Έχει δύο μήνες περιθώριο να ελέγξει την πανδημία ο νέος καγκελάριος στην Αυστρία
Ο Nehammer υπήρξε ένθερμος θιασώτης της σκληρής γραμμής του απερχόμενου ηγέτη του κόμματος Sebastian Kurz για τη μετανάστευση, ενώ ερωτηματικό παραμένει η στάση του απέναντι στο νέο κύμα της πανδημίας.
Kurz και Schallenberg παραιτήθηκαν
Η χώρα βρίσκεται σε μεγάλη πολιτική αναταραχή τις τελευταίες ημέρες όταν ο Kurz, υπό το βάρος ενός σκανδάλου διαφθοράς ανακοίνωσε ξαφνικά ότι θα αποχωρήσει από την πολιτική.
Ο διάδοχός του, Alexander Schallenberg, ακολούθησε αμέσως το παράδειγμά του, ανακοινώνοντας τη δική του παραίτηση λίγες ώρες αργότερα.
Κάποτε δημοφιλής προσωπικότητα της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς, ο Kurz ανέβηκε στην εξουσία πριν από ένα σκάνδαλο διαφθοράς τον οδηγήσει στην παραίτησή του τον Οκτώβριο.
Η αποχώρηση του Kurz, αλλά και του Schallenberg, επανέφερε το πρόβλημα του μέλλοντος της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς, η οποία αγωνίζεται συνεχώς να διατηρήσει την υποστήριξη και να ενισχύσει τη δυναμική της.
Η πτώση
Όταν ο Kurz εντάχθηκε για πρώτη φορά στην αυστριακή κυβέρνηση το 2011, το πολιτικό του μέλλον φαινόταν λαμπρό.
Οι επιτυχίες ήρθαν γρήγορα: σε ηλικία μόλις 27 ετών, έγινε ο νεότερος υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας.
Όταν χρίστηκε καγκελάριος της Αυστρίας σε ηλικία 31 ετών, ήταν ο νεότερος αρχηγός κυβέρνησης στον κόσμο.
Η πτώση του όμως ήταν επίσης γρήγορη.
Τον Οκτώβριο, ο Kurz παραιτήθηκε από καγκελάριος αφού έγινε αντικείμενο ευρείας έρευνας για διαφθορά και τον περασμένο μήνα Αυστριακοί βουλευτές αποφάσισαν ομόφωνα να αφαιρέσουν την ασυλία του για να ανοίξουν το δρόμο για έρευνα.
Τώρα, οι πιθανότητες πλήρους πολιτικής ανάκαμψης φαίνονται όλο και πιο απίθανες.
Το μέλλον του κέντρου
Καθώς η ευρωπαϊκή πολιτική κατακερματίζεται ολοένα και περισσότερο, η αποχώρηση του Kurz είναι ένα «σημαντικό πλήγμα» για την κεντροδεξιά, ιδιαίτερα από τη στιγμή που «θεωρούνταν ως το μέλλον της ευρωπαϊκής δεξιάς [και] κάποιος που θα μπορούσε υπεύθυνα να κάμψει τον λαϊκισμό με ένα συντηρητικό μήνυμα.
Οι Αυστριακοί πολιτικοί προσπαθούν τώρα να προσδιορίσουν πιθανούς αντικαταστάτες, καθώς το Λαϊκό Κόμμα, το οποίο τον περασμένο Σεπτέμβριο προηγείτο στις δημοσκοπήσεις με τουλάχιστον 10 μονάδες διαφορά από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPÖ), μετά το σκάνδαλο υφίσταται δημοσκοπική καθίζηση.
Από 34% τον Σεπτέμβριο, βρίσκεται τώρα στο 23%, πίσω από το SPÖ, το οποίο εξασφαλίζει 26%.
Ακολουθούν το ακροδεξιό FPÖ με 21%, οι φιλελεύθεροι Neos και οι Πράσινοι με 12%.
Με αυτά τα ποσοστά, θα ήταν εφικτή μια κυβέρνηση SPÖ, Πρασίνων, Neos, χωρίς τη συμμετοχή του Λαϊκού Κόμματος.
Γεμάτες οι ΜΕΘ
Την ίδια ώρα, τη μεγαλύτερη επιβάρυνσή τους από την αρχή της πανδημίας υφίστανται οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στην Αυστρία, με τα νοσοκομεία να προχωρούν ήδη σε «διαλογή» ασθενών οι οποίοι θα νοσηλευτούν στις ΜΕΘ.
Στο μεταξύ η κυβέρνηση, ενόψει της επιβολής υποχρέωσης εμβολιασμού από την 1η Φεβρουαρίου, επιχειρεί να διαμορφώσει πολιτική συναίνεση, με μια «συμμαχία των εποικοδομητικών δυνάμεων».
Σε αυτό το πλαίσιο, μέλη της κυβέρνησης Κεντροδεξιάς - Πρασίνων συναντήθηκαν με ειδικούς, αλλά και με τους επικεφαλής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPÖ) και του φιλελεύθερου κόμματος Neos, προκειμένου να ανταλλάξουν απόψεις για την πορεία της πανδημίας και τον υποχρεωτικό εμβολιασμό.
Σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης, η υποχρέωση εμβολιασμού θα αφορά όλα τα άτομα άνω των 12 ετών, με εξαιρέσεις για εγκύους και όσους για ιατρικούς λόγους δεν μπορούν να εμβολιαστούν.
Το πρόστιμο για τους παραβάτες ανέρχεται σε 3.600 ευρώ ανά ραντεβού εμβολιασμού.
Αν κάποιος αγνοήσει και τα δύο ραντεβού που θα του κλείσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες, τιμωρείται με πρόστιμο 7.200 ευρώ.
Το κυβερνητικό σχέδιο αναμένεται να ρυθμίζει και τον βαθμό στον οποίο οι ιαθέντες συγκρίνονται με τους εμβολιασμένους.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών