Σε ολοένα διογκούμενη κοινωνική αναταραχή βρίσκεται η τουρκοκυπριακή κοινότητα λόγω της συναλλαγματικής κρίσης και της κατάρρευσης της αξίας της τουρκικής λίρας. Η οικονομία των Τουρκοκυπρίων, η οποία βρίσκεται σε πλήρη εξάρτηση από την τουρκική οικονομία, δέχεται καθημερινά νέα χτυπήματα, ενώ οι λεγόμενες κρατικές δομές δεν μπορούν να αντιδράσουν με οποιονδήποτε τρόπο στις χρηματοοικονομικές πολιτικές του Ερντογάν.
Παρόλα αυτά, καθημερινά βλέπουν το φως της δημοσιότητας διάφορα ανέφικτα σενάρια και προτάσεις για έξοδο από την κρίση, όπως η πρόταση της τουρκοκυπριακής αντιπολίτευσης για χρήση του ευρώ αλλά και η πρόταση συνδέσμων επιχειρηματιών για αλλαγή του νομίσματος των εμπορικών συναλλαγών με την Τουρκία, οι οποίες μέχρι σήμερα γίνονται σε δολάρια.
Μειώσεις μισθών και αύξηση τιμών
Η μείωση της αξίας της τουρκικής λίρας επηρεάζει πρωτίστως τους μισθούς στην τουρκοκυπριακή κοινότητα. Ενδεικτικά, ο κατώτατος μισθός στα κατεχόμενα, που σήμερα βρίσκεται στις 4.324 τουρκικές λίρες, απώλεσε το ¼ της αξίας του, αφού τον Σεπτέμβριο μεταφραζόταν σε 455 ευρώ, ενώ σήμερα σε 360 ευρώ. Την ίδια ώρα η τιμή των καυσίμων έχει διπλασιαστεί, ενώ διπλασιάστηκε και η τιμή των φαρμάκων αλλά και προϊόντων, όπως το ψωμί και ο καφές.
Ο αναβρασμός που επικρατεί στην τουρκοκυπριακή κοινότητα για τις συνέπειες της συναλλαγματικής κρίσης στην Τουρκία δεν έχει πάντως μετατραπεί ακόμα σε κύμα μαζικών διαμαρτυριών, αφού οι μισθοί και οι συντάξεις καταβλήθηκαν κανονικά.
Ωστόσο αυτό δεν μπορεί να θεωρείται βέβαιο για τον μήνα Δεκέμβριο και τον 13ο μισθό, εκτός και αν η τουρκική κυβέρνηση "αιμοδοτήσει" την τουρκοκυπριακή οικονομία με περισσότερα κεφάλαια. Σημειώνεται ότι η τουρκοκυπριακή κοινότητα εισέρχεται σε προεκλογική περίοδο, αφού στις 23 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθούν "βουλευτικές" εκλογές.
www.bankingnews.gr
Deutsche Welle: Οι Τουρκοκύπριοι αναζητούν δουλειά στην Κυπριακή Δημοκρατία
Ο αναβρασμός που επικρατεί στην τουρκοκυπριακή κοινότητα δεν έχει πάντως μετατραπεί ακόμα σε κύμα μαζικών διαμαρτυριών
Σχόλια αναγνωστών