Διεθνή

J. Stiglitz: Τα χειρότερα για την Ευρώπη μάλλον δεν έχουν περάσει

J. Stiglitz: Τα χειρότερα για την Ευρώπη μάλλον δεν έχουν περάσει
Για ακόμη μία φορά ο νομπελίστας οικονομολόγος Joseph Stiglitz επέκρινε τα μέτρα λιτότητας της Ευρώπης, αναφέροντας ότι πλήττουν την ανάπτυξη και της εμπιστοσύνη των επενδυτών.
Εάν η Ευρώπη συνεχίσει να εφαρμόζει τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής, το αποτέλεσμα θα είναι κάμψη της ανάπτυξης, δήλωσε χαρακτηριστικά επισημαίνοντας ότι έτσι τα έσοδα από φόρους θα μειωθούν και οι επενδυτές θα απογοητευτούν. Όταν συμβεί αυτό, οι αγορές θα αντιδράσουν αρνητικά.
Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ότι το δεύτερο εξάμηνο του έτους η ανάπτυξη θα περιοριστεί, καθώς σχεδόν όλες οι κυβερνήσεις έχουν αυξήσει τη φορολογία και έχουν μειώσει τις δαπάνες. Τα spread των αδύναμων ευρωπαϊκών χωρών ωστόσο αυξάνονται καθώς αναδύονται εκ νέου οι ανησυχίες για την πορεία της δημοσιονομικής προσαρμογής. “Τα χειρότερα για την Ευρώπη μάλλον δεν έχουν περάσει”, δήλωσε ο Stiglitz.
Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι ο νομπελίστας οικονομολόγος δε θεωρεί πιθανή μία διάχυση της κρίσης που περνάει αυτήν την περίοδο η Ιρλανδία, αν και υπάρχει έντονη ανησυχία ότι η χώρα μπορεί να ζητήσει εξωτερική βοήθεια για να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της. Αν και το τραπεζικό σύστημα της χώρας περνά άλλη μία δοκιμασία θέτοντας νέες προκλήσεις στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, θα πρέπει να δούμε τον κάθε κλάδο ξεχωριστά και να μη συγχέουμε τις επιπτώσεις που θα έχουν οι πολιτικές που θα αποφασιστούν, πρόσθεσε. Ωστόσο δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι οι αγορές μπορεί να μην το κάνουν και να προκληθεί νέος πτωτικός κύκλος στην Ιρλανδία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης