Οι Ταλιμπάν εργάζονται για την ενίσχυση των εξαγωγών προκειμένου να σώσουν την οικονομία του Αφγανιστάν από την κατάρρευση, ενώ κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε ότι η διεθνής ανθρωπιστική βοήθεια από μόνη της δεν θα αποτρέψει τη χώρα από το να διολισθήσει βαθύτερα στη φτώχεια.
«Η ανθρωπιστική βοήθεια δεν μπορεί να λύσει τα οικονομικά προβλήματα του Αφγανιστάν.
Ο μόνος τρόπος για την επίτευξη οικονομικής αυτονομίας είναι η ενίσχυση των εγχώριων προϊόντων και η εξαγωγή τους στο εξωτερικό», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των Ταλιμπάν Sher Mohammad Abbas Stanekzai σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.
Σημειώνεται ότι η ξένη βοήθεια αποτελεί πάνω από το 40% της οικονομίας της χώρας, σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Εν τω μεταξύ, το Αφγανιστάν έχει χάσει την πρόσβαση στα συναλλαγματικά του αποθέματα ύψους περίπου 9 δισ. δολαρίων μετά το πάγωμά τους από τις ΗΠΑ μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν τον Αύγουστο.
Το 2020, η χώρα εισήγαγε τα περισσότερα από τα είδη πρώτης ανάγκης αξίας περίπου 9 δισ. δολαρίων.
Οι εξαγωγές αντιπροσώπευαν λίγο πάνω από 800 εκατ. δολάρια και αποτελούνταν από γεωργικά προϊόντα όπως κουκουνάρια και αποξηραμένα φρούτα κυρίως προς την Κίνα, το Πακιστάν και το Ιράν.
Καθώς η οικονομία του Αφγανιστάν έχει καταρρεύσει τους τελευταίους τέσσερις μήνες, τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποίησαν ότι περισσότεροι από τους μισούς από τους σχεδόν 40 εκατ. ανθρώπους της χώρας βρίσκονται αντιμέτωποι με πείνα και ένα εκατομμύριο παιδιά θα μπορούσαν να πεθάνουν εξαιτίας αυτού.
Ο Stanekzai κατηγόρησε για ακόμη μια φορά τις ΗΠΑ για το χάος και τις κάλεσε να αποδεσμεύσουν τα κεφάλαια που ανήκουν στον αφγανικό λαό.
Στο πλαίσιο ενός νέου μέτρου που στοχεύει στην παράκαμψη των Ταλιμπάν, οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να παραδώσουν βοήθεια απευθείας στον αφγανικό λαό.
Η κυβέρνηση Biden ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι θα επεκτείνει τους τρόπους με τους οποίους οι ομάδες βοήθειας μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση της ταχέως επιδεινούμενης ανθρωπιστικής κρίσης στη χώρα.
Οι Ταλιμπάν φαίνεται επίσης να χαλαρώνουν τη στάση τους όσον αφορά τα δικαιώματα των γυναικών, με την υπόσχεση να τερματίσουν τους περιορισμούς το επόμενο έτος για τα έφηβα κορίτσια που προσπαθούν να αποκτήσουν πρόσβαση στα σχολεία, σύμφωνα με τον Nazar Mohammad Urfan, εκπρόσωπο του υπουργείου Παιδείας.
Η κίνηση αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγαλύτερη εισροή ξένης βοήθειας στη χώρα.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών