Η οξεία κρίση στο Καζακστάν και η κορύφωσή της με την ανάπτυξη των ενόπλων δυνάμεων του CSTO, που, σύμφωνα με τον καταστατικό χάρτη, «μπορεί να δράσει μόνο σε περίπτωση επίθεσης», προσείλκυσαν τα βλέμματα όλου του κόσμου.
Ο Πρόεδρος της χώρας Kassym-Jomart Tokayev, αποκαλώντας τους διαδηλωτές «συμμορία διεθνών τρομοκρατών», στράφηκε στον CSTO για βοήθεια - αν και πολλοί κατανοούν ότι το έναυσμα για την αναταραχή στο Καζακστάν κρύβει περισσότερα: την αύξηση των επιδεινούμενων κοινωνικοοικονομικών προβλημάτων, την τεχνικά και πολιτικά ανεπιτυχή μεταβίβαση της εξουσίας από τον Nursultan Nazarbayev στον Tokayev κ.λπ.
Στο μέλλον, αυτά τα γεγονότα θα περιγραφούν και θα αναλυθούν από ειδικούς περισσότερες από μία φορές.
Δεν πρόκειται μόνο για τα εσωτερικά προβλήματα του Καζακστάν, αφού έχουν σοβαρές επιπτώσεις σε διεθνές επίπεδο λόγω του γεγονότος ότι η χώρα έχει μια συγκεκριμένη θέση στον κόσμο.
Η πλούσια σε πετρέλαιο δημοκρατία έχει προσελκύσει άμεσες ξένες επενδύσεις ενώ παράλληλα είναι μέλος του CSTO, του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης και της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης.
Παράλληλα, στην Ένωση Τουρκικών Κρατών (STG) καταλαμβάνει, αν όχι την ηγετική, μία από τις ηγετικές θέσεις.
Πλήγμα δέχεται και η Τουρκία
Τώρα, σύμφωνα με την τουρκική Daily Sabah, «η εικόνα της από καιρό θεωρούμενης μιας από τις πιο σταθερές από τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες της Κεντρικής Ασίας έχει δεχθεί σοβαρό πλήγμα».
Αλλά από ποιός το λέει αυτό; Ο Bunyamin Yesil, Τούρκος πολιτικός επιστήμονας και ειδικός στην Κεντρική Ασία, ισχυρίζεται ότι δεν συμφωνεί με αυτούς που πιστεύουν ότι δήθεν «μέσω του Καζακστάν ορισμένες δυνάμεις έπληξαν τη Ρωσία για να την αποδυναμώσουν και να τορπιλίσουν την ενσωμάτωση στον μετασοβιετικό χώρο».
Σύμφωνα με τον ίδιο, πλήγμα δέχεται και στην Τουρκία.
Σύμφωνα με τον αναλυτή, πρέπει να δοθεί προσοχή στα συμπεράσματα της συνόδου κορυφής στο πλαίσιο της Ένωσης Τουρκικών Κρατών, που πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2021 στην Κωνσταντινούπολη.
Η ατζέντα περιελάμβανε τη καζακικής γλώσσας στο λατινικό αλφάβητο, την οργάνωση της ανταλλαγής πληροφοριών και την απλούστευση των διαδικασιών τελωνειακού ελέγχου προκειμένου να σχηματιστεί μια οικονομική και στρατιωτικοπολιτική συμμαχία μεταξύ Καζακστάν και Τουρκίας.
Ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan προέβαλε τη θέση των «έξι κρατών και ενός έθνους».
Γι' αυτό ο Yesil πιστεύει ότι «μόνο η παρέμβαση της Ρωσίας θα βλάψει την Ένωση» - αν και επισημαίνει ότι τα δημοσιεύματα που περιέχουν κρίσεις ότι «η άρχουσα τάξη του Καζακστάν θα πραγματοποιήσει βήματα προς μια ευρωπαϊκή ολοκλήρωση μέσω μιας συμμαχίας με την Τουρκία πληθαίνουν.
Σε αυτό το πλαίσιο, η ένωση των τουρκικών κρατών «γίνεται το κύριο όπλο της Δύσης στον αγώνα κατά της Ρωσίας και της Κίνας».
Τώρα η τουρκική εφημερίδα Cumhuriyet δηλώνει με «έκπληξη»:
«Οι χώρες του CSTO ανταποκρίθηκαν γρήγορα στο αίτημα για βοήθεια του Προέδρου του Καζακστάν Tokayev, στέλνοντας μια ειρηνευτική δύναμη στη χώρα» και «πρέπει να περιμένουμε επιβεβαίωση πως οι ταραχές ξεκίνησαν από τρομοκρατικές ομάδες».
Οι ταραχές είναι πιθανό να διαρκέσουν για κάποιο χρονικό διάστημα.
Η Άγκυρα υποπτεύεται ότι αυτό το παιχνίδι παίζεται από ένα συγκεκριμένο τμήμα της ελίτ του Καζακστάν.
Εφιστά δε την προσοχή στο γεγονός ότι η αναταραχή στο Καζακστάν συνέπεσε με τις προετοιμασίες για τις συνόδους κορυφής Ρωσίας-ΗΠΑ-ΝΑΤΟ.
Σύμφωνα με την τουρκική έκδοση του Habertürk, «όλα αρχίζουν» και σύντομα το Ανατολικό Τουρκεστάν θα γίνει η αρένα ενός μεγάλου παιχνιδιού».
Την ίδια στιγμή, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε:
«Παρακολουθούμε στενά τα γεγονότα στο Καζακστάν» και «αποδίδουμε μεγάλη σημασία στη σταθερότητα ενός φιλικού κράτους».
Η Τουρκία έχει τους δικούς της λόγους να εστιάζει στην περιοχή».
Σε αυτή, όπως και στο Καζακστάν, υπάρχει το πρόβλημα της μετάβασης της εξουσίας ενώ ο πληθωρισμός είναι αχαλίνωτος.
Κύριος παράγοντας είναι η άνοδος των τιμών του φυσικού αερίου και των καυσίμων, για να μην αναφέρουμε την ξηρασία.
Συνεπώς, στην Τουρκία όλα μπορούν να φουντώσουν «ξαφνικά».
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών