Διεθνή

"Πρωταθλήτριες" στις εξαγορές και συγχωνεύσεις οι επιχειρήσεις των αναδυόμενων οικονομιών

Οι αναδυόμενες οικονομίες ξεπερνούν πλέον την Ευρώπη και στο θέμα των εξαγορών και συγχωνεύσεων, για πρώτη φορά στην ιστορία τους, καθώς οι επιχειρήσεις σε Κίνα και Βραζιλία έχουν επιδείξει σημαντική πρόοδο στην “εκμετάλλευση” της ρευστότητας.
Από την αρχή του έτους οι εξαγορές και οι συγχωνεύσεις (M&A) στις αναδυόμενες αγορές έχουν φτάσει στα 575,7 δισ. δολάρια, ενώ στην Ευρώπη, η αξία των M&A έχει φτάσει τα 550,2 δισ. δολ. Τα deals των επιχειρηματικών M&A στις αναδυόμενες πλέον αντιπροσωπεύουν το 30% της παγκόσμιας δραστηριότητας, την ίδια ώρα που στην Ευρώπη, η αξία των M&A έχει υποχωρήσει κατά 29%, ήτοι στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 12 ετών.
Σύμφωνα με τον Carlo Calabria, αντιπρόεδρο της Bank of America Merrill Lynch, οι αναδυόμενες αγορές έχουν αρχίσει να αναδεικνύονται σε σημαντικοί “παίκτες” στην παγκόσμια οικονομία. Οι Μ&Α εστιάζονται κυρίως σε τομείς όπως η αγορά ακινήτων και η τεχνολογία, ενώ ανερχόμενοι είναι και οι κλάδοι των εμπορευμάτων.
Η Κίνα αποδεικνύεται “πρωταθλήτρια” στις Μ&Α, με περίπου 133 δισ. δολ. deals, ενώ Βραζιλία, Ινδία και Ρωσία έπονται.
Σύμφωνα με τον ειδικό αναλυτή της  Barclays Capital, Paul Parker, οι αμερικανικές επιχειρήσεις εκδηλώνουν πολύ έντονο ενδιαφέρον για τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται στις αναδυόμενες οικονομίες. Ωστόσο, δεν παραλείπει να ενισχύσει την προσοχή καθώς λόγω της ανάπτυξης στις εν λόγω οικονομίες, οι αποτιμήσεις συνήθως είναι υψηλότερες με πολλές από τις επιχειρήσεις αυτές να έχουν ενισχύσει την παρουσία τους σε οικονομίες που ίσως να μην αποδώσουν τα αναμενόμενα.  Το ίδιο υποστηρίζουν και οι αναλυτές της  Deutsche Bank, οι οποίοι μάλιστα επισημαίνουν ότι τα περίπλοκα λογιστικά πρότυπα, οι διαφορές επιχειρηματικών νοοτροπιών και η αβεβαιότητα στο θεσμικό πλαίσιο, θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη από μία εταιρεία που θέλει να προχωρήσει σε κάποια εξαγορά στις αναδυόμενες οικονομίες.
Σημειώνεται τέλος ότι πρώτη στην ανάληψη των deals στον κόσμο είναι η Credit Suisse, με τις Morgan Stanley και Bank of America Merrill Lynch να ακολουθούν.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης