Διεθνή

BoE: Η εμπιστοσύνη αποκαθίσταται και αυτό φαίνεται στο ράλι της στερλίνας

BoE: Η εμπιστοσύνη αποκαθίσταται και αυτό φαίνεται στο ράλι της στερλίνας
Το ράλι ανόδου της στερλίνας τους τρεις προηγούμενους μήνες αντανακλά την σταδιακή αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών στην πορεία της βρετανικής οικονομίας, δήλωσε η Bank of England.
Η στερλίνα έχει κερδίσει περίπου 8,9% έναντι του δολαρίου και 4% έναντι του ευρώ, από τις 20 Μαΐου όταν και η κυβέρνηση συνασπισμού ανακοίνωσε το αρχικό σχέδιο ενίσχυσης της οικονομίας και μείωσης του ελλείμματος.
Σύμφωνα με το δελτίο της ΒοΕ, η αύξηση της στερλίνας αποδίδεται και στην πτώση του δολαρίου, λόγω των ανησυχιών για το ενδεχόμενο διπλής ύφεσης της αμερικανικής οικονομίας. “Ο κίνδυνος επένδυσης σε βρετανικές επιχειρήσεις έχει βελτιωθεί καθώς μειώνονται οι ανησυχίες για τη δημοσιονομικής προσαρμογής της Μ. Βρετανίας”, αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δελτίο.
Υπενθυμίζεται ότι τον Οκτώβριο η βρετανική κυβέρνηση θα ανακοινώσει τις λεπτομέρειες του προγράμματος λιτότητας, το οποίο και αναμένεται να είναι το αυστηρότερο από την εποχή του δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Αξίζει εδώ όμως να σημειωθεί ότι αρκετοί επενδυτές φαίνονται σκεπτικιστές σχετικά με την πορεία των κεφαλαιαγορών, ιδιαίτερα κυρίως εξαιτίας της κατάστασης στις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης, γεγονός που θα επηρεάσει και το Λονδίνο.
Σύμφωνα με την ΒοΕ, η βρετανική οικονομία συνεχίζει να αναπτύσσεται, ωστόσο ορισμένοι τομείς της ακολουθούν πολύ αργούς ρυθμούς. Η ΒοΕ επισημαίνει ότι δανεισμός των τραπεζών προς τις βρετανικές επιχειρήσεις συνέχισε να υποχωρεί τον Ιούλιο, καθώς ο συνολικός δανεισμός υποχώρησε κατά 2,5 δισ. στερλίνες. Ο ετήσιος ρυθμός υποχώρησης του δανεισμού προς τις επιχειρήσεις, μειώθηκε στο 5,7% από το 7,9% τον Ιούνιο, ωστόσο και η ζήτηση για πίστωση παραμένει υποτονική

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης