Στις ΗΠΑ, η ζήτηση είναι επί του παρόντος 30% πάνω από τα προ πανδημίας επίπεδα, ενώ στην ευρωζώνη είναι «σχεδόν στα προ πανδημίας επίπεδα»
Μιλώντας μέσω τηλεδιάσκεψης στην εκδήλωση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, η Lagarde ανέφερε ότι τα επίπεδα πληθωρισμού της ευρωζώνης έχουν εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, με την κεντρική τράπεζα να βρίσκεται πίσω από τους βρετανούς και αμερικανούς ομολόγους της όταν πρόκειται για την πορεία εξομάλυνσής της.
Ο πληθωρισμός της ευρωζώνης έφτασε σε νέο υψηλό ρεκόρ 5% τον Δεκέμβριο, κυρίως λόγω της εκτίναξης των τιμών της ενέργειας στην Ευρώπη.
Ωστόσο, η Lagarde υπερασπίστηκε την πολιτική της ΕΚΤ, υποστηρίζοντας ότι η Ευρώπη δεν συμμερίζεται την «κατάσταση υπερβολικής ζήτησης» των Ηνωμένων Πολιτειών.
Στις ΗΠΑ, η ζήτηση είναι επί του παρόντος 30% πάνω από τα προ πανδημίας επίπεδα, είπε, ενώ η ευρωζώνη είναι «σχεδόν στα προ πανδημίας επίπεδα».
«Όταν κοιτάζω την αγορά εργασίας, δεν βιώνουμε κάτι σαν τη Great Resignation και οι αριθμοί συμμετοχής μας στην απασχόληση πλησιάζουν πολύ στο επίπεδο πριν από την πανδημία», είπε η Lagarde.
«Επομένως, νομίζω ότι αυτοί οι δύο παράγοντες, αν τους κοιτάξετε προσεκτικά, δείχνουν ξεκάθαρα ότι δεν κινούμαστε με την ίδια ταχύτητα και είναι απίθανο να βιώσουμε το ίδιο είδος αυξήσεων του πληθωρισμού με τις ΗΠΑ», πρόσθεσε.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι εκατομμύρια Αμερικανοί εγκατέλειψαν την εργασία τους τους τελευταίους μήνες επιδιώκοντας υψηλότερους μισθούς και καλύτερες συνθήκες εργασίας. Το κίνημα έχει ονομαστεί ευρέως «Great Resignation».
«Οι τιμές θα σταθεροποιηθούν»
Η Lagarde υποστήριξε ότι οι Ευρωπαίοι ήταν «θύματα της δικής μας επιτυχίας», σημειώνοντας ότι οι ανεπτυγμένες οικονομίες είχαν δει μια «καταπληκτική» ανάκαμψη της ζήτησης που είχε ξεπεράσει την προσφορά.
Προκλήσεις όπως η έλλειψη οδηγών φορτηγών και καθυστερήσεις στα λιμάνια δεν βοήθησαν να διευκολυνθεί η κατάσταση, είπε.
Ωστόσο, καθώς οι διαπραγματεύσεις για τους μισθούς «δεν έχουν προχωρήσει ακόμη», η Lagarde είπε ότι η ΕΚΤ δεν βλέπει μια βιώσιμη κίνηση των τιμών που θα μπορούσε να οδηγήσει σε «εκτόξευση ελέγχου» του πληθωρισμού.
«Αντίθετα, υποθέτουμε προς το παρόν ότι οι τιμές της ενέργειας θα σταθεροποιηθούν κατά τη διάρκεια του 2022 και ότι τα σημεία συμφόρησης θα σταθεροποιηθούν επίσης και σταδιακά αυτοί οι αριθμοί πληθωρισμού θα μειωθούν», είπε.
Ωστόσο, η Lagarde σημείωσε ότι οι προοπτικές της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό υπόκεινται σε αλλαγές.
«Μόλις ολοκληρώσουμε τις καθαρές αγορές περιουσιακών στοιχείων μας, θα εξετάσουμε άλλα εργαλεία στην εργαλειοθήκη - συμπεριλαμβανομένων των αυξήσεων των επιτοκίων», είπε.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών