Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBOC) μείωσε το επιτόκιο για τα μεσοπρόθεσμα δάνεια δανεισμού ύψους 700 δισεκατομμυρίων γιουάν (£80,6 δις, 110 δισεκατομμύρια δολάρια) στο 2,85%.
Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) αυξήθηκε κατά 4% τους τελευταίους τρεις μήνες του 2021 σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, ανακοίνωσε το Εθνικό Γραφείο Στατιστικής.
Τα στοιχεία ήταν καλύτερα ό,τι είχαν προβλέψει οι περισσότεροι οικονομολόγοι, αλλά σημείωσαν σημαντική επιβράδυνση σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.
Για το σύνολο του έτους, τα επίσημα στοιχεία έδειξαν ότι η οικονομία της Κίνας αναπτύχθηκε κατά 8,1%, γεγονός που ξεπέρασε τις προβλέψεις των οικονομολόγων και κατά πολύ τον ετήσιο στόχο του Πεκίνου «πάνω από 6%.
Ωστόσο, ορισμένοι οικονομολόγοι τόνισαν ότι τα στοιχεία για την ανάπτυξη, τα οποία ήταν τα πιο αργά σε ενάμιση χρόνο, δεν έχουν λάβει ακόμη υπόψη την επίδραση των τελευταίων εστιών του κορωνοϊού.
«Το ποσοστό του ΑΕΠ δεν αντικατοπτρίζει τον αντίκτυπο της εγχώριας διαφοράς της παραλλαγής omicron από τα τέλη Δεκεμβρίου, η οποία θα πλήξει σημαντικά τον κλάδο των υπηρεσιών, ειδικά την κατανάλωση εκτός σύνδεσης και τις μεταφορές, δήλωσε ο Yue Su από το Economist Intelligence Unit.
Μείωση επιτοκίων στο 2,85%
Για να βοηθήσει στην τόνωση της οικονομίας, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBOC) μείωσε το επιτόκιο για τα μεσοπρόθεσμα δάνεια, ύψους 700 δισ. γουάν (110 δισ. δολ.) κατά 10 μονάδες βάσης, στο 2,85%.
Ήταν η πρώτη τέτοια περικοπή από τον Απρίλιο του 2020.
Ένα άλλο μέτρο δανεισμού, το επταήμερο αντίστροφο επιτόκιο επαναγοράς, μειώθηκε επίσης, ενώ η τράπεζα διοχέτευσε άλλα 200 δισ. γουάν μεσοπρόθεσμα μετρητά στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Οι κινήσεις διαφοροποιούν περισσότερο την Κίνα από άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο.
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ σχεδιάζει να αυξήσει το επιτόκιο τρεις φορές φέτος.
Η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε τα επιτόκια τον περασμένο μήνα για πρώτη φορά σε περισσότερα από τρία χρόνια, ανταποκρινόμενη στις εκκλήσεις για αντιμετώπιση των αυξανόμενων αυξήσεων των τιμών.
Οι οικονομικές προοπτικές της Κίνας έχουν επιδεινωθεί από τις εντεινόμενες ανησυχίες για τις επιπτώσεις της ρυθμιστικής καταστολής του Πεκίνου στις επιχειρήσεις, την κρίση στην αγορά ακινήτων και την εξάπλωση της μετάλλαξης Omicron.
www.bankingnerws.gr
Σχόλια αναγνωστών