Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επισήμως υπό χρεοκοπία η κινεζική Evergrande - Αποσύρθηκαν οι αξιολογήσεις από την S&P, παραμένει το «selective default»

Επισήμως υπό χρεοκοπία η κινεζική Evergrande - Αποσύρθηκαν οι αξιολογήσεις από την S&P, παραμένει το «selective default»
Ο S&P πρόσθεσε ότι η Evergrande είχε ζητήσει να αποσυρθούν οι αξιολογήσεις μετά την υποβάθμιση σε «επιλεκτική χρεοκοπία»
Σχετικά Άρθρα
Επισήμως υπό χρεοκοπία βρίσκεται πλέον ο κινεζικός όμιλος ακινήτων China Evergrande Group, καθώς κηρύχθηκε σε αθέτηση υποχρεώσεων από τον οίκο αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας S&P Global μετά την απώλεια της προθεσμίας πληρωμής ομολόγων νωρίτερα αυτόν τον μήνα.
«Εκτιμούμε ότι ο όμιλος China Evergrande και ο υπεράκτιος χρηματοδοτικός του βραχίονας Tianji Holding απέτυχαν να πραγματοποιήσουν πληρωμές κουπονιών για τα εκκρεμή δολαριακά ομόλογά τους», ανέφερε ο S&P.
Ο S&P πρόσθεσε ότι η Evergrande είχε ζητήσει να αποσυρθούν οι αξιολογήσεις μετά την υποβάθμιση σε «επιλεκτική χρεοκοπία» έναν όρο που χρησιμοποιούν οι οίκοι αξιολόγησης για να περιγράψουν μια χαμένη πληρωμή για ένα ομόλογο, αλλά όχι απαραίτητα για όλα τα ομόλογά του.

Σύμφωνα με το Reuters, η μη καταβολή 82,5 εκατ. δολαρίων σε πληρωμές τόκων που έπρεπε να καταβληθούν τον περασμένο μήνα θα προκαλούσε διασταυρούμενη αθέτηση πληρωμών στα διεθνή ομόλογα της εταιρείας ύψους περίπου 19 δισεκατομμυρίων δολαρίων και θα έθετε τον κατασκευαστή σε κίνδυνο να γίνει ο μεγαλύτερος χρεοκοπημένος της Κίνας – μια πιθανότητα που πλανάται πάνω από τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου εδώ και μήνες.


«Παίζουν με τη φωτιά»

Ερώτημα πλέον αποτελεί τι θα ακολουθήσει της επιλεκτικής χρεοκοπίας της Evergrande.
Πρώτα και κύρια, τα σημερινά νέα δεν αποτελούν έκπληξη, καθώς τα ομόλογα της Evergrande βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, μετά από μια σειρά ειδήσεων και διαρροών την περασμένη εβδομάδα που κατέστησαν σαφές ότι ο κολοσσός των ακινήτων του δισεκατομμυριούχου Hui Ka Yan κατευθύνεται προς… αναδιάρθρωση χρέους.
Όπως σημειώνει το Bloomberg, κάτοχοι χρέους ύψους 19,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων αναμένεται να υποστούν «κούρεμα» καθώς η εταιρεία αναθεωρεί τον ισολογισμό της χωρίς κρατική διάσωση - μια διαδικασία μακρά, αμφιλεγόμενη και δυνητικά επικίνδυνη για το μεγαλύτερο της ασιατικής οικονομίας.
Σε κάθε περίπτωση, οι εξελίξεις σηματοδοτούν την αρχή του τέλους για την αυτοκρατορία των ακινήτων που ξεκίνησε πριν από 25 χρόνια από τον Hui.
Η Evergrande δήλωσε την περασμένη Παρασκευή ότι σχεδιάζει να «εμπλακεί ενεργά» με ξένους πιστωτές σε ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης.
Όπως σημειώνει το Bloomberg, «η απροθυμία του Πεκίνου να διασώσει την εταιρεία στέλνει σαφές μήνυμα ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα δεν θα ανεχθεί τη διόγκωση εταιρικών χρέων που θα απειλούν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα».
Επίσης, όπως επισημαίνεται, οι «ανεύθυνοι Κινέζοι επιχειρηματίες δεν θα γλιτώσουν». 
«Παίζουν με τη φωτιά», δήλωσε η Cathie Wood, η επικεφαλής της Ark Investment Management, η οποία απαλλάχθηκε από τις επενδύσεις που είχε κάνει στην Κίνα νωρίτερα φέτος.
Προς το παρόν, οι κινεζικές αρχές αναφέρουν ότι σχεδιάζουν να «περιφράξουν» την Evergrande και να περιορίσουν την πιθανότητα να συμβεί ένα ντόμινο κρίσης αντί να ενορχηστρώσουν μια διάσωση.
Το αν και το πώς θα καθορίσουν εάν το 2022 είναι έτος ανάκαμψης και εξομάλυνσης όπως έγραψε η JPMorgan.
Μέχρι στιγμής, οι προσπάθειες που γίνονται δεν έχουν καθησυχάσει τους επενδυτές.
Το κόστος δανεισμού έχει αυξηθεί για τις εταιρείες με τους πιο αδύναμους ισολογισμούς, συμπεριλαμβανομένων των Kaisa και Fantasia Holdings Group Co.
Συνολικά, το Bloomberg υπολογίζει ότι οι κινεζικές εταιρείες και ιδιώτες έχουν αθετήσει υποχρεώσεις 10,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων. 
Εν τω μεταξύ, το Reuters αναφέρει ότι η Kaisa θα υπογράψει σύντομα συμφωνία με τη Lazard.
Υπενθυμίζεται ότι η χρεοκοπία της Kaisa προέκυψε αφότου την περασμένη εβδομάδα απέτυχε να εξασφαλίσει την ελάχιστη έγκριση του 95% των πιστωτών της για ανταλλαγή λήγοντων ομολόγων στις 7 Δεκεμβρίου με νέα ομόλογα, λήξης στις 6 Ιουνίου 2023, με το ίδιο επιτόκιο. 
«Υπάρχει πανικός στην αγορά», με τους μισούς κατασκευαστές στη χώρα να αντιμετωπίζουν βαθιά οικονομική δυσπραγία και υψηλό κίνδυνο χρεοκοπίας, δήλωσε η Jenny Zeng, συνεπικεφαλής του τμήματος σταθερού εισοδήματος Asia Pacific της Alliance Bernstein.
Εύλογα, όπως αναφέρθηκε νωρίτερα, η Κίνα θέλει απεγνωσμένα να περιορίσει τις επιπτώσεις στην ευρύτερη αγορά, σε μια χώρα όπου τα ακίνητα αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα τέταρτο της οικονομικής παραγωγής και έως και το 75% του πλούτου των νοικοκυριών.
Σε αυτό κλίμα οι πωλήσεις από τους 100 κορυφαίους κατασκευαστές της χώρας μειώθηκαν κατά 38% τον Νοέμβριο σε ετήσια βάση, στα 751 δισεκατομμύρια γιουάν, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία της China Real Estate Information Corp.
Και όπως η Goldman Sachs έχει λεπτομερώς εξηγήσει πρόσφατα, οποιαδήποτε επιβράδυνση στην αγορά ακινήτων θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις όχι μόνο στην οικονομία της Κίνας αλλά και στην παγκόσμια ανάπτυξη.
Ειρήσθω εν παρόδω η ανάπτυξη της χώρας του δράκου επιβραδύνθηκε το γ’ τρίμηνο, με ενδείξεις ότι θα υπάρξει περισσότερος πόνος στο μέλλον.

Δραματική επιδείνωση…

Η αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Fed) προειδοποίησε τον περασμένο μήνα ότι η παρακμή που επικρατεί στον τομέα των εμπορικών ακινήτων της Κίνας θα μπορούσε να επεκταθεί στις ΗΠΑ εάν υπάρξει δραματική επιδείνωση.
Σημειώνεται πως ο κινεζικός κλάδος ακινήτων αποτελεί σχεδόν το ήμισυ του προβληματικού χρέους σε δολάρια παγκοσμίως.
Ευτυχώς, το Πεκίνο συνειδητοποίησε πως πρέπει να σταθεροποιήσει την οικονομία το 2022.
Σε κάθε περίπτωση, ο αγώνας για τους ομολογιούχους ώστε να μη χάσουν τα χρήματά τους τώρα ξεκινά.
«Οι κάτοχοι ομολόγων είναι τελευταίοι στη σειρά για πληρωμή και σίγουρα θα πρέπει να δεχτούν κουρέματα, πιθανώς σημαντικά», δήλωσε ο Andrew Collier, διευθύνων σύμβουλος της Orient Capital Research Inc στο Χονγκ Κονγκ.
Ήδη γίνεται λόγος για «κούρεμα στο ύψος του 80% ή και παραπάνω.
Περαιτέρω αντίδραση της αγοράς στις αθετήσεις πληρωμών της Evergrande μπορεί να οφείλεται στον τρόπο με τον οποίο εξελίσσεται η διαδικασία αναδιάρθρωσης, δήλωσε ο Jim Veneau, επικεφαλής ασιατικού σταθερού εισοδήματος στην AXA SA, προσθέτοντας πως απαιτείται συντεταγμένη αναδιάρθρωση και όχι άτακτη χρεοκοπία.
Μέχρι στιγμής, πάντως, ο μεγαλύτερος χαμένος σε όρους δολαρίων μπορεί να είναι ο ιδρυτής της Evergrande, Hui, ο οποίος κάποτε κατείχε περισσότερο από το 70% της εταιρείας.
Η βουτιά της τιμής της μετοχής της Evergrande φέτος μείωσε την περιουσία του προέδρου κατά 73%, ή περίπου 17 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index.
Κάποτε ήταν ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στην Κίνα, τώρα βρίσκεται στην 75η θέση.
γιος ενός φτωχού ξυλοκόπου που έχτισε μια από τις μεγαλύτερες κτηματομεσιτικές εταιρείες της Κίνας και αργότερα δραστηριοποιήθηκε σε ηλεκτρικά οχήματα, τουρισμό και ποδοσφαιρικούς συλλόγους, υπολόγιζε στην υποστήριξη του Πεκίνου.
Αποδείχθηκε πως ήταν μόνος…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης