Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αποκάλυψη ΝΥΤ: Το Ισραήλ επιτέθηκε κρυφά στο Ιράν δύο φορές το 2021 και οι σχέσεις του με τις ΗΠΑ είναι τεταμένες

Αποκάλυψη ΝΥΤ: Το Ισραήλ επιτέθηκε κρυφά στο Ιράν δύο φορές το 2021 και οι σχέσεις του με τις ΗΠΑ είναι τεταμένες
Ιδιαίτερα τεταμένες οι σχέσεις των δύο παραδοσιακών συμμάχων (ΗΠΑ - Ισραήλ) για το θέμα του Ιράν - Οι κρυφές επιθέσεις του 2021
Σχετικά Άρθρα

Ισραηλινοί αξιωματούχοι διαβουλεύτηκαν με τις ΗΠΑ σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις προτού εξαπολύσουν μυστικά πλήγματα εναντίον ιρανικών εγκαταστάσεων, αποκαλύπτουν οι New York Times (ΝΥΤ).
Τα πλήγματα έγιναν τον Ιούνιο εναντίον ενός ιρανικού εργοστασίου που χρησιμοποιείται για την κατασκευή πυρηνικών φυγοκεντρητών και τον Σεπτέμβριο 2021 εναντίον μιας βάσης πυραύλων, σύμφωνα με αξιωματούχους, που μιλούν υπό το καθεστώς της ανωνυμίας.
Ωστόσο, παρά το γεγονός αυτό, οι σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και ΗΠΑ γίνονται ολοένα και πιο τεταμένες για το ζήτημα του Ιράν.

Διαφορετικές στρατηγικές

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden ζήτησε πρόσφατα από τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Jake Sullivan να επανεξετάσει το αναθεωρημένο σχέδιο του Πενταγώνου για ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά του Ιράν εάν χρειαστεί σε περίπτωση διπλωματικής αποτυχίας.
Ο λόγος για τον οποίο το έκανε ήταν διπλός, σύμφωνα με τους NYT.
Πρώτον, η κίνηση είχε σκοπό να δώσει σήμα στην Τεχεράνη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εξαντλήσει την υπομονή τους για τις καθυστερήσεις του Ιράν στις διαπραγματεύσεις για τα πυρηνικά της Βιέννης.
Δεύτερον, είχε σκοπό να κατευνάσει Ισραηλινούς αξιωματούχους που πιστεύουν ότι οι ΗΠΑ δεν κάνουν αρκετά για να σταματήσουν το Ιράν και ότι ως αποτέλεσμα, η Τεχεράνη είναι σε θέση να αναβαθμίζει συνεχώς τη πυρηνική του προοπτική.

Το έντονο τηλεφώνημα και η επίσκεψη στις ΗΠΑ

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Benny Gantz επισκέφθηκε πρόσφατα τις ΗΠΑ με τον νέο επικεφαλής της Μοσάντ , David Barnea προκειμένου να μοιραστεί νέες πληροφορίες με αξιωματούχους της Ουάσιγκτον μετά από τεταμένη τηλεφωνική επικοινωνία του Ισραηλινού πρωθυπουργού Naftali Bennett και του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken.
Και οι δύο πλευρές φέρονται να διαφώνησαν πολύ έντονα λόγω των πολύ διαφορετικών απόψεων και στρατηγικών τους όσον αφορά στο Ιράν και την αξία μιας ανανεωμένης συμφωνίας, εάν αυτή επιτευχθεί.
Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, αναφέρουν οι NYT, ο Bennett είπε ότι το Ιράν προσπαθεί να εκβιάσει τις ΗΠΑ αυξάνοντας το ποσοστό εμπλουτισμού.
Επιπλέον, σημείωσε ότι οι φόβοι για ένα Ιράν με πυρηνικά όπλα δεν πρέπει να οδηγήσουν στην υποχώρηση στις απαιτήσεις τους ή στην υπογραφή μιας κακής συμφωνίας.
Ωστόσο, Αμερικανοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι οι ανησυχίες του Bennett είναι άστοχες, λέγοντας ότι οι καταγγελίες του Ισραήλ πως οι ΗΠΑ υποτίθεται ότι σκέφτονταν να προσφέρουν μια ενδιάμεση συμφωνία που θα ανακαλούσε ορισμένες κυρώσεις σε αντάλλαγμα για το πάγωμα ορισμένων από τις πυρηνικές του δραστηριότητες είναι αβάσιμες.

Βασική διαφωνία

«Δεν εξετάζεται μια προσφορά, τουλάχιστον προς το παρόν, λόγω της απροθυμίας του Ιράν να εμπλακεί», ανέφεραν αμερικανικές πηγές στην εφημερίδα.
Ισραηλινοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι δεν έχουν καθησυχαστεί και ανησυχούν ολοένα και περισσότερο ότι οι ΗΠΑ θα καταλήξουν τελικά σε μια συμφωνία και στη συνέχεια θα εργαστούν για να εμποδίσουν το Ισραήλ να πραγματοποιήσει κρυφές επιθέσεις κατά της Τεχεράνης.
Οι δύο χώρες διαφωνούν όχι μόνο για τις μεθόδους που είναι απαραίτητες για να κρατηθεί υπό έλεγχο το Ιράν αλλά και για τον επείγοντα χαρακτήρα της χρήσης των εν λόγω μεθόδων.
Η Αμερική πιστεύει ότι το Ιράν δεν έχει προχωρήσει στην ανάπτυξη βόμβας από τότε που ανέστειλε το πυρηνικό του στρατιωτικό πρόγραμμα το 2003.
Το Ισραήλ, ωστόσο, πιστεύει ότι οι προσπάθειες συνεχίστηκαν πιο κρυφά από τότε.
Σε μια προσπάθεια να εξομαλυνθούν οι διαφορές μεταξύ των δύο χωρών, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Benny Gantz και ο Barnea έφτασαν στην Ουάσιγκτον νωρίτερα αυτή την εβδομάδα για να μοιραστούν νέες πληροφορίες με Αμερικανούς αξιωματούχους και να βρουν κοινό έδαφος.

Η προειδοποίηση του Ιράν

Στη συνάντηση, οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι προσπάθησαν να πείσουν την Ουάσιγκτον να αυστηροποιήσει τις κυρώσεις στο Ιράν αντί να εργαστεί για μια πυρηνική συμφωνία.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Gantz προειδοποίησε τους Αμερικανούς ότι οι προόδους του Ιράν το φέρνουν στις χώρες με πυρηνικά όπλα και ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί μια καλύτερη συμφωνία είναι να ασκηθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πίεση στο καθεστώς.
Μετά τη συνάντηση, οι Ισραηλινοί και Αμερικανοί αξιωματούχοι συζήτησαν πιθανές στρατιωτικές ασκήσεις που θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν από τις δύο χώρες προκειμένου να προετοιμαστούν για το χειρότερο σενάριο.
Λεπτομέρειες για τις πιθανές ασκήσεις δεν έχουν δημοσιοποιηθεί, με τις ΗΠΑ να αρνούνται να κοινοποιήσουν οποιεσδήποτε λεπτομέρειες, σύμφωνα με το Reuters.
Μετά την ανακοίνωση αυτών των συζητήσεων, το Ιράν απάντησε, προειδοποιώντας για «βαρύ τίμημα στους επιτιθέμενους», ανέφερε το Reuters μέσω ιρανικών ΜΜΕ το απόγευμα του Σαββάτου (11/12/2021).
Πριν από το ταξίδι του, ο Gantz είπε ότι το Ισραήλ πρέπει να «κάνει ό,τι μπορεί» προκειμένου να αποτρέψει το Ιράν να αποκτήσει πυρηνική ικανότητα.
«Πρέπει να προετοιμαστούμε για κάθε πιθανότητα προκειμένου να υπερασπιστούμε το κράτος του Ισραήλ.
Αναπτύσσουμε ικανότητες και πρέπει να συνεχίσουμε να τις ενισχύουμε», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Οι κρυφές επιθέσεις

Ιρανοί αξιωματούχοι διερευνούν εάν οι κάμερες πυρηνικής παρακολούθησης που δημιουργήθηκαν από τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) σε ευαίσθητες εγκαταστάσεις υπονομεύτηκαν και χειραγωγήθηκαν από τις ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών για να πραγματοποιήσουν κατασκοπεία και πλήγματα στις εν λόγω εγκαταστάσεις.
Ο απεσταλμένος του Ιράν στον ΟΗΕ, Mohsen Baharvand, επανέλαβε τους ισχυρισμούς την Παρασκευή (10/12) και ζήτησε για να ερευνήσει το θέμα.
«Υπήρξε μια δολιοφθορά εκεί από το Ισραήλ και κάποιες κάμερες υπέστησαν ζημιές και υπάρχει έρευνα σε εξέλιξη», είπε ο πρεσβευτής σύμφωνα με το Bloomberg.
Ωστόσο, η υπηρεσία παρακολούθησης των πυρηνικών όπλων του ΟΗΕ αρνείται σταθερά και «κατηγορηματικά» ότι οι κάμερές της χρησιμοποιήθηκαν για να βοηθήσουν στις ισραηλινές επιθέσεις.
Οι Ιρανοί πιστεύουν ότι αυτό μπορεί να συνέβη σε μια ισραηλινή επίθεση με drone τον Ιούνιο που κατέστρεψε τις εγκαταστάσεις του Iran Centrifuge Technology Company στην πόλη Karaj, η οποία βρίσκεται βορειοδυτικά της Τεχεράνης.
Προηγουμένως, οι Ιρανοί ενημέρωσαν τον ΟΗΕ και τον ΔΟΑΕ ότι οι αρχές του ερευνούν εάν οι τρομοκράτες χρησιμοποίησαν τις κάμερες του Οργανισμού για να εξαπολύσουν επίθεση στο συγκρότημα» - σε σχέση με τα υποτιθέμενα ισραηλινά πλήγματα.

iran_2.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης