Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έρευνα: Η φυσική ανοσία ισχυρότερη από τα εμβόλια - «Η χορήγηση εμβολίου μετά από νόσηση εγκυμονεί κινδύνους»

Έρευνα: Η φυσική ανοσία ισχυρότερη από τα εμβόλια - «Η χορήγηση εμβολίου μετά από νόσηση εγκυμονεί κινδύνους»
Η υβριδική ανοσία είναι η πιο ισχυρή, αλλά οι αναρρώσαντες να μην κάνουν εμβόλιο για τουλάχιστον έξι μήνες μετά την νόσηση, αναφέρει ο δρ David Boulware, λοιμωξιολόγος και επιστήμονας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Μινεσότα
Σχετικά Άρθρα

Ισχυρότερη προστασία έναντι της Covid-19 προσφέρει η φυσική νόσηση, σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη στο Ισραήλ.
Ερευνητές που ανέλυσαν δεδομένα από βάση δεδομένων υγείας από τον Αύγουστο έως τον Σεπτέμβριο διαπίστωσαν ότι τόσο οι λοιμώξεις από την Covid-19 όσο και οι σοβαρές και επικίνδυνες νοσήσεις ήταν υψηλότερες μεταξύ των εμβολιασμένων και όχι σε όσους είχαν φυσική ανοσία.
Ο αριθμός των σοβαρών περιστατικών ήταν υψηλότερος μεταξύ των εμβολιασμένων: το 0,9% όλων των περιπτώσεων σε αυτήν την ομάδα ασθένησε σοβαρά, σε σύγκριση με το 0,5% των περιπτώσεων μεταξύ των αναρρώσαντων.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η προστασία έναντι της ασθένειας μειώθηκε με την πάροδο του χρόνου τόσο στους εμβολιασμένους όσο και στους αναρρώσαντες, αλλά η εξασθένηση των αντισωμάτων ήταν πιο έντονη μεταξύ των εμβολιασμένων.
Στη συνέχεια, μελέτησαν άλλες δύο ομάδες: άτομα με φυσική ανοσία που έκαναν εμβόλιο και άτομα που έκαναν εμβόλιο και ανέρρωσαν από μόλυνση.
Τα ποσοστά κρουσμάτων ήταν χαμηλά και στις δύο αυτές ομάδες.
Πιο μικρό ποσοστό παρουσίασαν αυτοί που είχαν κολλήσει κορωνοϊό ενώ παράλληλα είχαν κάνει και το εμβόλιο.
«Διαπιστώσαμε ότι η προστασία έναντι της παραλλαγής Delta μειώνεται με την πάροδο του χρόνου τόσο για τα εμβολιασμένα όσο και για τους αναρρώσαντες και ότι μια πρόσθετη δόση αποκαθιστά την προστασία», δήλωσε ο Yair Goldberg, αναπληρωτής καθηγητής στο Ισραηλινό Τεχνολογικό Ινστιτούτο που ηγήθηκε της μελέτης.
Σημειώνεται πως η μελέτη ανέλυσε την αποτελεσματικότητα του εμβολίου Pfizer-BioNTech για την COVID-19.

Το ερώτημα

Το ερώτημα που διχάζει την επιστημονική κοινότητα είναι εάν τα άτομα με φυσική ανοσία πρέπει να εμβολιαστούν.
Αυτοί που το κάνουν θεωρείται ότι έχουν «υβριδική ανοσία».
Κορυφαίοι αξιωματούχοι υγείας των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του Δρος Anthony Fauci, έχουν ενθαρρύνει τον εμβολιασμό στους φυσικά ανοσοποιημένους.
Βέβαια, υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι τα άτομα με υβριδική ανοσία παρουσιάζουν υψηλότερο επίπεδο προστασίας, τουλάχιστον έναντι της μόλυνσης.
«Η υβριδική ανοσία των ανθρώπων που έχουν επιζήσει από την αρχική τους μόλυνση και στη συνέχεια εμβολιάζονται είναι ισχυρότερη προστασία από οποιαδήποτε άλλη», είπε στους The Epoch Times ο δρ David Boulware, λοιμωξιολόγος και επιστήμονας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Μινεσότα.
«Υπάρχει μικρό όφελος από τον εμβολιασμό μετά την ανάρρωση από Covid», είπε ο Δρ Harvey Risch, καθηγητής επιδημιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Yale.
Ζήτημα είναι πάντα οι παρενέργειες.
Όπως επισημαίνει ο Dr. Paul Alexander, ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η χορήγηση εμβολίου σε ασθενείς που έχουν αναρρώσει μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερο ποσοστό παρενεργειών, όπως καταγράφεται και στο VAERS.
Ο David Boulware λέει ότι ένας τρόπος για να ελαχιστοποιηθούν τα πιθανά συμβάντα είναι οι αναρρώσαντες να μην κάνουν εμβόλιο για τουλάχιστον έξι μήνες μετά την νόσηση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης