζονται υποχρεωτικά κατά του κορωνοϊού covid-19 όλα τα φυσικά πρόσωπα που έχουν την κατοικία ή τη συνήθη διαμονή τους εντός της ελληνικής επικράτειας και έχουν γεννηθεί έως και 31η Δεκεμβρίου 1961.
Για τους πολίτες άνω των 60 ετών θα πρέπει να έχουν δρομολογήσει το ραντεβού τους για την πρώτη δόση μέχρι την 16η Ιανουαρίου 2022. Σε διαφορετική περίπτωση, θα τους επιβάλλεται σε μηνιαία βάση διοικητικό πρόστιμο ύψους 100 ευρώ, το οποίο το οποίο θα βεβαιώνεται άμεσα από την ΑΑΔΕ και θα κατευθύνεται σε ειδικό ταμείο χρηματοδότησης των νοσοκομείων ως «αντίτιμο υγείας».
Σύμφωνα με την προωθούμενη ρύθμιση ειδικά για τον μήνα Ιανουάριο το πρόστιμο καθορίζεται στα 50 ευρώ ενώ αν τα υπόχρεα πρόσωπα εμβολιαστούν εντός του πρώτου 15νθημέρου των επόμενων μηνών το πρόστιμο (μηνιαίο) θα μειώνεται κατά 50%.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών